Reportage

Nybakat bröd eller oxfilé?

Bröd, alltså. Jag skulle aldrig kunna vara utan det helt. Äter ni mycket bröd? På helgerna älskar jag att äta nybakat, färskt bröd och dricka mitt kaffe. Jag hade gärna lagt till frasen ”i lugn och ro”, men riktigt så är det ju inte, det dröjer väl ett par år till innan den möjligheten uppenbarar sig. Har jag kommit ihåg att sätta en deg kvällen innan äter jag gärna hembakat bröd, annars borstar jag av snön från bilen och åker ner till det lilla bageriet i hamnen. Men har ni tid och ingredienserna hemma – sätt den här degen redan ikväll! Ni kommer inte att bli besvikna! Det är brödet på den stora bilden i reportaget, ett recept jag ofta går tillbaka till. Och här kommer en krönika på temat:

”Vårt dagliga bröd giv oss idag, och förlåt oss våra skulder.”

Alltså det är nästan snudd på en skuld – eller synd – att inte äta bröd. Inte så att det är oförlåtligt eller något, men bröd är ju så fantastiskt gott, och en njutning som det helt enkelt vore synd att gå miste om. Allt fler drar dock ner på brödet idag, av olika anledningar. En del vill äta mer glutenfritt, och en del vill dra ner på kolhydraterna, speciellt sedan dieter som LCHF satt sina klor i det svenska folket. Själv skulle jag hellre kompensera mitt höga kolhydratsintag genom att springa över Ölandsbron fram och tillbaka än att sluta äta bröd. (Tur för mig då att man inte får springa över bron.)

Det finns mycket som smakar gott här i världen; en hängmörad oxfilé, ett Brunellovin eller en hemgjord vaniljglass med saltstänkt kolasås. Allt det är gott. Men få saker får oss att må så bra och bli så genuint lyckliga som nybakat bröd gör. Nu sitter jag ju sällan och deppar när jag äter oxfilé, men jag blir alltid själaglad av att äta ett nybakat bröd där smöret smälter på den varma ytan och bildar små öar. Jag har nog aldrig varit med om någon som inte blir glad av en skiva nybakat bröd. Nybakat bröd med smör som smälter har garanterat resulterat i fler breda leenden och glada tillrop än vad oxfilé på restaurang har gjort, det vågar jag lova. Bara doften av nybakat bröd får mig att bli glad. Få dofter är så goda att komma hem till som doften av nybakat. Kanske har det med minnen från barndomen att göra, eller kanske med trygghet? ”Där det finns bröd finns det civilisation” har en god vän till mig sagt, och det har hon rätt i.

Det fina är ju att alla kan ju lyckas också. Där en oxfilé ska hängmöras och stekas till rätt grad och sedan serveras med nyskapande tillbehör så att man inte får dåliga omdömen i recensioner, sitter det hembakta brödet lugnt i sin stadiga form och jäser. Ekonomiskt är det också. Visst kan man hitta många bra brödrecept i fina kokböcker, men de flesta brödrecept går nog ändå i arv. Alla recept på det här uppslaget är sådana jag har fått av vänner, som i sin tur fått receptet från någon annan.

Nu känner jag att jag har givit många kängor här till den stackars oxfilén som inte alls har bett om att bli jämförd med ett billigt brödbak, och förmodligen känner sig ganska förnärmad vid det här laget. Jag gillar ju faktiskt oxfilé. Men vad blir jag gladast av? Det nybakta brödet. Alla dagar i veckan.

 

 

10 februari, 2018

11 kommentarer

 1. Haha så bra skrivet!!! Exakt så känner jag! 🤣😆 LCHF är för livs(o)njutare, hehehe. Idag ska jag baka fusksurdegsbröd minsann! Trevlig helg!

  1. Tack Anna! Då är vi två! Jag hade aldrig kunnat äta enligt LCHF. Jag är mer inne på HCHF. 😉
   Grymt med fusksuris! Hoppas det blir gott! Kram!

   1. Ja det blev prima! Tog torrjäst (3 krm) och Ölandsvete men det blev så stabbigt så jag fick spä med vatten för att få en lös deg. Men det gick finfint! Vad tror du om att ha en msk
    honung i degen? Älskar honungsbröd. 🙂 Nu står en till sats på jäsning, de tog slut fort de små rackarna. Kanske man skulle göra dubbel sats nästa gång, det går väl att dubbla receptet? HCHF ftw som man säger och uttrycker sig för närvarande!

    1. Jo, Ölandsvetet suger ju åt sig av vattnet extra mycket. Ja, testa med honung! Honung är supergott i bröd, det tycker jag med. Men du, om du gillar honung och Ölandsvete, har du testat att baka mina Ölandsvetefrallor? De är hyvens! Eventuellt har jag sirap i dem, men ta i honung! Det blir ju ännu godare! Och fusksurisen kan man absolut göra dubbel sats av, det har jag gjort. Och jag brukar numera göra 5 bröd istället för tre, så får man mer skorpa och lite tunnare bröd.

     1. Noo de har jag inte testat! Det ska jag göra. Lite svårt att baka med Ölandsvetet, typ paj är enklare. Btw ser inte hela kommentarerna i mobilen. Ser bara halva texten! 😩

    2. Och just det ja, man kan ju klicka i att man vill få mailnotiser om svar på kommentarer, då tror jag att du kan läsa min svarskommentar i ett mail, och då syns den förhoppningsvis bra. 🙂 Kram!

   2. Det är nog för att det har blivit många svar i en och samma tråd där vi skriver fram och tillbaka flera gånger i samma inlägg, då kan det bli så just i mobilversionen. Ska kolla upp det, tack för att du sa till! 🙂 Och paj ja, där sa du nåt! Jag ska verkligen testa att ha Ölandsvete i pajdegen nästa gång!

 2. Du får mig att minnas min barndom, min mamma bakade alltid bröd. Hon använde inga hjälpmedel utan knådade degen för hand. Hon bakade flera gånger i veckan så lukten av nybakat kommer jag ihåg. Har försökt att baka hennes bröd men aldrig fått det att smaka som hennes. Det är något märkligt med det där, att man aldrig lyckas få till det, det är likadant med Örjans mammas recept på stekta karrékotletter i sås. Har försökt att göra som hon gjorde men får inte till samma smak,

  1. Så fint skrivet! Ja, visst är det så med vissa recept. Även om jag har min mormors recept på köttgryta och köttbullar så var de rätterna ännu godare när hon gjorde dem. Kanske just för att det var hon som gjorde dem. Men du kan nog vara lika säker på att Fia och Sara och barnbarnen kommer att säga precis likadant om din glasstårta. 🙂 Stor kram!

 3. Du är en mästare på att uttrycka dig och få oss läsare att må bra Helena! Med glimten i ögat, med humor och med njutning som ledord är du helt outstanding i bloggvärlden. Kram😘💐

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration