Butiker Öland Utflykt

På Hagelstads Getgårdsmejeri

Häromveckan när vi åkte runt på norra Öland besökte vi Hagelstads Getgårdsmejeri. Jag har velat besöka det stället länge då de är kända för sina fantastiska getostar, och nu blev det äntligen av!

Vi klappade getterna som var riktigt gosiga och barnvänliga. Lyckan var total.

Getost är bara en av produkterna de säljer. De har även getmjölk, getyoghurt, getkvarg, getgrädde, get-fraiche…. listan kan göras lång. Gemensamt för produkterna är att de fungerar för de som är känsliga mot vanliga komjölkprodukter.

Inne i butiken jobbar bland andra Jennifer från Stockholm och Nicola från Milano, och av dem fick vi provsmaka en get-ricotta som var helt gudomlig, med lite söt blomnektar ringlad över som lyfte smaken ytterligare. Jag ångrar redan att jag inte köpte med mig den där ricottan hem.

Vi hade turen att pricka in en guidad visning av gården, och vi fick lära oss att getter älskar ljusinsläpp och fönster, vilket genast blev ganska tydligt. De blir även lugna av musik, så de brukar spela Mozart för dem vid mjölkning.

Det märks att getterna i Hagelstad trivs och har det bra på gårdsmejeriet. De går självmant till sina toppmoderna mjölkstationer, och stallarna har sanerats och topprenoverats de senaste åren, då de var i väldigt dåligt skick när den nuvarande ägarinnan Annika Bullus tog över gården 2014. Nu har getterna till och med en egen, jättestor massageborste! Ska man vara get ska man vara det här.

Det är från sådana här ställen jag vill handla, där det värnas om djuren och de har det riktigt bra. Getostprodukter från Hagelstad serveras bland annat på Karin Franssons Michelinkrog i Borgholm, och Ölandschoklad gör praliner med getostfyllning. Man kan även handla produkterna i utvalda butiker i regionen och på Östermalms Saluhall i Stockholm. Just nu är gårdsbutiken stängd för säsongen, men det går alltid bra att ringa och beställa ändå har jag läst mig till på deras hemsida. Till nästa sommar verkar det finnas planer för café och glass – spännande!

18 oktober, 2017

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration