Andra Mat på resor

Den indiska vardagsmaten

I Indien äter man ris med flera olika röror, och så lite chapati- och papadbröd till det. Förslagsvis. En sådan här lunchtallrik köpte vi ofta, den kostade nog inte mer än 10 kr och innehöll röror av spenat, ärter, ost, ris och en yoghurtröra.

De tunnbrödsliknande chapatibröden steks på samma sätt som pannkakor. Den här kvinnan satt och stekte chapati på en restaurang som låg halvvägs upp i en gammal fästning en bit norr om Bombay.

Den allra första frukostmåltiden. Syrran, jag och Marija provsmakar nyfiket. Och aningen nervöst.

Det här snackset hade Vimals mamma gjort själv. I de pirogliknande bakelserna fanns en ganska hård och söt kokosfyllning, och i bollarna i bakgrunden samsades russin, cashewnötter och många andra ingredienser som jag inte skulle komma ihåg ens om jag visste vilka de var. Det var väldigt sött, men gott!

Den omtalade och upphåsade Alfonsomangon. Den förpackades i en låda med halm, för att mangon skulle hållas varm och vara mogen. Och stoppade man ner handen i lådan var det verkligen varmt! Vimals mamma gjorde en puré på mango som serverades kall. I den hade hon mixat mango med vatten, socker, lite kardemumma och chili, och det var gudomligt gott!

10 juni, 2010

7 kommentarer

 1. Påååse!! Ni verkar ha haft det UNDERBART i Indien! Roligt att läsa om era upplevelser! Vi kommer förbi en kväll och ser hur ni har det! Kram och påse på dig, hälsa! Mia

 2. det-är-så-GOTT-med-indisk-mat! basta. brukar ni äta indisk mat hemma? tyckte du det var stor skillnad mellan den riktiga indiska maten och den man köper här i sverige?

  trevlig helg!

 3. Har fått intrycket att dom ofta lagar nyttig, god mat i indien? Mina föräldrar har varit där flera gånger och dom var alltid förtjusta i maten.
  Mår du bättre?
  Kram

 4. SÅ häftiga och spännande bilder!

  Missa inte första tävlingen för månaden som har startat nu! Du kan vinna ett fullproppat paket fyllt med formar från Kalasform! Skulle vara jätte roligt om du deltar! Ha det bra! Kram Daniella – BakeCake

 5. Vad roligt att du fortsätter din intressanta berättelse om Indien, hoppas du fick med dig lite recept och delar med dig av dem här på bloggen. Det skulle verkligen vara roligt att få provsmaka något riktigt Indiskt.

  PS! Vad lika du och din syster är…

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration