Räksoppa i Birgittas kök
Inlägg i reklamsamarbete med Caroline Wassberg Fastighetsförmedling
I söndags var vi hemma hos Birgitta i Hagby strax utanför Kalmar och åt soppa i hennes härliga kök. Ni kan nästa ana temat på middagen, va?
Birgitta bjöd på sin ultimata paradrätt räksoppa, som serverades med portionsbröd, crème fraiche, rom och en saffransaioli med hint av citron. Recept på det här säkra bjudkortet kommer längst ner i inlägget. Helt enligt Birgittas instruktioner, ska tilläggas. Rätter med fisk- och skaldjur hör som ni kanske märkt inte till min vardagliga repertoar. Jag har aldrig tyckt om räksoppa något vidare (skandalöst, jag vet), men måste säga att den här soppan verkligen var i en klass för sig. Jag kommer absolut att laga den hemma inom en mycket snar framtid.
Birgitta och jag fick vin, och Evelyn fick massa små slevar att leka med. Alla var nöjda.
Nöjdast av alla var nog Lily, som träffade en spinnande vän som för en gångs skull låg kvar och lät henne klappa, mata och gosa.
Hos Birgitta får alla barn hoppa i sängen, något som utövades med glädje. Den här bilden är dock tagen före Lily börjat leva rövare och katten smugit iväg och gömt sig.
Själv njöt jag av tapet-bonanzan i det här rummet…
…och av designklassikern från Fornasetti på väggarna i köket. Hela Birgittas hus är riktigt snyggt inrett, och en riktig pärla för den som köper det, för det är nämligen till salu via Caroline Wassberg Fastigheter. För att se fler bilder på hur det ser ut hemma hos Birgitta, klicka in er här.
Birgittas räksoppa, 4 portioner:
ca 500 g oskalade räkor (gärna 70-90 st på ett kg)
1 stor morot
1 stor gul lök
1 liten fänkål
1 knippe färsk dill
ca 4 dl vatten
1-2 dl vitt vin
2 msk tomatpuré
3 dl grädde
nymalen vitpeppar
1 tsk sambal oelek
ev. 0,5 fiskbuljongtärning (kan uteslutas)
maizenaredning, ljus, alternativt lite arrowmjöl
Skala räkorna. Lägg räkorna i kylen och skalen i en stekpanna med smör. Bryn skalen lätt, och tillsätt sedan halverad och slantad morot, hackad lök, tunt skivad fänkål och dillvippor. Häll i vatten, vitt vin och tomatpuré. Låt koka samman i ca 15 min, och tillsätt sedan grädden. Smaka av med vitpeppar och sambal oelek, och ev. en finriven, halv fiskbuljongtärning ifall en kraftigare fisksmak önskas. Sila sedan soppan så att du får bort räkskal, grönsaker och annat. Pressa lite i silen så att allt det goda kommer med. Red soppan med lite ljus maizena (ifall du önskar, det är en smaksak) eller lite arrowmjöl, som finns på den asiatiska hyllan. Men vanlig maizena funkar finfint. Låt soppan puttra på svag värme i ca en halvtimme innan servering. Det går jättebra att göra soppan dagen innan den ska serveras, och bara värma den innan. Även saffransaiolin kan göras dagen före.
Saffransaioli, som tillbehör till 4 portioner:
1 dl majonnäs
2 dl gräddfil
2 vitlöksklyftor, finrivna
1 liten ekologisk citron, finrivet skal
1 msk dijonsenap
1 kuvert saffran (0,5 g)
flingsalt
vitpeppar
Rör samman majonnäs och gräddfil, och rör ner finriven vitlök och citronskal. Blanda ner dijonsenap och saffran som mortlats med lite flingsalt, och smaka av med nymald vitpeppar. Den som vill kan även smaksätta med lite ingefära och curry.
—–
Vid servering – lägg lite skalade räkor i botten på varje portionsskål och häll över soppan. Servera vid sidan av saffransaioli, en klick crème fraiche och lite rom om så önskas, och gärna ett brytbröd och vispat smör. Fiskbröden bredvid varje tallrik hade Birgitta gjort genom att skära ut fiskar ur färdig smördeg och köra en liten stund i ugnen.
Räksoppan ser och låter helt underbar! Precis som hela huset!! Tapeten i hallen är ju ”to die for”!! Och utgångspriset…förvånansvärt lågt!! Lycklig den som kammar hem denna vackra bostad!
”ser ut…..” räksoppan ser ut och låter helt underbar! haha
🙂
Räksoppan var supergod! Och ja, hela huset är verkligen jättefint! Håller med dig! 🙂