Efterrätter Matporr

Crème brulée med smak av lakrits

Crème brulée med lakritsFasen vad gott det här var. Pardon my french. Crème brulée är ju gott från början, men med lakritspulver i är det ju helt fantastiskt! Jag gjorde sådana här när Olof fyllde år förra veckan, och tryckte ner ett tårtljus i hans portion. (Det hade blivit trångt med 36 ljus.) Den  här desserten satt jag och fantiserade om när jag körde bil hem från en jobbtur i Skåne i eftermiddags, samtidigt som jag konstaterade att mitt ljumna resesällskap i form av en cappuccino från Mc Donald’s smakade som vidbränd gammal pannbiff. Då drömde jag mig bort till lakrits-crème brulée. Det får nog bli en ny omgång av den till helgen. Allt för att komma över den där ursäkten till en cappuccino.

Skriv ut

Crème brulée med smak av lakrits

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.3 from 4 reviews

Créme brulée med smak av lakrits kan vara bland det godaste som finns i dessertväg. Enkelt att förbereda är det också! Den här lämnar ingen besviken.

 • Total tid: 10 min + tid i ugn
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 2,5 dl vispgrädde
 • 4 msk strösocker
 • 2 rågade tsk lakritspulver
 • 4 äggulor
 • Ett par matskedar råsocker till den brända ytan

Instruktioner

Sätt ugnen på 150C. Koka upp en kanna vatten och häll det i en långpanna eller ugnsform, så mycket som krävs för att vattennivån når till hälften av formarna du tänkt använda, när de är nerställda i formen.

Värm upp vispgrädden ihop med strösockret och lakritspulvret. Ta av kastrullen från värmen precis när det börjar koka.

Vispa upp äggulorna i en bunke så att de blir lite fluffiga, och häll ner gräddblandningen i bunken med äggen samtidigt som du fortsätter att vispa.

Fyll formarna och ställ ner dem i vattenbadet. Låt det stå i mitten av ugnen i ca 25-30 min.

Låt formarna svalna något efter att du tagit ut dem, och ställ sedan in dem i kylen. Låt dem gärna stå över en natt, men har du bråttom så räcker ca 3 timmar.

Precis före servering, täck formarnas yta med råsocker och bränn av med brännare för att få den karamelliserade ytan.

19 september, 2013

16 kommentarer

 1. Jag gjorde créme brulée för första gången för ett par veckor sedan och är nu beredd att testa fler recept och då låter ju denna helt fantastisk. Jag älskar lakrits och har lakritspulver hemma 🙂 Perfekt!

 2. Älskar creme brulee och med lakrits verkar vara en fantastiskt god kombination :-)En härlig bild bjuder du på med. En liten fråga bara: Vart får man tag på lakritspulver? Finns det i en vanlig butik? Kram Lenita

  1. Jag har inte sett det i min vanliga matbutik, men i delikatessbutiker och på saluhallar. Och så finns det i flera nätbutiker också. Mitt lakritspulver kommer i en liten burk som heter "Fine liquorice powder" från Johan Bülow.

 3. Behöver lite matinspiration till helgen och då känns din blogg som det självklara valet för att söka inspiration, även om jag knappt aldrig hinner läsa bloggar längre. Ser att kategorin matporr mest handlar om efterrätter, men jag vill starkt rekommendera Brasserie Goaroije i Älmhult. Där handlar hela måltiden om matporr. För att inte tala om restaurang N.E.O. i Jönköping om du nu skulle ha vägarna förbi. M.A.T.P.O.R.R.!!!!

  Kram

  1. Hoppas att du hittar nåt gott på bloggen! Jag har varit på Goaroje, syrran tog med mig dit så fort de öppnat. Och jag håller med, det är verkligen supergott, allt jag blev serverad smakade super! Det där stället i Jönköping ska jag lägga på minnet. Kram!

 4. Var på restaurang i går (Sthlm tapas, jättebra mat!) och åt creme brulee med lakrits till efterrätt. Det var helt sjukt gott, så jag var tvungen att google runt efter ett recept och hamnade här. Ska genast springa till affären och köpa ingredienser.

  PS: Jag skrattade när jag läste din presentation, för jag är precis likadan. Vad ska vi äta till middag i morgon, i helgen, nästa vecka…?

  1. Haha, ja, det känns ju onekligen bättre att veta att man får god mat varje dag, än att inte ha någon aning alls. Det har jag alltid tyckt. 😉 Lycka till med lakritsbruléen, jag lovar att den är supergod!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration