Andra

Uppdukat för tapas

Den närmsta månaden bjuder på flera helgdagar i almanackan, dagar som passar perfekt för att bjuda hem vänner och familj på middagar. I väntan på att grillen ska bli varm brukar vi servera tapas.

Eller tapas och tapas, det kanske passar bättre att kalla det för småplock? För det är just vad det är; enkla små anrättningar som man kan köpa i matbutikens ost- och charkdisk och sedan smidigt duka upp på en vacker bräda.

Salami, parma, små ölkorvar, oliver, ostar med marmelad är alla tacksamma att bara duka upp i små skålar och på plattor. De skivade tunnbrödsrullarna går fort att göra; bara blanda philadelphiaost med strimlad, soltorkad tomat och basilika, bre på tunnbröd, rulla ihop som en rulltårta och skär sedan skivor som blir lagom munsbitar. Vill man festa till det kan man även stoppa i lite parma eller salami.

Presentationen av tilltugget är viktig! Just chark och ost gör sig extra fint på rustika brädor, som den här brädan i ask med tjock barkkant från VEGA.

Svarta skifferplattor gör sig vackert mot det mesta, och lyfter fram färgen i maten. Även dessa skifferplattor kommer från VEGA, liksom de små dipskålarna som man kan ha allt från oliver till marmelad i. Vi har letat länge efter små dipskålar att ha dressing och aioli i när vi serverar hamburgare, för att allting inte ska flyta ihop på tallriken, och nu behöver vi inte leta längre. Har man små dipskålar blir det också snyggare (och onekligen mindre rinnigt) när man serverar mat på planka, vilket vi har stora planer på att göra i sommar.

VEGA vänder sig främst till företag inom restaurang- och hotellbranschen, och för att kunna handla direkt av VEGA krävs det att man bedriver någon form av företag. Jag vet att ni är många som läser bloggen som driver verksamheter i olika skalor, och för er är dessa produkter ett hett tips.

Spansk potatistortilla är en klassikertapas, som vi troget lagat ända sedan vi flyttade hem från vårt år i Barcelona. Recept finns här.

En annan tapasklassiker är halverade cocktailtomater med basilikablad och bollmozzarella och lite svartpeppar. Går alltid hem!

Inlägg i samarbete med VEGA Sverige AB.

12 Kommentar

 1. Mamma

  1 maj, 2014 at 5:27 e m

  Åh vilka smarriga tips!

  1. Helena

   1 maj, 2014 at 6:23 e m

   Man tackar! Tapas är alltid hyvens att plocka fram. 🙂 Önskar dig en trevlig kväll!

 2. lenaiwales

  1 maj, 2014 at 7:00 e m

  Kom jhem till Wales från Spanien idag och tapas är underbart. Fina tips!

  1. Helena

   13 maj, 2014 at 6:52 e m

   Åh, i Spanien får man de allra bästa av tapas! Hoppas att ni hade trevligt!

 3. Freedomtravel

  2 maj, 2014 at 5:07 f m

  Ser supergott ut! Flera bra tips som jag tar till mig 🙂

  1. Helena

   13 maj, 2014 at 6:54 e m

   Tack, vad roligt! 🙂

  1. Helena

   13 maj, 2014 at 6:53 e m

   Hähä! 🙂 Jag håller med dig!

 4. Sofie Johansson

  3 maj, 2014 at 7:19 e m

  Oj, så mycket gott! Perfekt småplock. Och vilken snygg bräda!

  1. Helena

   13 maj, 2014 at 6:54 e m

   Ja, visst är den fin? Perfekt att duka upp småplock på! 🙂

Lämna en kommentar