Familjen

Bara en kaka till – tio år på nätet

Bara en kaka till - tio år på nätett utkast

Vet ni att bloggen firar tio år i höst? Vad fort tiden går. Så här ser det ut på köksbänken idag – jag har allt som oftast sällskap av två små tjejer. (Och ja, de är mutade på den här bilden. De är inte alltid så här samarbetsvilliga.)

Bara en kaka till första blogginlägget

För tio år sedan såg det ut så här på samma köksbänk. Den här bilden är från mitt allra första blogginlägg 2009, som ni kan läsa här.

Jag startade bloggen Bara en kaka till samma år som vi flyttade från lägenheten i Kalmar till huset på Öland. Det rum som idag är minsta tjejen Evelyns använde vi som fotostudio, och under flera års tid la jag ut ett inlägg på bloggen om dagen. Idag har vi rekvisitan till fotograferingar i pannrummet, och jag har förmodligen fler tallrikar, glas och uppläggningsfat än vad en människa bör ha. (En fördel med sjuttiotalshus med källare är att i pannrummen kan man stuva in hur mycket som helst!)

Och jag bloggar inte varje dag längre. Förr brukade vi fota maten direkt på köksbordet innan vi (eller hunden) åt upp den och den hann svalna alltför mycket, men under de senaste tio åren har ribban höjts för matfoto på nätet och i tidningar, och nu gör vi färre bilder men lägger ner mer tid på dem istället.

Bloggen är ju också något som min man Olof och jag gör tillsammans, vilket gör att vi kan få ut fler recept än om jag gjort allt jobb själv. Det vanligaste upplägget är att jag lagar maten, stylar med bakgrunder, servetter och annan rekvisita, och sedan fotograferar Olof och redigerar bilden innan jag skriver receptet och lägger ut det.

Bara en kaka till i media

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om mina tio år som matbloggare, men det jag främst vill ha sagt är hur roligt jag tycker det är att laga mat och att skriva om det. Och allting som matbloggandet har givit mig – alltifrån nya vänner till ett nytt jobb.

När jag började blogga 2009 jobbade jag heltid som marknadsansvarig på ett företag i Kalmar. Det jobbet har jag kvar, men efter mammaledigheten med Evelyn har jag valt att satsa mer på bloggen, och har nyligen gått ner till att jobba på företaget i Kalmar 60%. Två dagar i veckan jobbar jag hemifrån i mitt eget företag med bloggen, och då främst med att ta fram recept och material till företag och tidningar. Jag är så glad över att kunna jobba med något som jag tycker är så roligt, och tacksam över att jag har en chef som också låter mig göra min egen grej.

För några år sedan vann bloggen kategorin Bästa grillinnehåll i Matbloggspriset, och i år är bloggen nominerad till det stora priset som Årets matblogg 2019. Och jag är i väldigt fint sällskap – flera av de andra har ett gäng utgivna kokböcker på sitt CV och är Systrarna Eisenman, Tuvessonskan, Klings Kitchen och Skog till bord.

Bara en kaka till höst

Men mest av allt vill jag med det här inlägget tacka alla er fina läsare. Vissa av er har hängt med från starten för tio år sedan, vissa har kommit till senare, och jag lika glad för er allihop. Om det inte vore för er skulle jag ju inte driva den här bloggen. Nu kör vi tio år till, va?

3 november, 2019

6 kommentarer

  1. Hurra för tio år till! Din blogg är en favorit och det är kombinationen av bra recept, fina bilder och humoristiska texter som gör det!

  2. Stort GRATTIS till din fina blogg och tio år!!
    Å du har inte åldrats ett dugg, oförskämt ju 😉
    Ja, era bilder är verkligen helt magiska.. Å man vill alltid dyka in och äta det du lagat 🙂
    Varm kram Anna

    1. Tack Anna, så fint skrivet! Och du har ju också bloggat länge vid det här laget, är det inte tioårsjublieum för dig med snart? Stor kram!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration