Picklad rödlök – snabbt och enkelt!

Picklad rödlök fixar du snabbt och enkelt, och sedan har du dig ett prima tillbehör till tacos, hamburgare, grillat och mycket annat!
Snabbpicklad rödlök
Den här picklade rödlöken kan du äta så snabbt som en halvtimme efter att du gjort den.
Visst kan det vara bra att låta den få stå i några timmar innan den serveras, men det är inte alltid man kommer på i god tid att man vill ha picklad rödlök till middagen.
Det faktum att man häller lagen varm över rödlöken som man kan välja att göra i det här receptet gör att löken blir mjuk mycket fortare.
Ingredienser till en klassisk 1 2 3-lag

Jag gör en hederlig 1 2 3-lag, det funkar alltid! En 1 2 3-lag innebär att du tar en del ättiksprit, två delar socker och tre delar vatten.
Vad man tar mest av är lätt att komma ihåg då det faller sig naturligt, eftersom det rent smakmässigt är ättiksprit som man vill ha minst av, och vatten det som man vill ha mest av för själva volymen.
För enkelhetens skull brukar jag köra med hela decilitermått:
- 1 dl ättiksprit (12%)
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
Så gör du picklad rödlök

Mät upp ättiksprit, socker och vatten i en kastrull. (Jag brukar hälla i sockret först för att slippa diska decilitermåttet.)
Låt det få ett uppkok på spisen. Det räcker att det kokar några sekunder, sedan kan du ta kastrullen från värmen.
Uppkoket gör att eventuella bakterier försvinner vilket förlänger hållbarheten på din lag.
Till den här mängden lag brukar jag använda 2-3 rödlökar, beroende på hur stora de är.
Jag halverar lökarna, lägger dem med snittytan neråt och skär tunna skivor som jag sedan lägger i en glasburk.
Om du har bråttom – gör snabbpicklad rödlök

Häll den kokheta lagen över den skivade rödlöken, rör om lite och låt det stå i rumstemperatur i cirka en halvtimme innan du serverar löken, eller så lång tid som det tar att göra klart maten som den picklade rödlöken ska serveras till.
Ställ sedan in burken i kylen efter att den har svalnat lite grann.
Inte lika bråttom?
Om den picklade rödlöken inte ska serveras förrän om flera timmar eller en annan dag brukar jag låta lagen svalna nästan helt innan jag häller den över rödlöken.
Det gör att löken håller sig krispig längre i sin lag, eftersom den inte har behövt mjukna så snabbt som den gör när man häller kokhett vatten över den.
Hur länge håller picklad rödlök i kylen?
Jag skulle säga minst en vecka men ofta mer än så, cirka två till tre veckor. Lukta på den och smaka, man märker när den börjar bli trist.
Pickla mer än bara rödlök!

Testa att pickla till exempel morötter och chili, samma 1 2 3-lag funkar här med, och till många andra grönsaker också!
Morötterna får ett härligt sting av chilin och är ett gott och krispigt tillskott att servera till en charkbricka.
Gott att servera till

Servera picklad rödlök till tacogratäng eller grillad fläskytterfilé med glaze.
PrintPicklad rödlök – snabbt och enkelt!
Snabbpicklad rödlök som du kan äta i stort sett direkt! Underbart gott till tacos, hamburgare och grillat.
- Förberedelsetid: 5 min
- Tillagningstid: 5 min
- Total tid: 10 min + tid att svalna
- Antal portioner: 1 st burk 1x
Ingredienser
- 2–3 st rödlökar
1 2 3-lag:
- 1 dl ättiksprit 12%
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
Instruktioner
Börja med att mäta upp ättiksprit, socker och vatten i en kastrull och låt det få ett uppkok.
Skär rödlöken i tunna skivor och lägg i en burk.
Vill du äta den picklade rödlöken i stort sett direkt – häll den heta lagen över den skivade rödlöken och låt stå i ca 30 min.
Ska löken ätas först om flera timmar eller en annan dag – låt lagen svalna och häll den sedan över rödlöken.
Den picklade rödlöken förvaras i kylen.
Enkelt och gott!
Håller med, visst är det smidigt när man kommer på i sista minuten att man vill ha picklad rödlök till maten! 🙂