Nötkött

Godaste rulladerna

En favoriträtt på helgerna här hemma är lyxiga rullader. Olof brukar stå för dem, eftersom det är ett recept han finner manligt och som gör att han kan känna sig lite som Per Morberg när han tillagar det. Olof går in för sina rullader till 110%, och ser uppriktigt sårad ut när jag påminner honom om att vi har en köttbank avsedd just för att platta till köttbitar med, när han står med stekpannan i en höjd backhandsving. Rulladerna tar en stund att göra, men det är en perfekt maträtt en söndag, eller när man har gäster. Receptet är beräknat för 4 personer:

8 lövbiffar
ca 4 msk dijonsenap
2 inlagda gurkor
2 morötter
8 skivor bacon
1 lök
tandpetare/spett behövs också
smör till stekning
vatten till bräsering
kalvfond

Lägg ut lövbiffarna, platta eventuellt till dem lite extra, och bre varje biff med dijonsenap. Lägg sedan på en skiva bacon, en bit morot, en bit lök och en bit saltgurka. Rulla ihop dem och fäst med tandpetare eller spett, sedan är det dags för bräsering. Mycket fint och moget ord. Man får plats med fler rullader på ett spett än på tandpetare, men det beror ju lite på hur stor grytan är som man ska bräsera dem i.

Börja med att bryna rulladerna runt om i lite smör, och slå sedan över vatten så att rulladerna täcks. Häll i en skvätt kalvfond, och om du fick någon lök, morot eller saltgurka över kan du alltid slänga i det också, det ska ändå silas sedan. Koka i 45 minuter, och se till så att rulladerna alltid är täckta av vatten, fyll på med mer om det behövs. Ta sedan upp rulladerna (förvara dem gärna i en tom kastrull med locket på under tiden) och koka den kvarvarande vätskan i kastrullen tills hälften är kvar, det ska användas till sås. Se till så att du i alla fall får ca 3 dl vätska att göra sås på. Sila vätskan.

Såsen består av:
ca 3 dl vätska från bräseringen
3 dl grädde
salt
peppar
1-2 msk soya
2 msk kalvfond
1 msk svartvinbärsgele
ev. 1 msk mjöl + en skvätt mjölk till redning, alternativt brun maizena

Blanda alla ingredienser och låt koka upp, om såsen är för tunn kan du reda den med antingen maizena eller en toppredning av ca 1 msk mjöl skakat med en skvätt mjölk. Servera med potatis.

Alla i familjen älskar rullader! Så mycket att man bör sitta kvar på sin plats, för det här är precis vad som händer om man reser sig för att gå och hämta kameran. En hårig liten gremlin tar över.

27 mars, 2011

15 kommentarer

  1. åh, det här receptet ska jag visa min mamma, hon "förstör" alltid rulladerna med äcklig (enligt min mening alltså) ädelost. men det här låter ju mycket godare!

    gissa om jag har testat nya chipssorter i prag i helgen, oj oj OJ! det är nästan så att jag är lite trött på chips, men bara nästan förstås 😉

  2. Själv fyllde jag mina rullader med ansjovis och hackad lök igår, toppengott! Har tyvärr ingen söt hund som ni, men min man är gullig och han mumsade glatt!

  3. Mums vilka goda rullader, dom ska jag testa. Jag tycker en god rullad med god sås är bland det bästa man kan äta i husmansskottväg!
    Kan du njuta lite åt mig oxå nu när Öland nu när allt vaknar till liv och ön visar sig från sin bästa sida, oj vad jag längtar… Hittat ett hus vi vill ha men så måste man ju ha jobb oxå…
    Kram

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration