Kalmar Sponsrat inlägg

Allt gott söder om Kalmar

Inlägg i reklamsamarbete med Destination Kalmar

Slätaboden grönsaker

Strax söder om Kalmar i trakterna kring Kolboda och Vassmolösa finns det så mycket fint och gott att upptäcka såhär i skördetider om man gillar lokal mat, så jag tänkte ta er med på en tur och visa några utvalda pärlor!

Häromdagen när augustisolen gassade laddade min kompis Ólida och jag bilen med en stor kylväska och åkte söder om Kalmar, ungefär 20 minuter tills vi kom fram till Slätaboden i Hagby i början på Kolbodagatan. Här kan man både fika och handla i gårdsbutiken som har nyskördade, egenodlade grönsaker, utvalda delikatesser och inredningsdetaljer. Ólida som ju kommer från Mexico spanade efter starka chilioljor medan jag var ute efter lite mildare smaker i form av betor och morötter.

Svenska tomater

Och nyskördade tomater! Sådana här Hagalundstomater från Ljungbyholm i olika färger är ju nästan som smågodis.

Voxtorpsgården Kalmar

Bara lite drygt fem till tio minuter från Slätaboden ligger Voxtorpsgården där man kan handla kött från grisar som har haft det väldigt bra. Karin och Jonas som driver gården brinner för god djurhållning och ett kretsloppstänk på gården, och Voxtorpsgården är en av de 30 KRAV-godkända gårdar för grisuppfödning som finns i Sverige.

Grisar KRAV

Karin berättade om tre B:n man pratar om inom KRAV-uppfödning av grisar, och de är beta, bada och böka. Grisarna ska alltid ha tillgång och möjlighet till det, vilket de här grisarna sannerligen har. På gården odlar de också havre, Ölandsvete, råg, korn, åkerbönor och vall för att bara nämna en del av det, och en del grödor säljs vidare medan andra blir kvar på gården som foder till grisarna. Allting odlas ekologiskt och utan bekämpningsmedel och handelsgödsel.

Griskultingar

Ett par av suggorna hade fått kultingar knappt två veckor tidigare och de var så otroligt söta. När det var dags för dem att dia gjorde mamman grymtande läten som samlade småttingarna innan hon la sig på sidan så att de skulle komma åt.

Voxtorpsgården gårdsbutik

Mycket av köttet från gården säljs ute i butik med KRAV-märkning på, men i den egna gårdsbutiken finns det alltid fryst kött till försäljning varje dag. Och så här års även solrosor!

Gårdsbutik kött

Det är självbetjäning som gäller och man betalar med Swish, och i frysarna finns det olika styckdetaljer och även korvar som de gjort själva på gården. Julskinkan brukar vara extra populär, så den är det förbokning på.

Villa Famiglia

Men än är det länge kvar till jul, och jag tror att augusti kommer att fortsätta bjuda på många härliga sommardagar! Just sådana här dagar är ett stopp på Villa Famiglia i Vassmolösa ett riktigt härligt sommarinslag. Här kan man både äta mat och fika…

Olida Fonseca

… och vi var hungriga och passade på att äta lunch ute i solen.

Villa Famiglia Kalmar

Villa Famiglia är något så unikt som en medelhavsträdgård belägen i Småland, och att åka hit är nästan som att åka utomlands! Det känns som att man befinner sig i Italien när man går runt bland exotiska växter, terrakottakrukor och olivträd.

Villa Famiglia terracotta

Nästan allting är till salu och går att köpa med sig hem.

Helena Elm Bara en kaka till

Jag hade aldrig sett ett grapefruktträd på svensk mark innan, och Ólida berättade om hur man brukar servera grapefukten i Costa Rica där hon har bott i många år eftersom hennes pappa kommer därifrån. Där tillagar man den för att få bort det sura så att den blir mer som godis, sedan fyller man den med dulce de leche bland annat och serverar som efterrätt. Låter ju hur gott som helst!

Medelhavsträdgård Kalmar

Helt otroligt att detta är på svensk mark!

Villa Famiglia inredningsbutik

Precis där man parkerar bilen har de även en inredningsbutik med en hel del fint, bland annat keramik från Sthål, dukar från Chamois och annat vackert.

Annas gårdsbutik

Eftersom vi ändå hade kylväska med oss passade vi på att åka runt Annas Gårdsbutik och Mejeri när vi var i Vassmolösa och köpa med oss färsk gårdsmjölk. Här kan man även specialbeställa opastöriserad mjölk ifall man vill göra egen ost.

Köpa lantmjölk

Men all mjölk som säljs i gårdsbutiken är pastöriserad som vanligt, och den är väldigt färsk och väldigt god! Har man ingen egen glasflaska med sig kan man köpa till en billigt där. Det finns även ägg från egen gård, kött i frysarna och små bodar med grönsaker och bär.

Annas gårdsbutik Vassmolösa
Vi köpte med oss några zucchinis att laga zucchinipasta med och en liter jordgubbar att ha till efterrätt. Jag såg på deras Facebooksida häromdagen att de hade fått in en laddning hallon och björnbär också. Gott!

Den här rundan söder om Kalmar är verkligen en tur jag rekommenderar, och en trevlig helgaktivitet för hela familjen. Det är nära mellan de olika ställena, och nu i skördetid är dessutom utbudet som allra bäst. I samma trakter finns också fler ställen att besöka som till exempel Ekenäs Hantverksbageri där brödet och bullarna smakar fantastiskt, och den vita lilla boden vid Yxneberga Primörer där man så här års kan köpa buketter med astrar.

15 augusti, 2022

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration