Sponsrat inlägg

Fermenterade grönsaker

Inlägg i samarbete med Zerazza

Kilner fermentationsset I helgen har jag testat att fermentera grönsaker! Eller ja, nu tar det ju 4-6 veckor innan de är helt färdigfermenterade, men jag har gjort min burk, och nu ska den bara stå till sig innan det är dags att börja äta från den. Lagom till den mörkaste hösten i mitten av november kommer grönsakerna att vara färdigsyrade, och då tänker jag servera dem till ett riktigt trevligt långkok.

Har ni aldrig fermenterat något annat än de grönsaker som oavsiktligt påbörjat diverse processer i bortglömda kylskåpsfack? Ingen fara, det hade inte jag heller, så betrakta det här instruktionerna som “fermentering for dummies”. Jag har redan gjort allt googlande åt er.

Fermentera grönsakerFermenterade grönsaker är samma sak som syrade grönsaker. Man pratar om mjölksyrade grönsaker, men inläggningen innehåller inga tillsatta mjölkprodukter alls. Det är bakterierna som bildas medan grönsakerna jäser som börjar tillverka mjölksyra. Syrade grönsaker innehåller massvis med bakterier som magen blir glad av, därför mår våra kroppar bra av att äta syrade grönsaker. Dessutom stärker det immunförsvaret. Det finns olika sätt att syra grönsaker på, men för att göra det så enkelt som möjligt för mig har jag använt mig av detta fermentationsset från min samarbetspartner Zerazza. I setet ingår en rejäl glasburk, keramiska stenar att använda för att tynga ner grönsakerna så att de hela tiden ligger i sin saltlag, samt lock och en tillhörande ventil som släpper ut koldioxid, men inte släpper in någon luft. Då slipper man gå och lyfta på locket då och då för att lätta på trycket. Eftersom det är en jäsningsprocess därinne, så kan det ju bli lite tryck.

Kilner fermentationssetBurken är på 3 liter, och vill man fylla den rekommenderas en ungefärlig totalmängd på närmare 2 kg grönsaker. Svärfar och Anette var och hälsade på i helgen, och Anette och jag hade jätteroligt när vi satte oss in i fermenterandets konst tillsammans. Som faktiskt var betydligt enklare än vi trodde. Så här gjorde vi:

Skriv ut

Fermenterade grönsaker

Kilner fermentationsset

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 1 recensioner

Loading...

Fermenterad vitkål, morot och gurka – gott till höstens mustiga grytor! Det här receptet avser hur man syrar grönsaker i ett fermenteringsset.

  • Total tid: 45 min + 4-6 veckor
Scale

Ingredienser

1 st fermenteringsset (glas, tyngder, lock och ventil)

  • ca 1000 g vitkål
  • ca 450 g morot
  • ca 450 g gurka
  • 3,5 tsk salt utan jod + 1,5 msk extra
  • 1,5 liter vatten

Instruktioner

Strimla vitkålen i långa, tunna strimlor. Detta görs enklast genom att hyvla den med en osthyvel. Lägg i en stor skål och strö över 1,5 tsk salt utan jod. (Anledningen till att saltet bör vara utan jod är att jod hämmar fermenteringsprocessen.) Riv moroten grovt på ett rivjärn, lägg i en skål och strö över 1 tsk salt. Strimla gurkan, och lägg även den i en skål med 1 tsk salt. Låt alla bunkarna stå i 10 minuter, och knåda sedan med handen i varje bunke. Massera grönsakerna så att att de blir mjuka och släpper ur sig vätska. Saltet hjälper till med detta. Det här gör man för att grönsakerna ska bli mjuka, släppa ifrån sig vätska och packas bättre i burken. Se till att du har riktigt rena händer, och rengör dem mellan varje omgång.  Lägg grönsakerna i tre skikt i burken. Vitkålen är tätast och bör ligga i botten, och gurkan bör vara högst upp. Använd vätskan som grönsakerna släppt ifrån sig, och häll över respektive lager.

Rör ihop 1,5 liter kallt vatten med 1,5 msk salt. Rör tills saltet löst upp sig, och häll vätskan över grönsakerna. Ungefär 6,5 cm från locket och nedåt ska det inte vara någon vätska, så spara det mellanrummet. Lägg på de keramiska stenarna och se till att alla grönsaker hamnar under dem. Sätt på locket, stoppa i ventilen och fyll den med vatten ungefär till hälften. Nu är det bara att vänta! Burken ska stå och dra i 4-6 veckor, gärna på en mörk plats där temperaturen är ca 18-24C. När tiden har gått, häll av vattnet från grönsakerna, förpassa dem till burkar med tätslutande lock och njut av de fermenterade grönsakerna till höstens alla grytor. Och känn dig lite extra hipp.

Mormors köttgrytaSjälv kommer jag att servera mina fermenterade grönsaker till mormors köttgryta.

Lämna en kommentar