Grillat

Sticky ribs

Här  kommer en uppvägning av raw fooden jag lagt ut på sistone – sticky ribs. Bara att gnaga loss! Vilket Olof också gjorde, när han åt upp alla de här revbenen SJÄLV. Plus de som inte kvalade in på bild. Jag är i ärlighetens namn inte så mycket för att sitta och gnaga på revben, men just det här receptet som Olof brukar göra efter är riktigt bra, så här har till och med jag svårt att motstå dem. 

Jag önskar att jag hade haft en behind the scenes-bild på när vi fotade det här, Olof skrev på sitt instagram om hur det gick till; vi var i tvättstugan i källaren med torktumlaren på högsta hastighet eftersom det var enda stället där Evelyn inte skrek (vi fotade det här under koliktiden till ett matreportage med amerikanskt tema). Lily gungade vilt på sin gunghäst och sjöng krokodilsången, och Bally cirkulerade runt maten likt en utsvulten hyena på savannen. Vad jag själv gjorde är högst oklart. Förmodligen sjöng jag med i krokodilsången med något vilt i blicken.


Sticky ribs, 2 portioner (Inspirationen till receptet kommer från Jonas Cramby)

1 kg revben
Salt
Peppar
Paprikapulver
———-
BBQ-sås:
5 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 tsk spiskummin
0,5 dl balsamvinäger
1 msk soya
2 msk worcestershiresås
1 dl farinsocker
1 dl passerade tomater
1 st torkad anchochili
1 msk oregano
———-
4 dl äppeljuice
Putsa revbenen fria från hinnor och krydda sedan med salt,
peppar och paprikapulver. Snåla inte, utan klappa in kryddorna ungefär som med
en rub. Låt revbenen marinera till sig kryddorna i kylen i ca en timme. Sätt
sedan ugnen på 120C och lägg revbenen på ett galler ovanför en djup ugnsplåt.
Sätt in revbenen i ugnen i 2 timmar, ta sedan ut dem och vänd på dem, och kör
dem en timme till. Ta därefter bort gallret och gör ett paket i ugnsformen av
aluminiumfolie. Lägg i revbenen och häll över 4 dl äppeljuice. Förslut
foliepaketet, och ställ in formen i ugnen i ytterligare en timme.
Till BBQ-såsen: hacka löken, pressa vitlöksklyftorna och
bryn ihop med spiskummin i en kastrull i lite olja. Häll på balsamvinägern och
låt koka ett par minuter, tillsätt sedan övriga ingredienser. Ta bort fröna och
stjälken på anchochilin och koka sedan samman allt på låg värme i ca 10 minuter
till en kladdig röra som du sedan mixar slät.

Ta ut revbenen ur foliepaketet, häll av resterande
äppeljuice och pensla på marinaden. Fram till hit går det bra att förbereda
revbenen. Lägg revbenen på galler ovanför en plåt och ugnsstek dem på 225C i ca
20 min. Använd gärna ugnens grillfunktion om sådan finns. (Detta moment kan med
fördel även göras på en klassisk grill.) Servera med valfria tillbehör, t ex
pommes frites.

20 april, 2017

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration