Efterrätter, Matporr

Crème brulée med smak av lakrits

Crème brulée med lakrits Fasen vad gott det här var. Pardon my french. Crème brulée är ju gott från början, men med lakritspulver i är det ju helt fantastiskt! Jag gjorde sådana här när Olof fyllde år förra veckan, och tryckte ner ett tårtljus i hans portion. (Det hade blivit trångt med 36 ljus.) Den  här desserten satt jag och fantiserade om när jag körde bil hem från en jobbtur i Skåne i eftermiddags, samtidigt som jag konstaterade att mitt ljumna resesällskap i form av en cappuccino från Mc Donald’s smakade som vidbränd gammal pannbiff. Då drömde jag mig bort till lakrits-crème brulée. Det får nog bli en ny omgång av den till helgen. Allt för att komma över den där ursäkten till en cappuccino.

Skriv ut

Crème brulée med smak av lakrits

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,00 av 3 recensioner

Loading...

Créme brulée med smak av lakrits kan vara bland det godaste som finns i dessertväg. Enkelt att förbereda är det också! Den här lämnar ingen besviken.

 • Total tid: 10 min + tid i ugn
 • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Scale
 • 2,5 dl vispgrädde
 • 4 msk strösocker
 • 2 rågade tsk lakritspulver
 • 4 äggulor
 • Ett par matskedar råsocker till den brända ytan

Instruktioner

Sätt ugnen på 150C. Koka upp en kanna vatten och häll det i en långpanna eller ugnsform, så mycket som krävs för att vattennivån når till hälften av formarna du tänkt använda, när de är nerställda i formen.

Värm upp vispgrädden ihop med strösockret och lakritspulvret. Ta av kastrullen från värmen precis när det börjar koka.

Vispa upp äggulorna i en bunke så att de blir lite fluffiga, och häll ner gräddblandningen i bunken med äggen samtidigt som du fortsätter att vispa.

Fyll formarna och ställ ner dem i vattenbadet. Låt det stå i mitten av ugnen i ca 25-30 min.

Låt formarna svalna något efter att du tagit ut dem, och ställ sedan in dem i kylen. Låt dem gärna stå över en natt, men har du bråttom så räcker ca 3 timmar.

Precis före servering, täck formarnas yta med råsocker och bränn av med brännare för att få den karamelliserade ytan.

16 Kommentar

 1. Sandras Matkrypin

  20 september, 2013 at 6:09 f m

  Jag gjorde créme brulée för första gången för ett par veckor sedan och är nu beredd att testa fler recept och då låter ju denna helt fantastisk. Jag älskar lakrits och har lakritspulver hemma 🙂 Perfekt!

  1. Helena

   22 september, 2013 at 1:54 e m

   Ja, du bara måste prova, det är SÅ gott! 🙂

 2. Sara på Vardag.nu

  20 september, 2013 at 4:19 e m

  Aldrig gjort crème brulee men tänkte testa i julas ill jag märkte att min brännare läckte. Så gick det med de planerna… Bjuder in mig hos dig istället!

  1. Helena

   22 september, 2013 at 1:55 e m

   Hihi, du är välkommen hit när du vill! Min brännare spottar eldflammor, men jag ska nog skaffa en ny. Snarast.

 3. Lenita från Bohuslän

  21 september, 2013 at 9:37 f m

  Älskar creme brulee och med lakrits verkar vara en fantastiskt god kombination :-)En härlig bild bjuder du på med. En liten fråga bara: Vart får man tag på lakritspulver? Finns det i en vanlig butik? Kram Lenita

  1. Helena

   22 september, 2013 at 1:57 e m

   Jag har inte sett det i min vanliga matbutik, men i delikatessbutiker och på saluhallar. Och så finns det i flera nätbutiker också. Mitt lakritspulver kommer i en liten burk som heter "Fine liquorice powder" från Johan Bülow.

 4. Matthew Borg

  15 november, 2013 at 6:16 e m

  Kung Markatta har lakritspulver som säljs i vissa ICA butiker 🙂

  1. Helena

   19 november, 2013 at 6:03 e m

   Det får jag hålla utkik efter då, tack för tipset!

 5. Gottegrisen

  4 december, 2013 at 8:40 e m

  Behöver lite matinspiration till helgen och då känns din blogg som det självklara valet för att söka inspiration, även om jag knappt aldrig hinner läsa bloggar längre. Ser att kategorin matporr mest handlar om efterrätter, men jag vill starkt rekommendera Brasserie Goaroije i Älmhult. Där handlar hela måltiden om matporr. För att inte tala om restaurang N.E.O. i Jönköping om du nu skulle ha vägarna förbi. M.A.T.P.O.R.R.!!!!

  Kram

  1. Helena

   6 december, 2013 at 6:49 e m

   Hoppas att du hittar nåt gott på bloggen! Jag har varit på Goaroje, syrran tog med mig dit så fort de öppnat. Och jag håller med, det är verkligen supergott, allt jag blev serverad smakade super! Det där stället i Jönköping ska jag lägga på minnet. Kram!

 6. Camilla L

  14 december, 2013 at 9:21 f m

  Var på restaurang i går (Sthlm tapas, jättebra mat!) och åt creme brulee med lakrits till efterrätt. Det var helt sjukt gott, så jag var tvungen att google runt efter ett recept och hamnade här. Ska genast springa till affären och köpa ingredienser.

  PS: Jag skrattade när jag läste din presentation, för jag är precis likadan. Vad ska vi äta till middag i morgon, i helgen, nästa vecka…?

  1. Helena

   15 december, 2013 at 5:42 e m

   Haha, ja, det känns ju onekligen bättre att veta att man får god mat varje dag, än att inte ha någon aning alls. Det har jag alltid tyckt. 😉 Lycka till med lakritsbruléen, jag lovar att den är supergod!

 7. Henrik

  4 mars, 2014 at 9:11 e m

  Häftig idé med lakrits i! Det måste jag prova någongång!

  1. Helena

   7 mars, 2014 at 4:10 e m

   Det är supergott, jag lovar! 🙂

 8. Katarina

  22 augusti, 2020 at 3:37 e m

  Nu står dem i ugnen. Gräddblandningen smakade ljuvligt! Ser fram emot den ikväll 🌸

  1. Helena

   23 augusti, 2020 at 3:00 e m

   Vad roligt! Hoppas de blev goda. 🙂

Lämna en kommentar