Andra Familjen

Dagar och nätter

Jomän, så här ser det ut hemma hos oss om kvällarna! Evelyn har fortfarande kolik, men nu är hon i alla fall tio veckor, och det är inte så många veckor kvar innan hon blir tre månader, då kolik brukar försvinna. Nu är jag ju realistisk och vet att det kan ta längre tid än så, men man måste ju ha milstolpar här i livet.

Hon sover inte mycket, det lilla barnet. 4-5 stycken 20-minuterspass utspridda på en hel dag, i övrigt är hon vaken. På nätterna har hon två lite längre pass, och det får man ju vara tacksam för. Däremot sker de sovpassen PÅ oss, lägger man ifrån sig henne vaknar hon inom fem minuter. Så först sittsover Olof med henne, sedan sittsover jag med henne. Någonstans däremellan brukar Lily vakna och vråla och väcka alla också. Jag ser fram emot när vi alla kan få sova i horisontellt läge, i våra egna sängar. Men men, allting har sin tid, och just nu ser det ut så här, det är ju under en kort period i livet.

I övrigt hänger jag mycket nere i tvättstugan i källaren. Evelyn gillar av någon anledning att vara där, speciellt om torktumlaren är igång, ljudet lugnar henne nog. Så just nu sitter jag på golvet här nere och skriver. Vi har köpt ett extra babygym att ha på källarvåningen, och ibland är det här enda stället det går att amma henne på också. Men det har sina fördelar – jag har hunnit rensa i förråden vi har här i tvättstugan! Jag är smått besatt av att rensa, jag hade lika gärna kunnat ha en blogg om att rensa och förvara som om mat, och har gått igenom alla mina leksaker och kläder som mamma sparat från när jag var liten, bland annat, och hittat mycket som tjejerna kan använda framöver. Så inget ont som inte har något gott med sig!

18 januari, 2017

16 kommentarer

 1. Håll ut. Jag har förstått att bebisar gillar det trygga suset och bullret från livet i magen. Därför funkar tvättstugan. Sök på white noise sleeping på Spotify för mer oljud och braljud som kanske uppskattas av er lilla sötnos

 2. Åh, kämpa på!! Här kommer pepp från någon vars bebis verkar ha en del gemensamt med Evelyn. Lite mer needy än genomsnittsbebben så att säga. Det är första barnet för oss och nog för att jag var förberedd på att bebisar är olika avseende temperament/beteende osv, men jag hade ändå ingen aning om att det kunde bli SÅHÄR. Vi trodde det var kolik som spökade för vår lilla, men efter ett tag hittade vi små grejer här och där att avleda med, så troligen var skrikigheten något annat. Rinnande vatten funkade bäst, inte särskilt miljövänligt men vad ska man göra?
  Nätterna har blivit skapliga efter att vi gav upp allt vad "säkert bebissovande" heter, nu får hon liggamma till sömns, skippa rapen och sova på sidan dikt an mot mig i sängen. Om jag går upp igen vaknar hon såklart, men man är ju tacksam för all sömn man kan få själv typ oavsett kvalitén på densamma. Dagtid är det bara sömn i bärsjal som funkar i nuläget, och givetvis måste den som bär hålla sig i någon form av rörelse annars vaknas det 😉 Att duscha, vila när bebisen sover etc är således inte möjligt, men man är ju glad för att kunna få i sig kaffe och ätbara grejer ändå. För tillfället vägras det vagnspromenader så om vardagarna när jag är själv känner jag mig hyfsat låst hemma, känns inte gött med längre rundor med henne i bärsele eller sjal pga årstiden/kylan. Hon är två månader nu så mycket hinner troligen hända framöver om man lyssnar på andras erfarenheter, samtidigt vill vi ju ta vara på tiden när hon är pyttis och inte längta framåt liksom. Har dock ingen i bekantskapskretsen av andra mammalediga med bebis med liknande beteende, det är lite tärande i nuläget. You know kommentarer av typen "Ja jag förstår precis, ibland vägrar xxxx somna om efter uppvak på natten", av någon vars bebis somnar i sin vagga kl 19 och vanligen sover, vaknar + äter + somnar om, till kl 8 på morgonen och sedan underhåller sig själv i vaket tillstånd + sover bra dagtid….

  1. Håll ut Karin, det blir bättre! Lily var precis likadan, jämfört med henne är Evelyn relativt smidig. Lily skrek all vaken tid, vagnpromenader var hemska, däri sov hon max 30 minuter, sedan vaknade hon med ett illvrål. Vi gjorde allt med henne i bärsele, diskade, dammsög och åt mat. Ibland fick hon lite tacos på huvudet, kommer jag ihåg. 😉 Och det var samma sak här, alla andras barn var så snälla, de sov 4 timmar i sträck, vaknade, åt lite, och sov 4 timmar till. Jag kunde inte göra någonting för att hon bara skrek. Det är inget fel i att längta till att barnet blir äldre, det var det enda jag gjorde när Lily var liten, räkna veckor och längta efter ljusare tider. Och de kom ju, till slut. Och likadant är det med Evelyn, jag ser fram emot att hon ska bli lite äldre och skrika mindre och kunna sova någon annanstans än på oss. Om det enda som funkar är att liggamma till sömns, så gör man ju det såklart. Det gjorde jag ofta med Lily.

 3. Heeeey you… helt ok att ycka att det liksom är lite för mycket ibland..
  Hoppas ni får sova lite normalt snart igen. Att rubba sömnen är ju liksom lite som tortyr.
  Take care och stor kram!

 4. Tips är att ha öronpropp i det örat närmast skriket. Jag fick tinnitus efter vakande med skrik in i vänster öra.

  1. Shit, kan man få det av bebisskrik alltså? Jag får börja med det då, för hon dunkar ju huvudet i hörlurarna när hon är arg, och då kan jag ju inte ha dem på mig.

 5. Det finns appar med olika ljud, inte bara white noise som tipsats om innan, utan ljudet av dammsugare, vattenfall, billjud m.m. Det kanske kan fungera.

 6. Alltså åh!! Det är så skönt att läsa att vi inte är ensamma i det här. Det är så jävla jobbigt att lyssna på föräldrar vars bebisar sover 19-09 i egen säng när en annan i skrivande stund liggger platt på rygg med bebis på bröstet och försöker röra sig minimalt för att inte väcka. Min bebis sover också bara på bröstet, nu fem månader gammal. Helt omöjligt att lägga ner. kan dock sova i vagn också, men endast rullande, så varje sovplats måste vi ut och gå, så total promenadtid per dag blir ca 3-4h. Nej nu ska jag sluta gnälla, det jag egentligen vill säga bara är att du inte är ensam. Hett tips är Marit Olanders bok Amning i vardagen, tyckte det här med sömnen kändes så mkt bättre efter att jag läst den. Den ärdessutom supersnabbläst.
  Stor kram från mig, som läst din blogg sen start.
  /Linnéa

  1. Hej Linnéa! Haha, visst blir man sur när man hör alla som har barn som bara sover som små stockar? Här är det också rullande vagn som gäller. Ska bli så skönt i framtiden när man slipper sova med barnet på sig, man får ju mjölkstockning av barnets tyngd varje natt också. Ska kolla upp den där boken direkt! Tack för att du hörde av dig, det är alltid upplyftande att höra från mammor i samma sits. Och speciellt ifall de har läst bloggen ända sedan start, det är ju det allra bästa! Tusen tack för att du hänger med härinne och för att du hör av dig! Stor kram!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration