Andra Paj Vegetariskt

Paj med getost och valnötter

I söndags åt vi årets första lunch ute i vårsolen på terrassen. Helt underbart! Jag gillar att laga söndagslunch, på något sätt är det kul att befinna sig i köket medan det fortfarande är ljust ute. Det kan vara för att det händer så sällan så här års, men i takt med att solen värmer mer och stannar uppe längre blir jag extra inspirerad! Söndagens lunch blev en paj med valnötter i pajskalet och med getost, soltorkade tomater och timjan i fyllningen. Riktigt gott! Jag älskar getost. Den här pajen kommer jag att laga snart igen.

Vi kör en extra närbild på min nya marockanska skål också! Visst är den piffig? Jag har köpt den av min vackra bloggvän Mariette som driver butiken Tulipa. Helt plötsligt är det jätteroligt att äta sallad! Just den här salladen innehåll förutom det vanliga även päron och valnötter eftersom det passar som hand i handske till getost.

Bally släppte inte pajen med blicken.

Efter att ha tryckt på kameran och sprungit för allt vad tygen höll till terrassen hann även Olof vara med på en bild. Nästa helg hoppas jag blir precis lika fin! Jag undrar just vad jag ska laga till helglunch då?

Nedan följer receptet på getostpajen, som kommer från Allt om Mats kokbok Pajer. Jag har bara ändrat i det lite. Ökat upp mängden getost, till exempel. Man får ju inte snåla på det goda.

Paj med getost och valnötter, 6 port
Pajdeg:
100 g smör
2,5 dl vetemjöl
50 g valnötter
2 msk vatten

Fyllning:
ca 12 soltorkade tomater
ca 300 g chèvre
3 ägg
3 dl mjölk
salt
grovmalen svartpeppar
ca 2 msk hackad timjan

Om du har en matberedare – mixa valnötterna i den och ös ner resten av ingredienserna till pajdegen och kör tills du får en enda stor och fin degklump. Har du ingen matberedare – krossa valnötterna så gott det går och knåda ihop degen på klassiskt vis. Klä en pajform med degen, nagga den lite med en gaffel och låt sedan formen vila i kylen i ca en haltimme. Förgrädda sedan pajskalet i ca 8-10 min i mitten av ugnen på 225C.

Till fyllningen – börja med att sänka ugnsvärmen till 200C. Strimla de soltorkade tomaterna och lägg dem i botten på det förgräddade pajskalet. Strö över timjan. Ta hälften av getosten och skär i bitar, och bre ut även den i pajskalet. Resten av getosten mixas samman med ägg, mjölk, salt och peppar. Häll över äggstanningen i pajskalet, och grädda pajen i nedre delen av ugnen på 200C i ca 35 min. Det kommer att lukta underbart i köket! Servera pajen med sallad som gärna får innehålla päron och valnötter.

14 mars, 2012

27 kommentarer

 1. Hej i vårsolen! En vårpaj sitter aldrig fel:-)Här har du fyllt den med favvogetosten…så mumsigt!
  Visst är det underbart då man kan sitta ute och bara inandas våren,äta gott på altan och lyssna på fågelkvitter!Det vart en liten sträcka man fick kuta för att hamna på bild:-) Bra blev det! Kram.

 2. åh älskar verkligen bilderna,ser så levande ut och hur härligt är det inte och sitta ute,vi grilla ute i går så gott och med solen tittande kunde man inte annat än le.

 3. Åh vilka härliga härliga bilder!

  Och vilken vacker skål…*hihi*.. Kul att se den på plats hos dig med den vackra salladen i!!!

  Tack söta goa du för de fina orden!
  Du är en pärla!

  KRAM Mariette

 4. Så mysigt!!
  Har oxå varit inne på Leilas Store, oh my oh my, vill-ha-genen löper verkligen amok med en;)
  Har köpt tidningen, va fina ni va! Bra reportage!
  Kram Anna

 5. Åh så smarrigt! Och salladen såg också riktigt god ut! (Varför glömmer man de goda frukterna när man gör sallad?? "man"=JAG *s*)

  kram

 6. Ja det är ju helt underbart med detta vårväder! Att dessutom sitta i solen och äta en så god lunch gör ju inte saken sämre.Getostpaj är såå gott, jag brukar göra en variant med torkade aprikoser och med serranoskinka till, testa gärna den varianten också.

 7. Jag har kommit på att jag alltid läser din blogg när jag är så där galet hungrig!!!

  Fina underbara bilder och Bally sitter precis som Humlan gör. De små söta hundarna!!

  Kram Anna

 8. Hahah, postorder kanske funkar för motivation 😉
  Min mage putar inte lika mkt men jag har fuskat lite! Det är svårt att ta bort alla kolhydrater, det är så mycket gott som lockar, typ som frukt och alla kakor o allt godis 🙂

  Härliga bilder du har!!

 9. Sv; Ja men visst är det så! Man ska ju använda sina kastruller. Men var lika dan tills för ett tag sedan då jag rensade ut massa onödigt och faktiskt drog fram wookpannan. Wook är enormt fräscht, iaf när man låter grönsakerna vara krispiga som jag gör! 🙂

  Underbar paj, känner att.."vart var det du sa att ni bodde"..jag kommer förbi. Hur lång tid kan det ta och köra till Öland liksom?? ;):P

  Har förresten länkat till din sida från min sida, din blogg förtjänar all uppmärksamhet den kan få. Den är underbar!

 10. Ååååå, getost är underbart! 😀
  Synd bara att min man inte dlar den kärleken… Hmmmm… Får leta upp nån annan å bjuda på den här pajen! För laga den, det ska jag! 🙂

 11. Åh, så vårigt!

  Jag gillar med att laga lunch och även att gå ut och äta till lunch, så kan man äta något lätt på kvällen istället. Och att laga mat med dagsljus, det är lyx för matbloggare det 🙂

 12. Åååh, vad underbart med lunch i solen <3 Jag vill också! Just idag är solen inte synlig här hemma, men den kommer kanske till imorgon, då är det ju söndag igen! 🙂 Det låter som en ljuvligt god paj; jag har samma bok här hemma, så det får helt klart bli att jag provar den när det ligger getost och skräpar här hemma ngn gång!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration