Andra Café och fika Öland Utflykt

Stora Rör på Öland

Där avståndet är som allra kortast mellan Öland och fastlandet ligger den lilla byn Stora Rör. När jag var liten brukade vi segla dit och köpa glass och några bitar godis, som man fick med sig i en liten papperspåse med färgglada cirklar på. Kommer ni ihåg de påsarna? Numera åker man hit för de goda bullarnas skull.

Mormors café och Stenugnsbageri serveras de godaste kardemummabullar jag ätit. De bakar nya bullar på löpande band eftersom de är så populära, så ofta har man turen att få en varm bulle med knäckiga bitar runt omkring. Kanelbullarna är också riktigt goda, men kardemummabullarna är strået vassare. Jag tror att hemligheten har med mycket smör att göra. Olof och jag brukar äta två var när vi är där. Riktigt finkaffe har de också.

De erbjuder även smörgåsar, och har ett intilligande litet juicemagasin med viss hipsterfaktor.

Ett par hundra meter uppåt i byn ligger en nyöppnad lanthandel i gammal stil.

De säljer praliner, oljor, marmelader och annat gott…

…men det bästa av allt är att de har tryffelpecorino! De samarbetar med en gård i Italien där osten kommer ifrån. Och så har de lokalt kött från de bästa producenterna i trakten här hemma, samt en del charkuterier från Italien.

De kör konceptet hela vägen, och stoppar ner varorna i papperspåsar i gammal stil. Då är det extra roligt att handla! Så om ni är ute på Öland och söndagsåker, missa inte Stora Rör. Bullarna är väl värda ett besök i den här blåsiga lilla byn. Det finns även en restaurang som heter Stora Rörs Hamncafé ifall man är hungrig på något matigare. Där har vi aldrig ätit, men jag har hört att maten ska vara bra. Om inte annat kan man ju alltid flanera omkring och hoppas på att få se någon ur familjen Skarsgård, då de har sommarstuga här. Än så länge har jag dock missat dem…

5 augusti, 2015

5 kommentarer

  1. Men gud, vi är jämt i Stora Rör och har varit där tre gånger i sommar och fikat, köpt bröd och TOTALT missat lanthandeln. Hur blind får man bli? Tack för tipset. Är man trött i värmen eller vad? : )

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration