Andra Efterrätter Paj efterrätt

Citron- och fläderpaj

 Jag har ju inte visat vad vi åt till efterrätt på Mors Dag förra söndagen! Inte för att det måste vara Mors Dag för att man ska äta den här rara lilla pajen, den går lika bra att frossa i varje dag. Dekorationen med citronmeliss och syren som syrran har gjort däremot, är ju onekligen väldigt säsongsanpassad. Pajen var riktigt fräsch och god, vi åt den tillsammans med vispad grädde som jag rört ner lite koncentrerad flädersaft och rivet citronskal i. Receptet räcker till 8-10 personer, och kommer ursprungligen från Allt om Mat.

Citron- och fläderpaj
Pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
2 msk socker
125 g kallt smör

Fyllning:
4 ägg
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
0,5 dl vetemjöl
finrivet skal av en citron
0,5 dl vispgrädde

Börja med att snabbt blanda samman pajdegen. Tryck ut den i en lämplig form med avtagbara kanter, och ställ in den i kylen i ca 30 min. (Om du nu har 30 min extra på dig, det hade inte jag, och det gick bra ändå.) Förgrädda sedan pajskalet (nagga det innan lite lätt med en gaffel) i ca 10 min i mitten av ugnen på 200C, så att det får lite färg. Gör sedan pajens fyllning; vispa äggen ganska lätt, tillsätt mjöl, grädde, citronskal och flädersaft. Häll ner smeten i pajskalet, och grädda i mitten av ugenen i 10-12 min. Fyllningen ska ha stannat, men inte vara helt genomgräddad, då blir pajen som allra godast. Servera pajen kall, gärna med vispgrädde som du hällt lite koncentrerad flädersaft i, och kanske lite rivet citronskal.

Efter att ha ätit mängder av paj och satt syrran på tåget tillbaka till Älmhult, rotade jag fram lådan med mormors gamla coola vintageklänningar. Man blir aldrig för gammal för att prova fina klänningar. Mormor var en riktig fashionista back in the days, och många av hennes klänningar är hur häftiga som helst, och skulle fungera precis lika bra idag! Bally viftade uppmuntrande på svansen och tyckte vi var fina.

5 juni, 2011

19 kommentarer

  1. Vilka vackra damer! Tycker alla klänningarna skulle funka fint på en fest även idag.
    Och en sådan vacker dessert ni gjort. Tror jag ska börja ringa din syrra om tips inför middagsbjudningarna. Har hon någon jourlinje?
    Remsan

  2. Vilken skatt underbara klänningar ni är ur fina alla tre : ) Kakan ser urgod ut mums! Synd att du inte har en smak blogg ; ) kram Sofia

  3. Åhhh, vad fin och GOD den pajen ser ut! Om du gillar fläder måste du testa likören St Germain, men köp den utomlands, den är dyr på Systemet. Sjukt snygg Art Deco-flaska kommer den i också, men den är så god och perfekt att spetsa grädde med. Vad fina ni är i klänningarna!

  4. Vilka fina klänningar (o vilken kaka!!). Rotade bland min mormors klänningar för några år sedan och hittade en som jag jag haft på två bröllop. Så snygg!!

  5. åh, vilka fantastiska klänningar! jag går på klännings-rehab för tillfället, men titta är ju gratis och de har var ju hur fina som helst 🙂

    receptet på pajen sparade jag också, för den lät inte heller så dum!

  6. Så spännande det låter och så gott det ser ut! Har aldrig provat denna kombination tidigare, men nu blev jag sugen på att göra det 😋 Vackert fotograferad dessutom! ☺

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration