Andra Reportage

En texmex-krönika

I fredags åt vi tacos, som förmodligen större delen av Sveriges befolkning också gjorde. Men det är ju ganska nyttigt, när man tänker efter. I alla fall om man stoppar mycket hackade grönsaker i sin taco. Det är smidigt med svennetacos som går fort, men ibland vill man ju slå på stort och göra fintacos som tar lång tid. Fintacos är ju ganska trendigt, det finns tacotrucks som bemannas av hipsterfolk och allt möjligt nuförtiden. Jag filosoferar vidare i min krönika som publicerades i mars månad i dagstidningarna jag skriver för:

Den absolut vanligaste fredagsmåltiden i de svenska folkhemmen måste tveklöst vara tacos. Man är knappast ensam vid tacohyllan i matbutiken klockan 17 en fredag när man väljer en alldeles lagom svennestark salsasås som man lägger ner i varukorgen ihop med tacoskal, kryddmix och köttfärs, samtidigt som man funderar på vem som kommer att åka ur Let’s Dance just den här fredagkvällen. Sedan 2000-talets början har tacos blivit vår nya nationalrätt. Och jag är inte den som tänker säga emot fördelarna med tacos; det går fort att laga, alla i familjen kan hjälpa till, och framförallt – det är gott som attan. Tacos är så inarbetat hos oss svenskar att det inte längre kan kallas för en trend, utan snarare för en av våra modernare nationalrätter. 


Om man däremot ska se till trender, skulle jag vilja påstå att den trend som råder inom tacovärlden är fintacosen. Tacon som är gjord från grunden på fina råvaror, som fått ta tid och tillagats med mycket omsorg. (Och med en viss hint av nörderi. Det brukar ge resultat.) I USA är tacotrenden enorm; det finns taco trucks i varenda stad med självaktning, som skäggiga unga män servererar den ena mer spännande tacofyllningen än den andra. I Stockholm finns det en rosa tacobil som cirkulerar huvudstadens gator, och som dagligen uppdaterar sina tusentals Facebook-följare om exakt var bilen kommer att befinna sig under dagen. Food truck-trenden är på frammarsch, och finns överallt i storstädera. Jag misstänker dock att jag lär få vänta en bra stund innan trenden tar Småland och Öland med storm. Tills dess kommer jag att laga fintacos hemma. På fredagkvällar med ont om tid tänker jag inte sticka under stol med att jag är öppen för genvägar, men på lördagar ser jag det gärna som ett dagsprojekt att koka högrevschili, göra salsa och steka mina egna tortillabröd. Men vem vet, om jag inte orkar vänta på att food truck-trenden kommer hit kanske jag tar saken i egna händer, och fräser ner min halvrisiga Volkswagen till hamnplan och försöker kränga en burrito. Jag ska bara få bilen godkänd av Livsmedelsverket först. 

18 maj, 2014

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration