Andra Öland

Öland Spirar i bilder

I helgen åkte vi ju runt på mellersta Öland på Öland Spirar, och här kommer en liten bildrapport. Första stoppet var Örtagården i Stora Frö, där våra vänner på StrandNära sålde ekologisk ogrässoppa, hembakat bröd och minirabarberpajer. Hur trevligt som helst! På bilden står jag och pratar mat (som jag brukar) med Erica som driver StrandNära med sin man Micke.

Ogrässoppan var helt otroligt god! Den innehöll bland annat kirskål, nässlor och maskros.

Bally fick ingen soppa, men såg till att bli rejält kliad på ryggen av Olofs pappa.

Om soppan var förrätten på vår Ölandstur, var den grillade korven på Ölands Kvalitetsprodukter huvudrätten. Tony och Emanuel som driver företaget stod utanför butiken och grillade nötkorv på löpande band. Något jag verkligen gillar med att åka runt bland mina favoritställen här på Öland är att det finns flera unga, duktiga entreprenörer, som alla satsar på hög kvalitet och närproducerat.

Köttbutiken ligger i Bårby strax ovanför Mörbylånga, och har en imponerande utsikt om man tittar ut över fälten.

I samma by passade vi även på att besöka Creperieladan. Tyvärr är det inget ställe man kan besöka under resten av året, utan det är en ”pop-up”-grej som körs på Öland Spirar och på Skördefesten.

Hönsen fick spatsera fritt på gårdsplanen där vi satt och åt.

Det blev lite kyligt ett tag, när solen gick i moln. Anette och jag värmde oss under en filt. Eller här har jag visst snott åt mig hela filten själv. Man kommer undan med ganska mycket när man är höggravid. Hähä.

Här åt vi alltså efterrätt; crêpes med citron och råsocker, och crêpes med nutella, banan och hackade nötter, precis som i Paris. Fast där brukar de byta ut nötterna mot kokos. Lika gott, det med.

Vårt sista stopp var en av alla de öppna trädgårdarna som tillhör privatpersoner, och som öppnar upp för allmänheten just under Öland Spirar.

Just den här trädgården ligger i Dyestad nära Runsten, och tillhör faktiskt min barnmorska och hennes man som är konstnär och målar ölandsmotiv i olja.

Nu besökte vi ju inga andra öppna trädgårdar än den här, men jag är ändå övertygad om att den här måste varit den allra finaste. Jag hade kunnat tänka mig att flytta in direkt.

Ett vackert litet uthus har de också, helt i gammal stil. Tänk vad mysigt att sitta här inne och dricka förmiddagskaffe!

Det fanns hembakat också; fantastiskt goda bullar och hallongrottor på den godaste mördeg. Jag måste baka hallongrottor snart, alltså. Jag har inte gjort det sedan jag var tonåring, och då gick det åt skogen. Kanske att jag har blivit visare med åren? Det ska bli spännande att se. 

15 maj, 2014

11 kommentarer

  1. Vilket härligt sätt att äta middag. Förrätt där, varmrätt där och sen avsluta turen med efterrätt!
    Åh vad fin du är med din vackra mage! <3

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration