Reportage

En påskkrönika

Glad Påsk på er, kära vänner! Hoppas att ni har fått en bra start på påskhelgen. Nu ska vi ta kväll här, efter att ha ägnat aftonen åt förberedelser inför morgondagens påskmiddag. Som kvällslektyr kommer här min påskkrönika som gick i Barometern och Smålandsposten i lördags. Alla recepten ni ser på bilderna finns i kategorin Påsk till höger här i bloggen.
Det pratas om att påsken har gått om julen som mathögtid. Huruvida detta stämmer eller inte vågar jag inte spekulera i, men ett som är säkert är att påsken har blivit en mathögtid att räkna med. Klassiska inslag på den svenska påskens matbord är lamm, lax, sill och ägg. Jag måste dock säga (med en viss risk att bli lynchad av traditionsbundna läsare) att jag tycker att vi svenskar är lite tråkiga som alltid plockar fram vår sill, lax och Janssons frestelse varje gång vi har en högtid. Och även om jag själv gärna serverar lammstek, är det är just det som jag tycker är så trevligt med påsken; jag tycker mig börja se allt mer vårfräsch mat i mattidningarna och på matbloggarna. Det är mer grönt, mer primörer och helt enkelt inte lika tung mat som vi har på julen. Visst kan man känna sig lika mycket som en överjäst degklump efter att ha smort i sig ett påskägg som man gör efter att ha avverkat en skål med knäck, men det är en helt annan femma. Jag ger mig inte in i några diskussioner jag ändå kommer att förlora om godis. Godis står utanför alla argument.

Det är å andra sidan inte konstigt att vi äter lite lättare och mer varierat på påsken – det är ljusare ute, varmare och naturen har precis vaknat till liv från en lång dvala, precis som vi själva. Vi vill vara ute, röra på oss och äta därefter. Och det är sådana saker som bidrar till att påsken är en så hyvens trevlig högtid. Dessutom är det en helg med fler röda dagar än julen, och med lite mer öppna traditioner. Färre krav och mer fritid, helt enkelt. Jul i all ära, men påsken ligger ruggigt bra till i min topplista över svenska helger. I år ligger påsken sent i kalendern, och vi kommer förhoppningsvis att kunna njuta av värmande vårsol och fågelkvitter. Kanske att vi till och med vågar oss på att äta vår påsklunch utomhus om vi hittar en solig plats i lä? Jag tänker hoppas på det. Det och ett välfyllt påskägg. 
18 april, 2014

8 kommentarer

  1. Vilken fin beskrivning av skillnaderna-likheterna jul-påsk! Eftersom jag är någon annanstans än min titel säjer har vi inga krav alls på vårt påskfirande i år, utan går lugnt omkring med min kamera och insuper atmosfären,som du kan se!

    1. Tack Lena! Och det är ju inte bara på påsken vi återanvänder sillen, det är ju på midsommar också! Hoppas att du har en jättehärlig, lugn och skön påsk.

  2. Håller med dig om att vi svenskar är lite tråkiga när det kommer till påskmaten, samma visa som bara några månader tidigare. Nästa Påsk skall jag (försöka i alla fall ) komma på något annat gott att smaska på! Kände mig som en jäst degklump i går kväll! Hugaligen!
    Ha en fortsatt trevlig påsk helg och klappa den vackra magen!
    Kram Amie

    1. Jo, vi återanvänder maten rätt mycket. 😉 Jag kan dock försäkra dig om att det är HELT normalt att känna sig som en jäst degklump på kvällen på påskafton. Tror nog att 95% av Sveriges befolkning kan skriva under på det. Många kramar!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration