Andra, Butiker, Mat på resor

I speceriaffärerna

Bland det roligaste jag vet när jag är utomlands är att besöka de lokala speceriaffärerna. Jag tröttnar aldrig på att titta på de lokalt producerade råvarorna som ostar, viner och olika kryddblandningar.

De roligaste souvenirerna att ta hem är också de man kan äta. (Men jag tänker inte sticka under stol med att jag är minst lika glad för de vackra skinnskorna med hög klack som jag förälskade mig i i en liten skoaffär, som fick mig att räcka över VISA-kortet till expediten med kommentaren “amore”.) I butiken på bilden köpte jag inga skor, men väl ett par kryddblandningar med mycket salvia att använda till stekta köttbitar.
I bergsbyn Roccatederighi där vi hade hela det där huset för oss själva, blev vi snabbt stammisar hos Roberta i hennes grönsaksbutik. Här står hon och säljer in en burk med inlagda kronärtskockor till mig. Det restulterade även i pesto och svampröra, som sedan lindades in i T-shirtar och packades ner i bagaget. (I Olofs väska, såklart. Man är ju inte dum.)
Ni ser ju vad fina tomaterna är! Och vad gott det luktade där inne, en doft av tomater och basilika och färska frukter. Det gula längst upp till höger är nyplockade zucchiniblommor. Billigt var det också, och alla grönsaker kom från lokala odlare.
I Sienna hittade vi en anrik gammal butik som sålde allt möjligt gott…
som sötsaker, kaffebönor, risottomixer och vin. Bland annat.
Jag var i mitt botaniserande esse! I den här butiken inhandlades det ett gäng risottomixer, som bestod av små påsar beräknade för fyra portioner med risottoris, torkad karljohansvamp och torkade kryddor. Det enda man behöver tillsätta är vatten. Jag köpte en till både syrran och mig, och känner på mig att det snart står risotto på menyn här hemma. Grillsäsongen ska bara ta slut först. På tal om det så står Olof och grillar ute i trädgården just nu tillsammans med Bally som gör sin bästa imitation av utsvulten hund, så jag ska gå ut och sällskapa dem. Trevlig lördagkväll på er!

13 Kommentar

 1. Att vara någons fru

  13 augusti, 2011 at 6:44 e m

  Men guuud vilka butiker! Man vill ju ha allt!

 2. Charlotta

  14 augusti, 2011 at 8:13 f m

  Oh my G-O-D! TOMATHIMLEN!

 3. Sofie

  14 augusti, 2011 at 11:16 f m

  Underbart är det! Man vill ju köpa allt och lite till men ofta är det brist på plats i bagaget. Men att smaka, klämma och känna räcker långt!!

 4. Fridas kök

  14 augusti, 2011 at 4:43 e m

  Underbara bilder! Snacka om beslutsångest om vad man ska köpa. 🙂 Snygg header du fått till. 😉

 5. Mårtenssons kök

  14 augusti, 2011 at 5:49 e m

  Så mycket gott att välja mellan, kanske ta lite av varje?

 6. Hovkonditorn

  15 augusti, 2011 at 6:30 f m

  Det här gillar jag, det är så roligt att gå och titta runt i sådana här affärer!

 7. Matarkivet

  15 augusti, 2011 at 3:21 e m

  Blir sååå ressugen av dina reportage. Bilderna (och du) är skitsnygga! Känner dessutom igen mig i det d8r att handla mat och linda in dem i kläder och trycka ihop väskan. 🙂

 8. Matarkivet

  15 augusti, 2011 at 3:21 e m

  Förresten, skitsnygg header med!

 9. Lenita från Bohuslän

  15 augusti, 2011 at 3:53 e m

  Vilka butiker,vilka råvaror 🙂 Jag hade fastnat där inne med min man….vi är lika tokiga i allt det goda som kan förgylla matlagningen.Tur att lite kunde följa med hem i resväskan. Kram Lenita.

 10. Ines

  15 augusti, 2011 at 4:27 e m

  Jag blir helt galen av dina Italien-biler! jag vill också dit och få uppleva allt du har varit med om och handla i specialbutikerna!
  och vilken fin ny huvudbild på bloggen!

 11. Emma

  17 augusti, 2011 at 1:53 e m

  Lite roligare än våra affärer i sverige…

 12. Johanna

  17 augusti, 2011 at 9:34 e m

  Jag är PRECIS likadan när jag är utomlands! Kryddor och delikatesser är a och o! 🙂 Underbara bilder och du ser ut att ha fyndat en hel del 🙂

Lämna en kommentar