Andra, Mat på resor

Roccatederighi

De första nätterna under vår vistelse i Toscana bodde vi i den lilla bergsbyn Roccatederighi. Den är så liten att den knappt finns med på kartorna, och ligger i närheten av de lite större byarna Roccastrada och Ribolla. Hotellet vi skulle bo på de resterande nätterna hade inget ledigt rum under våra första nätter, men erbjöd istället ett boende i Roccatederighi 10 minuter därifrån, i något som hette Torre della Rocca. Döm om vår förvåning när vi insåg att det var ett helt hus vi fick!
Huset låg bland de smala, vindlande små gränderna som ledde upp till ruinen av byns gamla torn. Vi hade tre badrum, tre våningar plus en källare och en takterrass. Man kan lugnt säga att det inte gick någon nöd på oss.
När vi kopplat att vi faktiskt hade hela huset för oss själva sprang vi omkring från rum till rum och tittade på utsikten och förundrades över hur fint det var.
När man öppnade fönsterluckorna i sovrummet möttes man av den här utsikten.
Huset var av sten med lena stenplattor på golven, takbjälkarna var rejäla och rustika, och dörrarna bestod av vackert gammalt trä. Det stora Narnia-skåpet till vänster hade jag gärna tagit med mig hem till Sverige…
Byn var lugn och kändes väldigt trygg och säker, samtidigt som den var ett romantiskt och mysigt ställe att besöka på en bröllopsresa. Alla kände varandra och hälsade och bytte några ord när de möttes i gränderna, till och med med oss. Efter några dagar hade man koll på de flesta; killen i bageriet, tjejen i mataffären, damen som hade grönsaksaffären och familjen som drev den lilla restaurangen några hus bort, och gubbarna i keps som satt på sin ljugarbänk på eftermiddagarna och pratade och skrattade.
Vardagsrummet var lika fint som resten av huset, med en rejäl öppen spis och en lika fantastisk utsikt.
Den bästa utsikten hade man ändå från takterrassen, där vi åt frukost om morgnarna och även middag en kväll. Med en sådan här utsikt behöver man aldrig skaffa en TV.
Roccatederighi by night!

10 Kommentar

 1. Mat på Bordet

  1 augusti, 2011 at 5:04 e m

  Hei
  Ina (fra http://www.kjoekkentjeneste.blogspot.com) og Ina (fra http://www.matpaabordet.com) har startet http://www.matbloggsentralen.blogspot.com.
  Bloggen startet vi for noen uker siden og vi har hittil samlet over 100 norske bloggere som blogger om mat. Nå ønsker vi også å samle svenske og danske matbloggere.
  Det hadde vært veldig hyggelig om du kunne tenke deg å være med. Send oss en mail eller legg igjen en kommentar på bloggen så legger vi til bloggen din!
  Hilsen
  2xIna

 2. Ann-Sofi

  1 augusti, 2011 at 5:12 e m

  Åh vilka vackra bilder! Vilken romantisk semester och bröllopsresa ni verkar haft.

 3. Remsan

  1 augusti, 2011 at 5:32 e m

  Men gud så mysigt! Vilken lyx att ha ett helt hus själva. Och så otroligt fint dessutom. Fantastiska bilder.

 4. Aratorps Lena

  1 augusti, 2011 at 8:05 e m

  Meeen… MEEEN!!! Vilken saga! Vilket hus! Vilken utsikt! Jag måste dit! /L

 5. Linnéa

  1 augusti, 2011 at 9:08 e m

  Hej! ville bara säga att jag älskar din blogg! Jag har haft en ätstörning (som jag håller på att bli frisk ifrån) och din blogg har inspererat mig till att våga testa massa nya maträtter och sånt!
  Kolla gärna min blogg och lämna en kommentar om du läser dethär!
  Skulle betyda så himla mycket!
  Kram!

 6. Marèsalicious

  2 augusti, 2011 at 8:53 f m

  Wow, Helena, jag är helt 'lost for words' 🙂 Sagolikt, helt enkelt!

 7. Emma

  2 augusti, 2011 at 11:24 f m

  Vilket underbart ställe! Ett helt hus för er själva! 🙂 Där vill jag med bo 🙂 Man kan inte bli annat än kär!

 8. Helena

  2 augusti, 2011 at 7:17 e m

  Linnéa, vad roligt att bloggen inspirerar dig, det glädjer mig jättemycket! Jag ska absolut spana in din blogg! Många kramar!

Lämna en kommentar