Andra

Kall grillsås med citron

Häromkvällen var det riktigt varmt och soligt ute, och vi trotsade vardagen och grillade utomhus. Det blev majs, panerad getost och lök, bland annat.

Olof ville testa att grilla majsen med blasten kvar, eftersom det var RUSTIKT. Det gick sådär.

Lärdomen av detta blev att majsen bör grillas under lock. Den ska strippas lite på blasten, så att den böjs bakåt som på bilden högst upp. Blasten får inte vara med och leka på grillen, utan bör vara utanför locket, lite klämd sådär. Och så locket på, och låg temperatur på grillen. Nu fick vi ingen bild på den färdiggrillade, lyckade majsen, men den såg väldigt trevlig ut, och det blir fint att servera den med lite blast. (Och väldigt rustikt.)

Varje år brukar jag komponera en grillsås, den med rödlöksmarmelad har varit en storfavorit länge, men när jag började göra kalla såser i början av den här grillsäsongen hade jag ingen rödlöksmarmelad att tillgå, så jag körde på kombinationen citron och honung istället, och det blev en toppensås!

Kall grillsås med citron, 8 portioner
5 dl crème fraiche
0,5 dl olivolja (gärna en med citron i)
2 vitlöksklyftor
1 pkt fetaost
1 kruka färsk basilika
1 citron – rivet skal och saften från halva citronen
1 msk flytande honung
grovmalen svartpeppar
flingsalt

Rör ner crème fraichen i en bunke, tillsätt olivolja, pressade vitlöksklyftor och smula ner fetaosten. Hacka och rör ner bladen från en basilikaplanta, och finriv skalet på en citron och rör ner tillsammans med saften från halva citronen. Smaka av med honung, peppar och salt. Pimpa gärna serveringsskålen sedan med en liten basilikakvist, lite rivet citronskal och nymalen peppar.

Min halvsyster Camilla var på besök och åt rustik majs med oss. Alltid trevligt med systerbesök från västkusten! 

27 augusti, 2013

6 kommentarer

  1. Grillad majs var det längesen jag åt… Det var på Öland, där det växte majs vid campingen som man fick plocka själv. Ytterst spännande att gå på majsfältet där majsen var så mycket längre än vad man själv var då 🙂

  2. Snygga bilder och vad härligt att sommaren fortfarande är kvar. Syrra från västkusten vad kul tycker vi som också håller till här 😉 Den kalla såsen låter supergod, det ska bli spännande att testa den. Allt gott!

  3. Åh den där såsen med rödlöksmarmelad lät ju mycket spännande! Den ska jag testa nästa gång det vankas grillning… för visst blir det mer grillat detta året 🙂 Kram Gourmetmorsan

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration