Enchiladas på högrevschili
Under våren har vi experimenterat vilt med texmexmat. Det började med att vi skulle ha ett texmexreportage i tidningarna vi skriver för, och började prova oss fram. Eller vi och vi, det ska erkännas att det var Olof som var projektledare för texmexmaten. Faktum är att det blev så mycket texmex att vi nästan hann bli lite trötta på det. Först provlagade vi enchiladas när vi hade gäster, sedan var det så gott att vi lagade det kort därefter då vi hade gäster igen, sedan lagade vi det för att fota det, och sedan ytterligare en gång. Men jag lovar – den här maträtten är så god att ni också kommer att vilja äta den flera gånger om! Det tar en stund att koka högrevschilin, så har ni möjlighet, gör gärna det dagen innan, så blir middagen klar på nolltid när det väl är dags.
Enchiladas på
högrevschili, 8
st
högrevschili, 8
st
800 g högrev
9 st vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
1 msk torkad
koriander
koriander
1,5 msk spiskummin
1-2 st färska
chilifrukter
chilifrukter
1 msk flytande honung
2 msk oxfond
33 cl porter
3 tsk chipotlepasta
(säljs på burk)
(säljs på burk)
———-
8 st tortillas – köpetortillas eller hemmagjorda
1 sats tacosalsa – se recept nedan
250 g riven
mozzarellaost
mozzarellaost
2 dl riven
västerbottenost
västerbottenost
Tacosalsa, till 8 st tortillas
3 schalottenlökar
1 burk hela
körsbärstomater
körsbärstomater
1 färsk chilifrukt
6 st vitlöksklyftor
1/2 kruka koriander
salt
Putsa högrevet och
skär det i små tärningar. Hacka vitlöken. Bryn köttet ihop med vitlöken lite åt
gången i en stekpanna. Häll över det du brynt i en kastrull eller gryta. När
allt kött är brynt och ligger i grytan, rör ner mjöl, koriander och spiskummin.
Hacka chilifrukterna och rör ner dem ihop med honung, oxfond, porter och
chipotlepasta. Låt grytan småputtra under lock i ca två timmar, till köttet är
mört och lite trådigt.
skär det i små tärningar. Hacka vitlöken. Bryn köttet ihop med vitlöken lite åt
gången i en stekpanna. Häll över det du brynt i en kastrull eller gryta. När
allt kött är brynt och ligger i grytan, rör ner mjöl, koriander och spiskummin.
Hacka chilifrukterna och rör ner dem ihop med honung, oxfond, porter och
chipotlepasta. Låt grytan småputtra under lock i ca två timmar, till köttet är
mört och lite trådigt.
För att göra tacosalsan; hacka schalottenlökarna, och lägg dem i en kastrull ihop med de inlagda körsbärstomaterna. Hacka chilin och pressa vitlöksklyftorna, och rör ner i kastrullen. Låt koka samman i ca 10-15 min. Ta kastrullen från värmen, och klipp ner färsk koriander. Smaka av med salt, och låt såsen svalna.
För att göra
enchiladas – sätt ugnen på 225C. Lägg ut dina tortillas på en bänk och bre dem
med tacosalsa. Lägg på högrevschili och strö över det mesta av de två
ostsorterna. Vik ihop dina tortillas och placera dem med kanten nedåt i en
smord ugnsform. Bre på lite mer tacosalsa, och strö på lite riven ost.
Ugnsgratinera dina enchiladas i mitten av ugnen på 225C i ca 10 min tills de
har fått fin färg.
enchiladas – sätt ugnen på 225C. Lägg ut dina tortillas på en bänk och bre dem
med tacosalsa. Lägg på högrevschili och strö över det mesta av de två
ostsorterna. Vik ihop dina tortillas och placera dem med kanten nedåt i en
smord ugnsform. Bre på lite mer tacosalsa, och strö på lite riven ost.
Ugnsgratinera dina enchiladas i mitten av ugnen på 225C i ca 10 min tills de
har fått fin färg.
13 maj, 2014
Åh, vad gott det ser ut!! Det ska jag prova 🙂
Det är jättegott, jag lovar! 🙂
Enchiladas är verkligen galet gott! Äter det ofta när texmexsuget blir för stort! Kram
Ja, det är verkligen gott. Kan tänka mig att det är mycket lättare att få tag i goda enchiladas i London där du bor också. 🙂