Andra Mat på resor Vintips

På vingården Poggio Antico

En av dagarna under vår Toscanavistelse besökte vi brunellovingården Poggio Antico, som ligger ungefär 10 minuters bilfärd utanför byn Montalcino.
Välhängda druvklasar väntade på att skördetiden skulle infinna sig…
 …medan andra druvor redan var pressade och väntade på att bli färdiglagrade. Vi gick en guidad rundtur på gården, där guiden berättade hur vinet lagrades på ek från Slovenien.
Det finns många faktorer som en vingård måste uppfylla för att ett vin ska få klassas som ett brunellovin. Förutom att vingården ska ligga i Montalcino och vara auktoriserad måste vinet lagras i 4 år, samt bestå till 100% av Sangiovesedruvor.

Turen avslutades med provsmakning, vår duktiga guide Stine som faktiskt kom från Danmark men som bott i Italien sedan länge hade stenkoll på vinerna. De som ville kunde även beställa brunelloviner som sedan skickades hem. I vår grupp var vi de enda svenskarna, de andra vinintresserade gästerna var amerikanare och britter som var där på matlagningsresa.
Vi fick ett papper där det stod lite fakta om varje vin, som vi läste från när vi smuttade på vinerna från de olika årgångarna. Alla brunelloviner vi provade smakade självklart fantastiskt oavsett årgång. Men visst kände man skillnader i smaken! Många brunelloviner är dessutom tacksamma att lagra. Vi får väl se hur länge flaskorna vi köpte varar nere i vår källare, innan de dricks upp…
14 augusti, 2011

15 kommentarer

  1. Nu har vi uppdaterat oss på de senaste reseinläggen och har en liten fråga: Får man följa med på nästa Italientur, vi tar inte så stor plats och kan vara jättetysta om det skulle vara ett önskemål:)
    Glassen, mmmm, vinet ännu mer mmmm! Så inspirerande att läsa och se.

    Sen gillar vi den nya bilden överst, riktigt fin!

  2. Vilken fin header!
    Gud så gott att smaka olika Brunelloviner. Jag vill precis som Mårtenssonarna följa med på nästa resa. Jag har dock lite svårt att lova att jag kan vara tyst…

  3. Såväl paret Mårtensson som Remsan är välkomna att följa med på nästa resa! Jag packar ner er i Olofs väska, det brukar vara mest plats i den. Och mest vin!

  4. Vilket eldorado av goda viner…mums! :-)) Förstår att man blir lite tokig och bara vill ta hem…ALLT!! Mysigt att kunna besöka vingårdar och se hur hela processen går till. Fantastiska bilder som vanligt…och jag håller med att bilden på dig i den vackra klänningen längst upp är "breathtaking" :-))Helt underbar!! Kram Lenita

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration