Andra Mat på resor

Weekend i Köpenhamn

Häromveckan var jag ju på weekend i Köpenhamn, och här kommer ett bildregn därifrån. Bokstavligt talat, eftersom regnet öste ner första kvällen när vi ville känna oss urbana och coola och äta middag i den hippa Köttbyn. Tidigare i år hade ICA Buffé skrivit en artikel om alla matställen värda att besöka i Köpenhamn, och den studerade jag noga på tåget på väg ner. Slakthusområdet Köttbyn är ett område jag inte besökt innan. Jag har mest hållt mig till Ströget och ätit i Nyhavn tidigare, men på senare år har det verkligen hänt hur mycket som helst i Köpenhamn!

Vi hade inte bokat något och det var fullsatt överallt, men vi lyckades få plats i baren på ett ställe som heter Fleisch. Och det passade ju mig hur bra som helst, att få sitta på första parkett och se på när kockarna gjorde maten. Bättre än att gå på teater ju!

Jag tycker det är jätteroligt när en maträtt är klar och de ropar ”Service!”. Men sedan så är jag ganska lättroad också. Jag har provat att göra det hemma, men Olof verkar inte fatta prylen.

Vi satsade på att beställa in några olika smårätter. Just den här var en långkokt oxkind på rostat rågbröd…

…och det här var några kroketter, vill jag minnas. De hade samma gamla Arabia-porslin som min mamma. Måste tala om för henne att vindarna har vänt och att hennes servis har blivit hipp igen.

Efter middagen gick vi vidare och satte oss på en uteservering under filtar och tittade på folk. Jag drack en alkoholfri mojito och var allmänt nöjd över lugnet i att få komma iväg en helg med en kompis.

Jag hade läst att det skulle finnas en gata i distriktet Vesterbro som skulle kännas lite fransk och vara lite av en matgata, och där åt vi frukost, på Lauras innergård. Vaernedamsvej heter gatan.

För 65 danska kronor fick man det här. Wienerbrödet vägde säkert flera hundra gram, så tungt var det! Att äta frukost på café är ju ofta mycket billigare än att köpa till hotellets frukostbuffé, där tar de alltid i lite extra med priset.

Och så får vi ju ta oss en liten snabbtitt på hotellet vi bodde på – Axel Guldsmeden i Vesterbro. Det ligger i hotelldistriktet som man kommer till om man går till vänster efter tågstationen, istället för till höger där Tivoli ligger. Det här hotellet låg 5 minuters promenad från Centralstationen, och hade en ekologisk Bali-profil. Typ. Trevligt var det, i alla fall.

Och de hade en jättehärlig innergård där Lena sippade vin och jag drack alkoholfria drinkar och tömde bjudskålarna på chips.

Resten av helgen flanerade vi runt i Köpenhamn och njöt av storstadspulsen, bohemiska distrikt, mysiga uteserveringar och god mat. Köpenhamn är så nära, men känns ändå så annorlunda från Sverige. Det är verkligen ett underbart avbrott i vardagen att komma dit!

29 juli, 2016

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration