Andra Efterrätter

Crema Catalana

När jag är i Barcelona beställer jag alltid Crema Catalana till efterrätt. Det är Barcelona-regionens (Kataloniens) egna nationalefterrätt. Det är en puddingliknande dessert med ett knastrigt täcke av bränt socker, som påminner väldigt mycket om crème brulée, men oftast är det lite mer apelsinsmak i crema catalanan. Man kan även ha i lite mortlad stjärnanis. I en del recept på den här desserten ska den bakas i vattenbad i ugn, och i andra recept ska den sjudas i en kastrull på spisen. Jag har provat båda varianterna, och när jag hade gjort den på spisen så stelnade den aldrig. Efter två dagar i kylen var den fortfarande lika rinnig som smet. Så då åt jag upp den ändå. Sörplade, snarare. Det var gott ändå. Det här receptet räcker till 4 portioner:

1 vaniljstång
4 äggulor
2,5 dl vispgrädde
4 msk strösocker
finrivet skal från en apelsin
1 stjärnanis
några matskedar råsocker till den karamelliserade ytan

Koka upp grädde ihop med socker, urskrapad vaniljstång, apelsinskal och stjärnanis som mortlats till ett fint pulver ihop med lite av sockret. Vispa äggulorna lite fluffiga i en bunke för sig. Fortsätt sedan vispa, samtidigt som du häller i gräddblandningen i äggsmetsbunken, tills det har blandats. Häll upp i fyra formar som du ställer i en djup form eller en långpanna. Fyll pannan med så mycket nykokt vatten att vattnet når upp till hälften på formarna. Ställ in i mitten av ugnen på 150C i ca 25 minuter. Ställ sedan in formarna att stelna i kylen några timmar, gärna över en natt. Precis före servering, strö på ett jämnt lager råsocker på varje pudding och bränn av med brännare, alternativt ställ in de kalla formarna i ugnen på 250C grillvärme, de är klara efter ca 10 minuter.

Crema Catalana säljs även som likör. Man kan göra god glass på den, genom att blanda den med lite ägg, socker och vispgrädde. Eller bara dricka den som den är i ett litet likörglas.

7 februari, 2010

5 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration