Bjudmat/Paradrätter, Fest, Lamm, Påsk

Lammkött!

Ja, nu är det ju inte Olof som är lammköttet här, han fyller 34 i höst och kan knappast gå under den rubriken. Men i och för sig är ju allting relativt, Olof kan ju såklart vara lammkött för någon annan… För att hålla mig till ämnet, så är det i alla fall lammstek som det här inlägget handlar om. För ett tag sedan gjorde vi ju vår första lammstek, och det blev verkligen fantastiskt gott. Om sanningen ska fram så var det faktiskt Olof som var projektledare för lammköttet, men jag skulle ändå vilja kalla det för team work. Jag beställde ett stycke lammkött från den lokala gårdsbutiken för att vara säker på att få närproducerat, fint kött. Vi var nio personer som skulle äta lamm, och köttbiten som vi fick på 1,5 kg räckte gott och väl.

Efter att lammköttet putsats band vi ihop det med ett snöre för att det skulle hålla ihop, sedan klappade vi in det med lite olja, salt och peppar. Vi skar tunna skivor vitlök, minst tre klyftor, som vi kilade in lite här och var i små snitt, och klappade in blad från en halv kruka rosmarin runt hela lammstycket. Därefter brynte vi det hela runt om i smör i en stekpanna, för att sedan sätta in köttet i mitten av ugnen på 150C i ca 45 min. Att bestämma vilken innertemperatur köttet skulle ha var lättare sagt än gjort, på flera ställen på internet påstods köttet vara rosa från allt mellan 55-70C i innertemperatur. Efter noga övervägande (och en hel del tjafsande) valde vi att ta ut steken när innertemperaturen nått 65 grader. Då var den fint rosa inuti, men nästa gång ska vi ta ut den vid 62-63C, för oss får köttet gärna vara ännu mer rosa. Efter att köttet tagits ut ur ugnen virade vi (jaja, Olof då) in det i aluminiumfolie där det fick vila i minst 30 minuter (det gör mycket för saftigheten), medan vi åt förrätt. Lammet serverades sedan med potatisterrin, rödvinssås och getostkräm med honung och rosmarin. Lovorden haglade, jag sippade nöjt på mitt vin och Olof kände sig manlig för att han så framgångsrikt tillagat ett stort stycke kött. Alla var nöjda.

10 Kommentar

 1. Gourmetmorsan Madeléne

  17 januari, 2011 at 8:11 e m

  Det förstår jag, det ser helt fantastiskt ut! Hade gärna varit en av de nio gästerna 🙂 Kram Gourmetmorsan

 2. Remsan

  17 januari, 2011 at 10:16 e m

  Lamm är så sjukt gott. Och så blir man extra sugen på att sippa på ett gott rött vin när det nalkas lamm och det är ju heller aldrig fel 🙂 Ser fin fint ut. Ok, Olof också. Om inte annat för han ser så nöjd ur över att få agera macho uppskärare.

 3. Ekbergarna i Bangalore

  18 januari, 2011 at 2:31 f m

  Åhh detta gillar jag!! Lamm passar så fint med olika örtkryddor, med chevre och med vin! Själv tycker jag att färsk salvia är bäst till! Mortlar ihop färska örter med lite olja och salt och klappar in i köttet. Smaskens!
  Hälsningar Åsa

 4. Emma

  18 januari, 2011 at 7:08 f m

  Underbara bilder och underbar text! 🙂 Ja, jag hade också velat ha det lite mer rosa, men det ser supergott ut! 🙂

 5. charlotta

  18 januari, 2011 at 8:30 f m

  hahahaha. alltså, män och stora köttstycken… (måste vara någon gen-efterlämning från typ stenåldern eller något!)

 6. I Nadjas kök

  18 januari, 2011 at 9:00 f m

  Jag bara älskar dina bilder på bloggen. De är helt enkelt underbara!

 7. Helena

  18 januari, 2011 at 9:25 f m

  Tack Nadja! (Och ni andra också, såklart 🙂 Det är ju oftast Olof som fotar, men bilden på honom har han i alla fall inte fotat själv, där är det för en gångs skull jag som varit framme! Vi ska göra lamm på fredag igen, och Olof är taggad till tänderna!

 8. Angela hos Mormor Magda

  18 januari, 2011 at 4:36 e m

  Vad gott det ser ut med så där mycket örter till lammet. Och tack för tipset om att använda kryddigt vin till rödvinssåsen!
  Grymt coola namn på surdegarna!

 9. Cupcakesfluffan

  18 januari, 2011 at 8:14 e m

  Härliga bilder och jag har faktiskt aldrig ätit lamm

Lämna en kommentar