Andra

Mitt kök – Jerusalems förstörelse

Ibland när jag lagar mat blir det lite stökigt. Den här bilden får illustrera hur det kan se ut på riktigt dåliga dagar. Det här kaoset kan jag för en gångs skull förklara, trots att bilderna togs för ett år sedan; Jag skulle göra lövbiffsgratäng, och i det receptet ska man skaka ihop en skvätt grädde med mjöl i en shaker och reda såsen med. Det momentet i receptet kom jag på alldeles för sent, all grädde var redan nerhälld i kastrullen och närmade sig kokpunkten med en ökande fart. I det ögonblicket kom jag på att vi hade en snygg (men mindre funktionell) drinkshaker inom räckhåll, och hällde över kastrullens rykande gräddsås ner i shakern. Redan vid första skaket var det dödsdömt, shakern höll inte ihop, och allting for ut över köket, mig, mitt nypålagda smink och mitt nya fina förkläde. Gästerna skulle komma inom 15 minuter. De minuterna tillbringade jag med att rensa upp i röran och ringa gästerna och be dem köpa med sig grädde, och på att göra mig själv respektabel (och säga väldigt fula ord).

Närbild på förödelsen. Den här gången satte jag mig inte ner på golvet och grät i alla fall, det gjorde jag en gång i ren uppgivenhet och ilska när vi bodde i lägenhet i Kalmar och jag hade tappat en soyaflaska i vasken. Arg som ett bi hade jag sparkat foten i skåpsluckan för att markera min ilska mot soyan, men halkat på en fläck utspillt vatten och trillat och slått mig på rumpan. Ännu surare linkade jag bort till kylen för att hämta ketchupen, som sedan for ur min hand och ner på golvet där den gick i flera bitar. Köp inte ketchup på glasflaska. I samma stund kom Olof hem från affären och fann mig sittande gråtandes i en hög på golvet som var målat i modern stil med fläckar signerade Mr Heinz och Mrs Cheng. Ett år senare har jag ett helt hus att stöka ner, ett år äldre men knappast visare. Ikväll ska jag göra lövbiffsgratäng igen. Jag kan riktigt höra hur köksluckorna viskar nervöst till varandra och diskbänken håller andan. Olof har gått och gömt sig.

8 januari, 2011

19 kommentarer

 1. *skratt* Men du ska veta att du är inte ensam, Helena 😀 Och förrästen, jag tycker det är riktigt hemtrevligt att komma hem på middag hos någon som har stökat till det i köket för ens skull.
  På tal om missöden, jag minns i våras att jag skulle dekorera en stor skål med havtornsmousse minuter innan gästerna skulle komma. Öppnade kylen och sträckte mig efter (vad jag trodde var) chokladsås och hällde därmed ut en halv flaska kalvfond över min mousse. Panik! Jag fick börja gräva i skålen och ta bort den kontaminerade moussen, smaka och ta bort. Fy mousse med kalvfond smakar fruktansvärt, kan inte använda det mer efter den incidenten.

 2. Tack så mycket för det du skrev hos oss. Det kändes verkligen rätt att göra inlägget om pastan, vet att hon hade gillat det.
  Visst är det härligt att det faktiskt inte är det som är mest värt i pengar som man håller närmast hjärtat och som betyder mest. Man kan känna så mycket mer för personliga minnessaker, som du gör med din pappas receptsamling.

  Hoppas du får en fin helg Helena,
  Kram, Anki o Håkan

 3. Såhär i efterhand får man väl ändå säga att det är en härlig berättelse. 🙂 Ett minne om inte annat… Tror de allra flesta har varit med om ett stökigt kök och några katastrofer. Jag skulle öppna en flaska med hemgjord jordgubbssaft en gång (en sån där gammaldags flaska med knäppe vid öppningen, såna man får must i från Kivik). Jag skulle öppna för att hälla ut saften, den var gammal. Det jag inte tänkte på var att saften hade "jäst", varpå saften bokstavligt flög upp i taket och på köksluckor. Efter ha skrikit alla svordomar jag kunde (vet ej hur många gånger) var det bara att hämta stegen och våtmopp för att skura bort kladdig saft. Det tog x antal tvättar innan jag var färdig…

 4. *skratt* Sista meningen var för underbar 🙂 du måste bara berätta fortsättningen, om köksluckorna och diskbänken har pustat ut och om Olof kommer fram 😛

  Såna där dagar har jag ofta i perioder, så du e långt ifrån ensam gumman 😉

 5. Ha ha det ar sa skont att man inte ar ensam om att stoka ned oah klanta sig. Gjorde samma sak som dig men med blomkalssoppa ;( min man gillar inte blomkal i forvag och efter den fadasen vagrar han mig att ens ta in blomkal i huset. Hoppas kvallens middag gick battre;)

 6. *lol* Så underbart att fler än jag misslyckas i köket. Mm, de där glasflaskorna med ketchup är luriga. Jag tappade en utanför dörren för ett tag sedan och det gick jädrar i mig inte att spola bort. Alla trodde någon snubblat och slagit sig på trappan så det blött.

 7. Förlåt, men jag skrattade hejdlöst. Så kul skrivet och tack för att du delar med dig av baksidorna i köket också.Hi hi hi! Jättefint kök dessutom, jag blir lite avundsjuk, vilka ytor du har.

 8. Haha, jag är exakt likadan. Fattar inte hur alla saker liom bara ramlar ut ur skåparna. ;).
  Skönt att höra att du kan ta hand om min Aid om jag väljer fel färg. Har inte bestämt mig ännu, man skulle ha pengar så man kunde köpa en av varje färg som man gillar !!
  Ha en skön kväll.

 9. Kaos!! Jag måste prova det här receptet(får riskera röran som verkar bli..). Måste bara välja rätt gäster då dem vi ungås mest med varken gillar champinjoner eller ädelost 🙁
  Dock finns alla ingredienser här att hitta! Det är så bra med nya tips. Har gjort den dubbelmarinerade oxfilé och den blev en succé! Tack!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration