Ölsoppa med cheddarost
Lever du med någon som tycker att soppa är trams? Eller som kanske inte är så road av matlagning? Jag vet flera representanter ur det manliga släktet som anser att soppa inte är riktig mat, och speciellt inte vegetarisk sådan. Men om man motiverar med öl, måhända? Och cheddarost? Då kan det hända att det blir annat ljud i skällan. Den här soppan baseras på just öl och cheddarost och har en knaprig topping av potatischips, något som kan öka motivationen hos de flesta skeptiker. Och ja, man får dricka öl till soppan också.
Inspirationen till det här receptet kommer från den amerikanska Minnesota-matbloggen Pinch of Yum som är en av mina favoritbloggar. Jag hittar massvis med inspiration där, och paret bakom bloggen verkar vara riktigt genuina och fina människor, som dessutom är väldigt duktiga på att motivera andra. Är du bloggare och vill bli inspirerad kan jag även varmt rekommendera deras podcast The Foodblogger Pro Podcast som drivs av mannen i paret med det mycket skandinaviskt klingande namnet Bjork Ostrom. Det är min favoritpodcast, alla kategorier. Originalreceptet på deras beer cheese soup hittar ni här, och mitt försvenskade, omgjorda recept följer nedan:
Skriv utÖlsoppa med cheddarost
Soppa med smak av öl och cheddarost – en mättande soppa för alla skeptiker som annars brukar avfärda soppa som trams!
- Total tid: 35 min
- Antal portioner: 4-5 1x
Ingredienser
- 0,5 lök
- 2 vitlöksklyftor
- 3–4 stjälkar selleri
- 1 röd spetspaprika
- 1 st spansk, röd peppar / chili
- 1 tsk smoked paprika-krydda
- 1 flaska öl á 33 cl (jag tog en vanlig, ljus öl från ICA)
- 2–3 msk kycklingfond (eller grönsaksfond för vegetariskt alternativ)
- 4,5 dl vatten
- 25 g smör
- 4 msk mjöl
- 2 dl mjölk
- 5 dl riven cheddarost
- salt
- peppar
- potatischips till topping
Instruktioner
Ta fram någon form av matberedare eller hushållsmaskin om du har någon. Stuva ner lök, vitlök, selleri, spetspaprika och chili i den och kör några varv så att det blir riktigt finhackat, nästan som en puré. Alternativt hacka allt för hand om du orkar. (Man kan ju även mixa soppan lite med stavmixer senare om man vill.)
Lägg hacket i en kastrull med lite olja och fräs en stund. Häll i hälften av ölen, all fond och allt vatten.
Låt koka upp och ha det småputtrandes på spisen medan du i en annan kastrull smälter smöret och rör ner mjölet däri. Häll ner det i soppan och låt småkoka några minuter, så att du märker att soppan tjocknar.
Häll sedan ner resten av ölen och mjölken, och låt småkoka i ca 5-10 minuter tills soppan har en konsistens som du är nöjd med. (Skulle den vara åt det tjockare hållet – späd med lite mjölk.) Ta soppan från värmen, låt svalna ett par minuter och rör sedan ner riven cheddarost. Rör tills det smält, och smaka av med salt och peppar.
Toppa varje tallrik med potatischips vid servering. Jag läste i kommentarsfältet i originalreceptet att någon toppat den med popcorn, vilket också lät som en kul och lite ovanlig idé värd att prova.
Annorlunda, måste se om inte Örjan tänder på det!
Det bara måste han ju! 🙂