Andra, Kyckling

Lavendelkyckling

Det här underbart goda receptet kom med en Arlafolderför några somrar sedan, och sedan dess lagar jag det varje sommar! Det är en perfekt sommarmaträtt att laga när man har grillat i för många dagar i rad. Min version av det här receptet räcker till ca 6 personer:

4 kycklingbröstfiléer
salt och peppar
2 vitlöksklyftor
4 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
skal och saft av en halv citron
1 rågad tsk färsk lavendel (torkad funkar också)
1 dl rostade pinjenötter

Skär kycklingfiléerna i ganska stora bitar, salta och peppra dem och bryn dem i smör i en stekpanna. Lägg dem sedan i en smord ugnsform. Vispa ihop grädde med pressade vitlöksklyftor, kycklingfond, lavendel, citronsaft och lite extra salt och peppar. Häll det över kycklingen, och ställ in i ugnen på 200 C i ca 15 minuter, tills kycklingen är färdig helt igenom. Strö över rivet citronskal och rostade pinjenötter, och garnera gärna med ett par extra lavendelblommor. Servera med färsk potatis.

Den rosa formen till lavendelkycklingen köpte jag på favoritaffären Bagaren och Kocken när vi var där för två veckor sedan. Jag passade på att reashoppa det här fashionabla förklädet från Green Gate för halva priset. Och en hel del annat också….

Olof visar glatt upp en espressokanna som han tycker är av lämplig storlek i förhållande till hans kaffeintag.

11 Kommentar

  1. Ida - Chokladsockerkaka

    4 augusti, 2010 at 3:04 e m

    Det här lät ju jättegott, t o m. för en vegetarian som jag själv 😉 En väldigt vacker maträtt måste jag säga, lavendelblommorna piffade verkligen till det!

  2. Hallon & Blåbär

    4 augusti, 2010 at 3:29 e m

    Låter spännande. Lavendel har jag nog aldrig testat i mat, så det kanske man skulle prova.

  3. Håkan och Anki

    4 augusti, 2010 at 3:32 e m

    Japp, den kannan hade Håkan oxå behövt…
    Vilket spännande recept på kyckling, tror jag ska sno med mej lite lavendel hem när jag ska till jobbet nästa gång.

  4. Amy

    4 augusti, 2010 at 4:05 e m

    Har faktiskt aldrig lagat mat med lavendel i men detta skulle jag nog kunna testa. =)
    En sådan espressokanna skulle min sambo ha, han är också kaffedrickare av stora mått. Flera liter om dan typ.

  5. Cupcakesfluffan

    4 augusti, 2010 at 4:22 e m

    Vad gott det låter, himla snygg form, funderar själv på en likadan då jag har presentkort i en affär som säljer Gerberas porslin, ja eller deras snygga tårtfat.

  6. Yasemin

    4 augusti, 2010 at 7:03 e m

    Låter spännande med lavendel i mat. Har aldrig testat. Är verklien avis på att du besökt den där butiken och fått med dig massor därifrån också. 🙂

  7. Marija

    4 augusti, 2010 at 8:04 e m

    Formen är såååå fin!!

  8. charlotta

    5 augusti, 2010 at 7:58 f m

    hahahahahahaha, vilken sjukt stor espressobryggare! bagaren och kocken är en himla fin affär, synd att jag inte tar mig dit oftare!

  9. Malin

    5 augusti, 2010 at 8:09 f m

    Har heller aldrig testat krydda med lavendel. Låter som det kan vara en riktig hit!

  10. Mor-Mia

    8 augusti, 2010 at 7:22 f m

    Oj lavendel i mat var ngt nytt!
    Men det låter väldigt gott!

  11. Erika - Bakglädje

    8 augusti, 2010 at 4:31 e m

    Vad gott det låter.
    Det var inte en liten kaffekanna Olof hittade. 🙂

Lämna en kommentar