Andra Fest Tårtor

Citron- och fläderfromagetårta med hallonmaräng

Det är inte bara pajsäsongen som har startat så här års, även säsongen för sommarfräscha tårtor är igång! Speciellt nu när det nalkas blomstertid och skolavslutningar, för att inte tala om midsommar. Jag älskar en klassisk jordgubbstårta, men om man som jag har serverat just en sådan vid alla festliga sommarhögtider i …hrm… X antal år, kan det vara roligt att någon gång variera sig.

Den här tårtan bakade jag till min fina jobbarkompis Marija när hon fyllde år för ett tag sedan, vi brukar baka till varandras födelsedagar. Tårtan – som serveras kall – svalkar fint på en solig sommardag, och de friska smakera av citron, fläder och hallon balanseras upp av det söta i tårtans mazarinbotten. Tårtan går bra att göra klar dagen innan och sedan förvara i kylen, men spritsa inte ut marängtäcket förrän precis före servering. Utan marängtäcke håller sig kakan fin ett par dagar i kylen, men marängtäcket håller sig oftast inte längre än en dag. Vill du spara kakan längre är det bara att skrapa av marängtäcket.

Citron- och fläderfromagetårta med hallonmaräng, 10-12 portioner
Mazarinbotten:
200 g mandelmassa
100 g smör
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 dl potatismjöl

Citron- och fläderfromage:
5 gelatinblad
5 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
2 små ekologiska citroner, skal och saft
1 burk (2 dl) crème fraiche
2,5 dl florsocker
0,5 dl konc. flädersaft

Hallonmaräng:
3 äggvitor
1,5 dl socker
100 g hallon

Mazarinbotten:
Sätt ugnen på 175 C. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund form (ca 24 cm i diameter) med avtagbara kanter. Kör mandelmassan i en matberedare eller mixer tills den finfördelats, och mixa sedan ner smöret skuret i mindre bitar. Mixa ner ett ägg i taget, och sist vaniljsocker och potatismjöl. Kör till en slät massa, och häll sedan över i formen. Grädda i mitten av ugnen på 175C i ca 25 min. Låt bottnen svalna, och lossa den sedan försiktigt från formen. Dra av och släng pappret undertill, kläm fast ett nytt bakplåtspapper i botten på formen, och lägg tillbaka mazarinbottnen igen i formen, på det nya pappret. Det gör att tårtan lossnar lättare vid serveringstillfället.

Citron- och fläderfromage:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Vispa grädden ihop med vaniljsockret. Finriv citronskalet och pressa saften ur citronerna. Vispa samman crème fraiche och florsocker i en egen skål, och tillsätt citronskalet. Hetta upp hälften av citronsaften i en liten kastrull tills det sjuder, och rör sedan ner gelatinbladen ett efter ett. Häll ner vanlig och gelatintillsatt citronsaft i crème fraiche-smeten, och tillsätt flädersaften. Vispa ihop ett par sekunder, och rör sedan ner den vispade grädden. Rör till en jämn smet, och häll över mazarinbotten. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i minst 6 timmar, gärna över en natt.

Hallonmaräng:
Vispa upp äggvitorna till ett fast skum, och tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills du får en tjock, blank och fast marängsmet. Vispa sedan ner hallonen, ett par åt gången, och vispa någon minut extra. Fyll upp en sprits med hallonmaräng, och spritsa ut små toppar av maräng över hela tårtan. Bränn av försiktigt med brännare, och servera tårtan genast.

En liten brännare är bra att ha hemma när man gör maräng, och även desserter i stil med Crème brulée. De finns i affärer i stil med Cervera, och brukar kosta mellan 300-400 kr. Jag har haft min i flera år, och anser det vara en hyvens investering. Som jag i och för sig fick i present, men ändå. Höhö.

2 juni, 2013

7 kommentarer

  1. Helt otroligt, till och med en bild på en brännare kan Olof få att se ut som världens mästerverk! Tårtbilden är ju så klart helt godkänd den också:)

    Kramar till alla och en var!

  2. Men mums! God tårta. Kan jag tänka mig.

    Gällande brännare så har jag än man har aldrig använt den, 1) för att jag inte riktigt vet hur den funkar och är rädd att bränna ner köket och 2) den läcker av den där gasen/vätskan/vad-det-nu-är och det känns inte riktigt tryggt. Få la köpa mig en riktig och börja baka mer maränger och diverse annat kul 😀

  3. Hej!
    Har haft det här receptet bokmärkt länge, det låter underbart gott. Ska baka tårtan nästa helg och undrar vilken creme fraiche jag ska välja? Den med 34% eller 15% fetthalt?? Väldigt tacksam för svar. 🙂
    Vänligen,
    Sophie

    1. Hej Sophie! Vad kul! Den här tårtan är toppen! Ta den med 34% fetthalt, det blir absolut bäst. Jag använder alltid den, oavsett vad jag gör. Allting blir godare och krämigare med den. 🙂 Lycka till med tårtan!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration