Andra Butiker Öland

Ölands Kvalitetsprodukter

I Bårby på södra Öland strax utanför Mörbylånga ligger Ölands Kvalitetsprodukter AB, ett relativt nystartat företag som drivs av tre killar i min egen ålder, som satsar på närproducerat, hängmörat nötkött.

När jag väljer kött värdesätter jag att djuren har haft det bra, och jag vill gärna veta vart det kommer ifrån. Köttet från det här företaget kommer från kor som har fått gå och beta ute på alvaret i Mörbylångadalen på Öland, mitt i världsarvet, och jag vet att de har haft det bra, eftersom djurhållningen är en viktig fråga för killarna bakom företaget. (Och en sak till – jag vet inte hur mycket korna bryr sig om utsikten på deras betesmarker, men i vilket fall så är den helt fantastisk.)

Tony och Emanuel, två av de tre killarna som driver Ölands Kvalitetsprodukter. Företaget är ett samarbete mellan två ölandsgårdar. Köttet styckas i Bårby, och hängmöras alltid i två veckor för att få en riktigt god smak.

Olof, Louise och jag gjorde en liten ölandsutflykt i lördags för att åka och handla en låda kött att fylla upp frysen med. Kör man övre vägen mot Mörbylånga, ligger Bårby och avtagsfarten till Ölands Kvalitetsprodukter alldeles vid vägen, ungefär ovanför Mörbylånga.

Ifall man inte vill köpa en hel låda går det bra att bara köpa specifika köttdetaljer, som ryggbiff och lövbiff. Jag är dock jätteglad över att vi har köpt en hel låda med närproducerat kött, och visade upp alla olika köttdelar på familjemiddagen i söndags. I lådan fanns förutom nötfärs, ryggbiff och lövbiff även högrev, innanlår, ytterlår, fransyska och entrecote, allting hängmörat. I nuläget kan man handla köttet i gårdsbutiken i Bårby och i Ölands Skördebutik som ligger alldeles vid Ölands Köpstad. Jag hoppas att så många som möjligt i regionen får upp ögonen för det det här köttet, för det är på tiden att vi börjar tänka på vad vi stoppar i oss, och vart det kommer ifrån.

21 oktober, 2010

6 kommentarer

  1. Åh, vilket härligt ställe! Jag skulle, precis som du storhandla om vi hade en riktig köttbutik så nära. Ät och njut! Det låter så trevligt när du berättar om dina utflykter och smultronställen. Jag har aldrig varit på varken Öland eller Gotland. Men med din goda marknadsföring blir jag sugen på en ö-semester. /Marty

  2. vilken fantastiskt fin bild på dig! och mycket bra inlägg – nu är ju inte jag någon större köttätare direkt, men när det väl vankas tycker både jag och min andra hälft att det är viktigt att köpa bra kött.

  3. Härlig att köpa närproducerat kött. Brukar själv köpa jättefint lammkött på Öströö fårfarm i Halland.
    Jag saknar fint, mörat kött! Vet inte vad för kor som vi äter här. Jag tror inte systerns svärföräldrar tar illa upp. Det är inte alla kor som är heliga. De oheliga är de som slaktas, har jag hört?!? (Vet ej om det stämmer dock.) Åsa

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration