Öland Sponsrat inlägg

På Sollidens Slott

Inlägg i reklamsamarbete med Sollidens Slott

Solliden entré

Häromdagen när solen sken från en klarblå Ölandshimmel åkte vi till Sollidens Slott i Borgholm!

Sollidens Slott

Kanske att ni varit där? Det är ett av Ölands mest klassiska besöksmål, och tillika kungafamiljens sommarhus. Själv älskar jag att åka dit på sommaren och titta på alla vackra blommor. Tycker man om rosor och hortensia som jag gör så finns det extra mycket att titta på! Här är också hundar välkomna, och då en stor del av parken är ganska skuggig, behöver man inte oroa sig för att det ska bli en för varm utflykt för fyrbenta vänner. Själv gillar jag också att få lite inspiration till växter som passar i vår egen trädgård, där det också råder en hel del skugga.

Solliden blommor

Tjejerna gillar blommor de också, och Evelyn skulle dofta på allihop. Vi fick dock påtala ett par gånger att man bara fick dofta på blommorna och inte plocka dem…

Solliden brunnen

Borta vid kalkstensbrunnen doftar rosorna som allra godast…

Solliden Holländska Rosenträdgården

… för att inte tala om i den Holländska Rosenträdgården! Här blommar rosorna från juni till september, och det är flera olika sorter i alla möjliga färger. Här finns också stora marmorskulpturer och formklippt buxbom, och det är kungligt så det förslår!

Solliden shopping

Sollidens Slott ligger i allra högsta grad på svensk och öländsk mark, men stilen på både det stora sommarpalatset med alla valv och miljön i trädgårdarna är betydligt mer sydeuropeisk, och det har sin förklaring: Solliden lät byggas av Drottning Victoria som var vår nuvarande kungs farfars mor. Hon hade problem med sin hälsa och mådde bättre i varmare klimat, och tillbringade därför mycket tid i Italien. Hon letade efter en plats långt bort från storstaden där hon kunde må bättre, och trivdes i den öländska luften och med klimatet vi har här. Hon lät bygga Solliden i italiensk stil och flyttade in här 1906. Sedan har Solliden gått i arv i kungafamiljen, och idag är kungafamiljen ofta här om somrarna. Vi såg dem till och med när vi var där, de körde förbi i en bil och vinkade till barnen.

Solliden utställning

Varje år är det en konstnär som ställer ut sina verk i Engelska Parken, och i år heter utställningen Genesis och består av skulpturer. Det är roligt att titta på konst ihop med barn, för de har så härliga åsikter och kommer med så underbara kommentarer. Vår femåring Evelyn var mycket fascinerad av skulpturernas hår och huvudbonader…

Solliden musik

… och så klart också av musiken man kan skapa med hjälp av de instrument som alltid finns uppställda i skogsgläntan.

Solliden skogsglänta

Här kan tjejerna vara hur länge som helst…

Solliden barn

… eller nästan, för sedan fortsätter bokstavsjakten. När man löser entré får barnen ett stämpelkort för att kunna leta stämplar i hela den stora parken att fylla kortet med. Stämplarna finns i rosamålade brevlådor, och varje stämpel är en bokstav som kan bilda ett ord. Kommer man på det ordet får man öppna skattkistan på vägen tillbaka!

Barnens Solliden

Men det händer mycket på vägen dit, först ska man ju igenom Inte nudda marken-banan…

Solliden inte nudda mark

… gå balansgång…

Solliden käpphäst

… och ta sig genom käpphästbanan!

Solliden käpphäst

Då gäller det att hålla tungan rätt i mun när man hoppar över alla hinder!

Kaffetorpet Solliden

Vi gick genom grindarna och tog en matpaus innan vi gick tillbaka in i parken igen. På Kaffetorpet som har anor ända från 1890 kan man både äta mat och fika. Det fanns pannkakor till barnen, så alla blev mätta och nöjda.

Solliden fika

Vid Kaffetorpet finns också ett par handelsbodar där lokala hantverkare ställer ut och säljer sina produkter, som till exempel Oldergaards glas och Fredrikssons Smakglädje. Kaffetorpet och handelsbodarna ligger utanför entrédörrarna vilket gör att man kan äta här oavsett om man planerat att gå in i parken eller inte. Samma sak gäller crêperiet som ligger precis vid entrégrindarna som säljer våfflor och både matiga och söta crêpes. Där åt vi för några veckor sedan, och det var också gott!

Solliden växthus

Med mat i magen var det dags för något jag sett fram emot länge, nämligen växthusutställningen!

Solliden utställning växthus

Ihop med växthustillverkaren Classicum har Solliden en utställning med fyra olika växthus, där de låter fyra olika profiler inreda varsitt växthus. I år var det dags för TV-personligheten Ernst Kirchsteiger, kocken Paul Svensson och trädgårdsmästaren Kajsa Vildängen att inreda varsitt växthus…

Solliden Malin Björkholm Garaget

… och sist men inte minst, min kompis Malin Björkholm! Malin är floristen och influencern bakom kontot @_Garaget och bor här på Öland, och i hennes växthus var det många torkade växter och mycket lokal keramik. Jag passade på att skriva några rader i gästboken…

Solliden Ernst Kirchsteiger
… innan jag spanade vidare i de andra växthusen. Om man gillar växthus kan man få mycket inspiration här vilket är härligt!
Solliden butik

Efter att ha tillbringat en heldag på Solliden gick vi ett varv i entrébutiken innan det var dags att åka hem. Här finns många fina presenter, och även roligt pyssel för barnen med lite kungligt tema.

Solliden linbana

Men som alltid – inget besök på Solliden utan linbana! Alla våra besök här både inleds och avslutas med att tjejerna åker linbana och leker lite på lekplatsen utanför entrégrindarna. Och en glass i den lilla glasskiosken.

Solliden har öppet varje dag ända fram till den 2:e oktober, och exakta tider hittar ni här.

12 juli, 2022

2 kommentarer

  1. Vilket underbart reportage om Solliden. Man blir verkligen inspirerad. Växthusen verkade ju också spännande 👍🏻🏰

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration