Andra Butiker Mat på resor

I speceriaffärerna

Bland det roligaste jag vet när jag är utomlands är att besöka de lokala speceriaffärerna. Jag tröttnar aldrig på att titta på de lokalt producerade råvarorna som ostar, viner och olika kryddblandningar.

De roligaste souvenirerna att ta hem är också de man kan äta. (Men jag tänker inte sticka under stol med att jag är minst lika glad för de vackra skinnskorna med hög klack som jag förälskade mig i i en liten skoaffär, som fick mig att räcka över VISA-kortet till expediten med kommentaren ”amore”.) I butiken på bilden köpte jag inga skor, men väl ett par kryddblandningar med mycket salvia att använda till stekta köttbitar.
I bergsbyn Roccatederighi där vi hade hela det där huset för oss själva, blev vi snabbt stammisar hos Roberta i hennes grönsaksbutik. Här står hon och säljer in en burk med inlagda kronärtskockor till mig. Det restulterade även i pesto och svampröra, som sedan lindades in i T-shirtar och packades ner i bagaget. (I Olofs väska, såklart. Man är ju inte dum.)
Ni ser ju vad fina tomaterna är! Och vad gott det luktade där inne, en doft av tomater och basilika och färska frukter. Det gula längst upp till höger är nyplockade zucchiniblommor. Billigt var det också, och alla grönsaker kom från lokala odlare.
I Sienna hittade vi en anrik gammal butik som sålde allt möjligt gott…
som sötsaker, kaffebönor, risottomixer och vin. Bland annat.
Jag var i mitt botaniserande esse! I den här butiken inhandlades det ett gäng risottomixer, som bestod av små påsar beräknade för fyra portioner med risottoris, torkad karljohansvamp och torkade kryddor. Det enda man behöver tillsätta är vatten. Jag köpte en till både syrran och mig, och känner på mig att det snart står risotto på menyn här hemma. Grillsäsongen ska bara ta slut först. På tal om det så står Olof och grillar ute i trädgården just nu tillsammans med Bally som gör sin bästa imitation av utsvulten hund, så jag ska gå ut och sällskapa dem. Trevlig lördagkväll på er!
13 augusti, 2011

13 kommentarer

  1. Underbart är det! Man vill ju köpa allt och lite till men ofta är det brist på plats i bagaget. Men att smaka, klämma och känna räcker långt!!

  2. Blir sååå ressugen av dina reportage. Bilderna (och du) är skitsnygga! Känner dessutom igen mig i det d8r att handla mat och linda in dem i kläder och trycka ihop väskan. 🙂

  3. Vilka butiker,vilka råvaror 🙂 Jag hade fastnat där inne med min man….vi är lika tokiga i allt det goda som kan förgylla matlagningen.Tur att lite kunde följa med hem i resväskan. Kram Lenita.

  4. Jag blir helt galen av dina Italien-biler! jag vill också dit och få uppleva allt du har varit med om och handla i specialbutikerna!
    och vilken fin ny huvudbild på bloggen!

  5. Jag är PRECIS likadan när jag är utomlands! Kryddor och delikatesser är a och o! 🙂 Underbara bilder och du ser ut att ha fyndat en hel del 🙂

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration