Andra Öland Säsong Utflykt

Ölands Skördefest 2013 i bilder

Nu har vi (eller okej, Olof då) äntligen sammanställt bilderna vi tog i helgen under Ölands Skördefest. Det hela inleddes ju med att Mary och Magnus kom till oss på fredag kväll, och hungriga som vi var styrde vi kosan mot favoritstället StrandNära i Stora Frö. De har ju egentligen stängt restaurangen för säsongen, men Skördefesten är Ölands stora undantag på hösten – då har alla öppet. Vi åt öländsk lufsa som kan beskådas högst upp till vänster, något som man skulle kunna likna vid en blandning av råraka och kroppkakor. Längst ner till höger ser ni deras prisbelönta pumpasoppa, som var imponerande god. Ost, desserter och kakor fanns det också gott om. Vad jag önskar att det här stället skulle bedriva helgcafé under årets mörkare månader…

På en bakgata i Stora Frö hittade vi en loppis i ett mysigt litet hus, där man kunde gå upp för en knarrande gammal trätrappa och fortsätta loppisfyndandet uppe på en stor vind.

Sedan åkte vi till vad jag anser vara bästa stället under Konstnatten – Capellagården. För den oinvigde så är Capellagården en internatskola för hantverkare. Många konstnärer har börjat sin bana här, och man kan studera möbelsnickeri, textil, keramik och trädgård, något som framgår tydligt under konstnatten. Överallt brinner marschaller, och studenterna ställer ut sina verk i olika avdelningar.

Och så kan man köpa varm äppelmust också, och tunnbröd. Vi köpte oss varsin mugg för att värma upp oss både utifrån och inifrån. Musten var innovativt och gott kryddad med svartpeppar och ingefära.

På lördagen åkte vi en tur på södra Öland, och besökte Skördefestens egna lilla huvudstad i Eriksöre. Det är den byn som satsar mest av alla på Skördefesten, och det säljs pumpor i imponerande mänger.

Nästan längst ner på södra Öland ligger byn Ventlinge, och där gör de i sann Kiviksanda en tavla. Dock inte av äpplen, utan av lök. Vi har ju rätt mycket lök här på Öland.

I Ventlinge finns varje år på Skördefesten en majslabyrint, som är öppen både på Konstnatten och dagtid.

I majslabyrinten återfinns alternativ konst, ofta med betoning på fåglar. Det förekommer ju en hel del fågelskådning på södra Öland. Härom året hade de ställt ut två korpar sydda i svart läder som hette ”Odens quera korpar”. Den här förvirrade Spindeltruten hade, som det står med liten text i bilden till höger, en ”fågelskådares blick och ansiktsfärg efter en vecka på Öland”.

Carlas Café i Näsby stannade vi till och åt äppelpaj med vaniljsås och värmde oss i höstsolens eftermiddagsstrålar, innan det var dags att åka hemåt och börja förbereda kvällens middag, som aftonen till ära bestod av Olofs hamburgare med tunna, friterade potatischips.

3 oktober, 2013

14 kommentarer

  1. Ett sånt bildgalleri över skördefesten. Bättre reklam kunde de nog inte få! Det ser helt fantastiskt ut, era bilder är så tilltalande att man önskar man varit där. Tack för detta och trevlig helg!

  2. Vilken skördehelg ni hade 🙂 Varför bor jag inte närmare så jag vips kan vara där på en liten stund och strosa runt och äta gott och njuta! Men jag ler stort ändå för jag kan njuta av ditt fina blogginlägg och nästan känna dofter och smaker från alla ställen som du och dina vänner besöker.Börjar bli en lång lista nu på allt som måste besökas nästa gång husbilen för oss till Öland. Ha nu en underbar dag och ta hand om varann <3 Kram Lenita

    1. Ja, det finns många guldkorn här nere på Öland. Men det gör det ju på västkusten med. Båda mina föräldrar växte upp där, och själv älskar jag att åka dit. Önskar dig också en finfin helg! Här blir det firande av lilla systerdottern som fyller ett år! Kram!

  3. Nu är det bara så att vi kommer nästa år, så det så! Vi har faktiskt redan kikat på boende och kollat tåg med mera, har förstått att det gäller att vara ute i god tid om det ska bli nåt.
    Nästan så vi börjar räkna ner redan nu…

    Kramar till er båda!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration