Andra, Mat på resor

Den indiska vardagsmaten

I Indien äter man ris med flera olika röror, och så lite chapati- och papadbröd till det. Förslagsvis. En sådan här lunchtallrik köpte vi ofta, den kostade nog inte mer än 10 kr och innehöll röror av spenat, ärter, ost, ris och en yoghurtröra.

De tunnbrödsliknande chapatibröden steks på samma sätt som pannkakor. Den här kvinnan satt och stekte chapati på en restaurang som låg halvvägs upp i en gammal fästning en bit norr om Bombay.

Den allra första frukostmåltiden. Syrran, jag och Marija provsmakar nyfiket. Och aningen nervöst.

Det här snackset hade Vimals mamma gjort själv. I de pirogliknande bakelserna fanns en ganska hård och söt kokosfyllning, och i bollarna i bakgrunden samsades russin, cashewnötter och många andra ingredienser som jag inte skulle komma ihåg ens om jag visste vilka de var. Det var väldigt sött, men gott!

Den omtalade och upphåsade Alfonsomangon. Den förpackades i en låda med halm, för att mangon skulle hållas varm och vara mogen. Och stoppade man ner handen i lådan var det verkligen varmt! Vimals mamma gjorde en puré på mango som serverades kall. I den hade hon mixat mango med vatten, socker, lite kardemumma och chili, och det var gudomligt gott!

7 Kommentar

 1. mia

  10 juni, 2010 at 8:39 e m

  Påååse!! Ni verkar ha haft det UNDERBART i Indien! Roligt att läsa om era upplevelser! Vi kommer förbi en kväll och ser hur ni har det! Kram och påse på dig, hälsa! Mia

 2. charlotta

  11 juni, 2010 at 9:01 f m

  det-är-så-GOTT-med-indisk-mat! basta. brukar ni äta indisk mat hemma? tyckte du det var stor skillnad mellan den riktiga indiska maten och den man köper här i sverige?

  trevlig helg!

 3. Emma

  11 juni, 2010 at 11:35 f m

  Vad spännande den första tallriken ser ut 🙂 Vad åt ni till frukost egentligen? Ser läskigt ut… 🙂

 4. Yasemin

  11 juni, 2010 at 10:15 e m

  Ohh I really love this. Indisk mat är så gott. Måste nog ta o åka dit snart. 🙂

 5. Malin

  12 juni, 2010 at 9:53 f m

  Har fått intrycket att dom ofta lagar nyttig, god mat i indien? Mina föräldrar har varit där flera gånger och dom var alltid förtjusta i maten.
  Mår du bättre?
  Kram

 6. Daniella - BakeCake

  12 juni, 2010 at 11:38 f m

  SÅ häftiga och spännande bilder!

  Missa inte första tävlingen för månaden som har startat nu! Du kan vinna ett fullproppat paket fyllt med formar från Kalasform! Skulle vara jätte roligt om du deltar! Ha det bra! Kram Daniella – BakeCake

 7. I Nadjas kök

  12 juni, 2010 at 6:55 e m

  Vad roligt att du fortsätter din intressanta berättelse om Indien, hoppas du fick med dig lite recept och delar med dig av dem här på bloggen. Det skulle verkligen vara roligt att få provsmaka något riktigt Indiskt.

  PS! Vad lika du och din syster är…

Lämna en kommentar