Vegetariskt

Underbart krämig svamprisotto

Den här svamprisotton är så god att den kvalar in under kategorin ”Bjudmat/Paradrätter”. Den är underbart krämig, och är en perfekt bjudrätt när man vill servera något vegetariskt. Receptet räcker till 6 portioner, och kommer från en ELLE Mat och Vin från 2009:

30 g torkad KarlJohansvamp (finns ofta i påse borta vid svampen i affären)
50 g smör
2 schalottenlökar (finhackade)
1 vitlöksklyfta
2oo g färsk svamp, skivad (jag rekommenderar skogsschampinjoner!)
4 dl arborioris
1 dl vitt vin (kan uteslutas, det är inte alltid jag har vin hemma, och det är gott ändå)
ca 7 dl grönsaksbuljong (sjudande)
2 dl riven parmesan
125 g färsk babyspenat
salt och peppar
några droppar tryffelolja

Koka upp en liten kastrull med vatten, och häll i KarlJohansvampen. Sänk värmen och låt svampen bli mjuk i vattnet i minst 10 minuter. Sila av vattnet, men spara det i en tillbringare, för det blir en perfekt svampbuljong att späda risotton med. Finhacka lökarna, pressa i vitlöksklyftan och fräs i smöret i en stor gryta med höga kanter. Skär den färska svampen i bitar, och den uppblötta KarlJohansvampen också ifall det behövs, och häll all svamp i grytan. Fräs i några minuter, och häll sedan i arborioriset. Häll i vinet, och låt det puttra tills det har absorberats helt. Häll sedan i lite grönsaksbuljong. När det har puttrat bort, späd igen med lite svampbuljong från KarlJohansvampen. Rör om då och då. Så här får man hålla på i ca 20 min, det är klart när riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd. Förmodligen behövs inte all buljong. När du är nöjd, ta grytan av spisen och rör ner parmesan så att det blir krämigt, och sedan sköjd babyspenat. Krydda med grovmalen svartpeppar och havssalt, och några droppar tryffelolja, den gör mycket för smaken. Servera gärna med lite riven parmesan.
6 mars, 2010

8 kommentarer

  1. Hej, har du tips på ngt man kan ha till? Har gjort denna fantastiska rätt många ggr nu men tänkte köra som en förrätt o vet kommer inte på ngt bra att ha till.

    1. Hej Caroline! Om det ska köras som en förrätt hade jag nog serverat charkuterier till. Kanske lite tryffelsalami och någon god parmaskinka.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration