När jag öppnade dörren till kylskåpet häromdagen möttes jag av en halv falukorv, ett par portioner kokt, överblivet ris och en paprika som började få sina första begynnande rynkor. Det var nästan så att jag kände igen mig i paprikans öde, och bestämde mig därför för att göra en trevlig maträtt av de stackars ingredienserna innan de skulle gå ett ännu sämre öde till mötes. Så här gjorde jag min kylskåpsrens-gratäng som räckte till 4 portioner:
ca 3 portioner kokt ris
en halv falukorv
1 röd paprika
1 tomat
2 dl grädde
ca 2 dl riven ost
2 msk chilisås / ketchup
ca 2 dl riven ost
salt och peppar
Koka riset och lägg det i botten på en smord ugnsfast form. Skiva sedan falukorven, stek den och lägg den ovanpå riset.
Skiva paprikan och tomaten och strö ut skivorna över falukorven. Vispa ihop grädden med chilisåsen/ketchupen i en bunke, salta och peppra, och rör ner osten. Häll blandningen över de övriga ingredienserna, och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 20 min, eller tills osttäcket har fått fin färg. Självklart går det bra att ha i alla möjliga andra ingredienser, hade jag haft en deprimerad purjolök, en liten vitlöksklyfta eller en glad zucchini hade jag haft i det också i gratängen. Endast kylskåpets tillfälliga innehåll sätter gränserna!
Bara en kaka till syftar först och främst på min dåliga karaktär varje gång det erbjuds något gott. Men visst hittar du kakor här också. Det, och framförallt enkel vardagsmat som alla kan laga, som sätter guldkant på vilken glåmig tisdag som helst. Jag som skriver heter Helena Elm och arbetar som matkreatör och har drivit den här matsidan på nätet sedan 2009. Jag bor på Öland tillsammans med min man, våra två döttrar och vår smått vilda hund. Välkommen hit!
Bara en kaka till syftar först och främst på min dåliga karaktär varje gång det erbjuds något gott. Men visst hittar du kakor här också. Det, och framförallt enkel vardagsmat som alla kan laga, som sätter guldkant på vilken glåmig tisdag som helst. Jag som skriver heter Helena Elm och arbetar som matkreatör och har drivit den här matsidan på nätet sedan 2009. Jag bor på Öland tillsammans med min man, våra två döttrar och vår smått vilda hund. Välkommen hit!
Bara en kaka till syftar först och främst på min dåliga karaktär varje gång det erbjuds något gott. Men visst hittar du kakor här också. Det, och framförallt enkel vardagsmat som alla kan laga, som sätter guldkant på vilken glåmig tisdag som helst. Jag som skriver heter Helena Elm och arbetar som matkreatör och har drivit den här matsidan på nätet sedan 2009. Jag bor på Öland tillsammans med min man, våra två döttrar och vår smått vilda hund. Välkommen hit!
Låter som en gratäng helt i min smak :-), den måste jag testa
Allt i en form-rätter är så tacksamt! Och gott 🙂
Vilken bra vardagsrätt och vilken fin form!
Vilken fin form!!! 🙂
Jättegod 😋🌻
Vad roligt att du gillade den!