Öland

Ölandsvete från Isgärde Kvarn

Vet ni om att det finns Ölandsvete? Så himla trevligt! Det görs i Isgärde som ligger väldigt nära Stora Rör. Man kan köpa det på lite olika ställen, men mysigaste stället är ju såklart i luckan på plats på Isgärde Bygata.

Gårdsshopping när den är som allra bäst! Nu är jag ju ingen expert på mjöl, men efter att ha läst på lite om Ölandsvetet på deras hemsida, har jag numera lärt mig att Ölandsvetet är en gammal vetesort som kommer från speltvete, också kallat dinkelvete. Det har en högre proteinhalt och innehåller fler näringsämnen än vad vanligt höstvete gör. Det är stenmalet på plats i Isgärde, inte siktat och innehåller inga tillsatser. Vetet besprutas inte heller. Tursamt nog växer Ölandsvetet så högt att det kväver allt ogräs. Om man tittar på mjölet i påsen är det grövre och mer åt det bruna hållet än det vita man är van vid. Jag vet att ekocafét StrandNära här på Öland använder Ölandsvetet flitigt när de bakar. Jag fick smaka på våfflor gjorda med Ölandsvete häromåret på Skördefesten, och ikväll ska jag prova att baka bröd på det. Jag återkommer med recept imorgon! Ska bara hitta på det först.

Uppdatering – Brödet blev hyvens! Här hittar ni receptet på mitt bröd bakat på Ölandsvete.

2 Kommentar

 1. Ann-Kristin Ölund

  18 februari, 2018 at 4:30 e m

  Hej
  Har ni utsäde till försäljning? Vi skulle väldigt gärna prova att odla lite. Min morfar odlade på denna gård vete till julbrödet – kanske 30-50-tal, men inte därefter. Vet ni hur lång utvecklingstid Ölandsvete har?

  1. Helena

   18 februari, 2018 at 7:35 e m

   Hej Ann-Kristin! Jag är inte den personen som säljer Ölandsvetet, jag är bara en matglad tjej som brukar handla det och baka brödet, och bloggar om det. 🙂 Men testa att ring Susanne som säljer mjölet från sin gård. Jag hittar ingen mailadress på hennes hemsida, men hennes mobilnummer står där, det är: 073-988 82 32. Gården har även en Facebooksida, som du hittar här:
   https://www.facebook.com/Isg%C3%A4rde-Kvarn-386600248200229/
   Lycka till!

Lämna en kommentar