Öland

Ölandsvete från Isgärde Kvarn

Ölandsvete

Känner ni till att det finns Ölandsvete? Det görs i Isgärde som ligger väldigt nära Stora Rör på Öland. Man kan köpa Ölandsvete på lite olika ställen numera, men mysigaste stället tycker jag är i luckan på plats på Isgärde Bygata, där man kan betala med Swish.

Gårdsshopping när den är som allra bäst!

Men vad är då Ölandsvete? Finns det bara på Öland? Inte enbart, det odlas även i bland annat Skåne, och är en gammal vetesort som kommer från speltvete, också kallat dinkelvete. Det har en högre proteinhalt och innehåller fler näringsämnen än vad vanligt höstvete gör, och det sägs att det ska vara extra bra för magen. Just det här Ölandsvetet är stenmalet på plats i Isgärde, inte siktat och innehåller inga tillsatser. Vetet besprutas inte heller. Tursamt nog växer Ölandsvetet så högt att det kväver allt ogräs.

Om man tittar på mjölet i påsen är det grövre och mer åt det bruna hållet än det vita man är van vid. Jag vet att ekopensionatet StrandNära här på Öland använder Ölandsvetet flitigt när de bakar. Det är gott att tillsätta i smeten när man gör våfflor, och själv använder jag det ofta när jag bakar bröd. Brödet blir lite grövre och får en jättegod, lite nötig smak. Det jag har lärt mig av mitt bakande med Ölandsvete är att det gör sig bäst i kombination med vanligt mjöl för att inte bli för ”tungt”, att det mår bra av att få jäsa lite längre, och att det suger åt sig mer vätska än vad vanligt mjöl gör, därför behöver man inte så mycket av det.

Baka på Ölandsvete

Vill du prova att baka på Ölandsvete? Här är mitt recept jag oftast använder när jag bakar bröd på Ölandsvete.

3 november, 2017

4 kommentarer

 1. Hej
  Har ni utsäde till försäljning? Vi skulle väldigt gärna prova att odla lite. Min morfar odlade på denna gård vete till julbrödet – kanske 30-50-tal, men inte därefter. Vet ni hur lång utvecklingstid Ölandsvete har?

  1. Hej Ann-Kristin! Jag är inte den personen som säljer Ölandsvetet, jag är bara en matglad tjej som brukar handla det och baka brödet, och bloggar om det. 🙂 Men testa att ring Susanne som säljer mjölet från sin gård. Jag hittar ingen mailadress på hennes hemsida, men hennes mobilnummer står där, det är: 073-988 82 32. Gården har även en Facebooksida, som du hittar här:
   https://www.facebook.com/Isg%C3%A4rde-Kvarn-386600248200229/
   Lycka till!

  1. Hej Lena! Det är inte jag som säljer vetet, jag bara driver den här matbloggen och har själv varit och handlat där och tagit bilder och skrivit om det. Jag kan tänka mig att om mjölet varit slut senaste dagarna har det nog med skördefesten att göra. Mjölet säljs även på Halltorps Deli i mindre förpackningar, så testa där ifall du har vägarna förbi och det inte är påfyllt i Isgärde.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration