Andra Kyckling Vardag

Kycklinggratäng med salami

Hallå ute i stugorna! Har ni haft en bra helg? Jag har haft det jättebra, vi har haft middagsbjudning med trevliga vänner, gått hundpromenader i vintersolen och tagit det ganska lugnt. Jag har dessutom bedrivit Le grande Utrensning av min garderob. Det är fascinerande hur många sladdriga, noppriga för små kläder man egentligen kan ha. Dagens I-landsproblem, jag vet.

Men – till saken; ikväll har vi ätit kyckinggratäng med salami. Det är hur trevligt som helst att ha salami i maten, det kan pigga upp den allra tröttaste maträtt. Nu menar jag inte sådan där tjock pepparsalami som man knappt kan böja, utan den tunnare varianten som man köper i charkdisken. Det är faktiskt oftast billigare att köpa i charkdisken än att välja någon av de där snålt tilltagna utländska förpackningarna med t ex parma och salami, något man lätt glömmer bort. Salamin jag har använt går under namnet Sopressa.

Gratängen är egentligen som allra finast när den är halvfärdig. Snopet. Så här gör man den:

Kycklinggratäng med salami, 4-5 port
3 kycklingbröstfiléer
minst 100 g salami
2 vitlöksklyftor
250 g cocktailtomater
1 kruka basilika
1 burk (2 dl) crème fraiche
3 dl grädde
2 msk kycklingfond
flingsalt
grovmalen svartpeppar
minst 2 dl riven ost

Skär kycklingfiléerna i bitar, salta och peppra dem och bryn dem i smör eller olja i en stekpanna. Pressa ner vitlöksklyftorna och låt dem få fräsa med också. Lägg kycklingen i botten av en form, och skär salamin i bitar och lägg ovanpå kycklingen. Halvera cocktailtomaterna och klipp loss basilikabladen, och strö detta ovanpå salamin. Strö sedan på den rivna osten. Vispa ihop créme fraiche med grädde och kycklingfond, och slå detta över gratängen, ovanpå osten. Gratinera i mitten av ugnen på 225C i 15-20 min tills osten har fått fin färg. Servera med makaroner (jag gillar fjärilsmakaroner) och sallad.

15 januari, 2012

15 kommentarer

  1. Smaskens det här såg ut och riktigt fräscht. Tror det skulle gå hem här när man inte blandar i pastan i gratängen för det gillas inte alltid av barnen.
    Detta ska provas i veckan.

  2. Jag har också haft en fin helg! Om man bortser från tråkig hemfärd från fjällen, såklart. Vilka fantastiska bröllopsbilder du har lagt ut, förresten. Hurra för er!

  3. Jättegott Hellan! Lagade den idag och både jag och sambon var supernöjda. Matlådor för veckan blev det också när man bara är två 🙂 tjusig blogg du har. Jag följer den helhjärtat 🙂

  4. ÅÅÅ Tack så jätte mycket … det här blir fredagsmys receptet till oss …Ser att du är Ölandsbo ??!!:))) vi köpte en stuga i Eriksöre förra sommaren och har blivit Ölandsbor iaf på sommaren då öland är som bäst !!!Jätte fin blogg du har och så vackra bilder du tar !!! trevligt återkommer mer än gärna …

  5. Hej min gamla klasskompis 🙂 Jag som inte tål creme fraiche, vad kan jag ta istället? Mer grädde bara eller annat? Detta låter så gott och passar nog att bjuda en barnfamilj på! Tack för din otroligt inspirerande blogg!

  6. Hej Johanna! Det är så kul att du följer bloggen! 🙂 Hrm, crème fraichen där… hur funkar det för dig med matyoghurt, eller turkisk yoghurt? Kan tänka mig att det funkar fint som ersättare. Men annars tror jag faktiskt att det blir precis lika gott om du kör enbart på grädde. Ta totalt ca 4 dl grädde då, det borde bli lagom. Kram!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration