Havtornsmarmelad med vanilj

Den här havtornsmarmeladen med vaniljstång blir extra god med den karamelliga smaken den får från sirap, och den blir en perfekt smakkkompis till ost!
Havtorn är ju som bekant åt det syrliga hållet, därför behövs det ganska mycket sötma för att balansera upp syran.
Jag brukar ofta kombinera syltsocker med sirap i mina marmeladrecept för att få fram lite karamelliga smaktoner, det blir hur gott som helst!
Ingredienser

För att göra dig en burk havtornsmarmelad behöver du havtorn, en halv vaniljstång, lite sirap och syltsocker. Exakta mått hittar du lite längre ner här i inlägget.
Frysta havtorn går fint!
Jag hade turen att få plocka färska havtorn från trädet hemma hos en av mina grannar, men har man inte tillgång till färska havtorn (vilket är ganska ovanligt att ha, ändå) går det finemang med frysta!

De flesta förpackningar med havtorn som man hittar i mataffärens frysdiskar är på 225 g, därför är också det här receptet på samma mängd.
Det blir bara en burk marmelad på ca 2 dl av recepet, men det går ju alltid bra att dubblera det.
Det är en perfekt gå bort-present istället för en flaska vin! En ganska ovanlig sorts marmelad, och dessutom något som du gjort själv.
Att tänka på

- Om du använder färska havtorn kan du behöva tillsätta lite extra vatten (ca 0,5 dl) för att marmeladen inte ska bli för tjock och kännas klistrig och överkaramelliserad.
- Bären innehåller inte jättemycket vätska i sig själva, men använder du frysta, tinade havtorn får du lite mer vätska på köpet.
- Använd en lite mindre kastrull när du gör den här marmeladen för att vätskan inte ska koka ner så fort.
Annat gott i säsong

Visst kan man göra sig en drink med havtorn! Havtorn innehåller väldigt mycket C-vitamin och antioxidanter.
Det gör inte gin och tonic, men kombinationen gör den här drinken är jättegod!

Nypon mognar samtidigt som havtorn men är mycket lättare att få tag i. Likt havtornet består själva bäret till stor del av kärnor, men blir väldigt gott att använda i bakning och matlagning ändå!
Hemgjord nyponsoppa är mycket lättare att göra än vad de flesta nog tror!
PrintHavtornsmarmelad med vanilj
Riktigt god marmelad där sirapen rundar av de syrliga havtornen och ger en karamellig ton. Perfekt till ost!
- Förberedelsetid: 5 min
- Tillagningstid: 20 min
- Total tid: 25 min
- Antal portioner: En burk på 2 dl
Ingredienser
- 225 g havtorn
- 0.5 vaniljstång
- 0.5 dl ljus sirap
- 1 dl syltsocker
- ev. 0,25-0,5 dl vatten vid behov (om färska bär används istället för frysta)
Instruktioner
Låt havtornen ligga framme och tina en liten stund ifall du använder frysta havtorn, innan du lägger dem i kastrullen. (Halvfrysta funkar absolut, man har ju inte hela dagen på sig.)
Halvera vaniljstången och spara ena halvan till ett annat tillfälle. Snitta upp den andra halvan och skrapa ur fröna. Tillsätt både frön och vaniljstång i kastrullen, och häll över sirapen.
Koka i ca 10-15 min innan du tillsätter syltsockret. Efter att syltsockret hällts i ska marmeladen koka i ca 3-5 min.
Ta kastrullen från värmen och släng vaniljstången. Häll upp i en väl rengjord burk och förvara sedan i kylen.
Den låter jättegod!
Lovar att den är det! Vi åt den till en fransk bondost som jag köpte i ostdisken på ICA förra veckan, och det var verkligen supergott ihop!