Andra Reportage

Helgens reportage!

Här kommer helgens reportage! I lördags var det bröllopstema i Barometern, och jag bidrog med ett resereportage om hur oerhört trevligt det är att åka till Toscana på sin bröllopsresa. Oj vad sugen jag blir på att åka tillbaka när jag tittar på bilderna!

Toscanareportaget är lite för långt för att lägga ut på bloggen, men ni kan läsa mer om Toscanaresan under kategorin Mat på resor. Här kommer i alla fall krönikan till matreportaget Helenas Kök. Tidningen ville att den skulle handla om våra bästa bröllopstips, så baserat på våra egna erfarenheter och alla bröllop Olof har fotograferat har vi följande tips att komma med, lite längre ner i texten:

I juli förra året gifte jag mig med min man Olof som jag har varit tillsammans med i över elva år. Jag hade med andra ord haft ganska lång tid på mig att tänka igenom det hela. Trots det var vi förlovade i nästan tio år innan vi kom till skott med själva bröllopet. Det var dock inte förrän cirka ett år innan utsatt bröllopsdatum som vi började planera den stora dagen på riktigt. Därmed inte sagt att det inte fanns vissa saker som jag alltid hade haft klart för mig. Som att det inte fanns något annat alternativ än att gifta mig i Torslunda kyrka hemma på Öland, eller det faktum att jag skulle ha på mig min mormors klänning som hon burit på 1950-talet. Kyrkan var enkel att boka, klänningen krävde betydligt mer ansträngning, i kombination med en gördel som hette duga.

Vi hade vår mottagning på Hotell Skansen i Färjestaden, och jag har inget annat än lovord att säga om arrangemanget, från första planeringsmötet fem månader innan bröllopet till dagen efter då vi hämtade upp våra bröllopspresenter. Eftersom vi hade cirka 75 gäster från när och fjärran behövde vi en lokal som hade tillräckligt med utrymme, där maten höll hög klass, som erbjöd logi och där det dessutom fanns flera kringliggande alternativa boenden som campingstugor, Kalmars alla hotell och närhet till såväl taxi som buss.

Det finns mycket som kan vara värt att tänka på inför sitt bröllop, utöver val av kyrka, klänning och festlokal. Då min man arbetar med bröllopsfotografering och har varit på en imponerande mängd bröllop, skulle vi vilja tipsa om följande:

 • Glöm inte bort lunchen. Alltför många gifter sig på tom mage eller svänger förbi en lokal grill. Gör en grej av det istället – bjud hem dina närmsta vänner, låt dem ta med sig en picknickkorg och ät tillsammans på ett ställe som betyder något för er; trädgården, en park eller var som helst. Se till att fotografen ni har valt är där och fotograferar er under picknicken. Då är alla avslappnade och glada, vilket resulterar i okonstlade och spontana fotografier.
 • Gör så lite som möjligt själva. Att ta på sig för många ansvarsområden bidrar bara till stress som kan ha en negativ inverkan på din dag. Blir det för dyrt? Vänta då hellre lite längre och spara några månader extra för att ha råd.
 • Hår, smink och foto bör överlåtas till några som är riktigt duktiga på det.
 • Räkna med att allting tar längre tid än du tror.
 • Utse en nära vän som får agera toastmaster och hålla ordning på klockslag, tal och gäster, så att ni själva kan slappna av.
 • Stressa inte upp dig över småsaker. Huvudsaken är att ni blir gifta, inte att servetterna har samma tryck som inbjudningskorten.
 • Dra inte ut några tänder dagen före ditt bröllop. Min man vet av egen erfarenhet att det är långt från optimalt.

Recepten som jag tipsade om var blandade charkuterier på tallrik, tiramisú och the one and only fredagspasta. Häpp!

5 mars, 2012

15 kommentarer

 1. Hi Helena, Loved your closet, congratulations to Olof for a job well done. Wedding ideas are great, especially with dentist!!! I really enjoy your blog. Have a great day.

 2. Ja din underbara bröllopsresa inspirerade mig verkligen att åka till Toscana och jag är otroligt glad att vi gjorde detta. En helt fantastisk resa som jag alltid kommer att ha många ljuva minnen från.
  Kram!

 3. Jättefint reportage, väldigt trevligt berättat och Olofs bilder är såå fina – ni är ett perfekt team!
  Kram från Mamma

 4. Jättefint reportage! Såg ett annat väldigt fint reportage mer er idag i tidningen Hembakat! Lite plåster på såren för oss som inte har Barometerns 😉

 5. Vilket härligt reportage:-)Du är rackarns duktig Helena och jag är så glad att vi får ta del av detta.Älskade ditt Toscana inlägg på bloggen….slukade alla vackra bilder,främst på detta ljuvliga hotell ni låg på.Wow! Vilket drömställe!Tack för världens bästa matblogg! Kram!

 6. Tack för jättefina kommentarer!

  Och Favorit-Lenita; kan inte du också börja blogga? Det vore ju ett toppenbra sätt att visa upp alla fina bilder du fotar! 🙂

 7. Jag vill också tillbaks till Italien!!! Tänk om man hade läst era tips innan man planerade bröllopet, så mkt lättare det hade gått… Fast känner jag mig själv rätt kan jag inte låta bli att lägga mig i 😉 Kram Anna

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration