Andra Reportage

Krönika om fika och köpekakor

Vilket sommarväder vi har haft idag! Nu är det verkligen officiellt sommar. (Hmm, har en känsla av att jag skrev just det bara häromdagen.) Men i alla fall – sommar är det, och idag har jag suttit i skuggan och skrivit klart det sista på ett reportage samtidigt som jag hinkat i mig fascinerande mängder flädersaft. Just nu bara väntar jag på att flädern ska slå ut, det är fina små knoppar på klasarna nu, och snart slår de ut så att man kan göra sommarsmakande saft av dem. Så man slipper sitta här och hinka köpesaft.

Idag bjuder jag på den senaste krönikan jag skrev, där jag avhandlade ämnet hembakat vs kööpekagor. Recepten i reportaget hittar ni här på bloggen, det är Key Lime Pie, Citron- och fläderfromagetårta med hallonmaräng, Rabarber- och jordgubbspaj samt Cheesecake med rabarber.

Så länge jag kan minnas har jag alltid varit svag för kakor. Det är inget fel på godis, men i tio fall av tio väljer jag hellre en god kaka eller bakelse. Befinner jag mig på en tillställning där det bjuds fler sorters bakverk än ett brukar jag ha som målsättning att försöka äta minst ett av varje. Man vill ju inte gå miste om något. Faktum är att när det kommer till kakor, brukar jag äta tills jag (eller någon annan) skäms. Det är därför jag har döpt min blogg till Bara en kaka till. Det syftar på min dåliga karaktär.


Sedan har vi ju kapitlet med köpekakor och bakverk på kafé. Visst kan det slinka ner och annan köpekaka ibland, men när det kommer till kakor finns det inget som slår det hembakta. Just det faktum att någon har stått och vispat, rört och knådat, och med kärlek skapat ett hantverk just för din skull, det finns något väldigt fint i det som jag värdesätter högt. 


När jag är på kafé tycker jag att bakverken som serveras ska vara gjorda på plats, i alla fall i den mån det går. Att betala dyrt för en kaka på kafé som sedan visar sig vara någon prefabricerad historia ur en fryskartong med färgglada logotyper gör mig deprimerad. Aldrig har jag sett min mamma så orolig för min hälsa som när vi gick på kafé i Göteborg och jag bara åt några tuggor av min hallonpaj som jag så omsorgsfullt hade valt ut. Mamma såg med bekymrad min på hur jag petade runt med skeden i pajen, och frågade försiktigt om allting verkligen var som det skulle. Det var det, men att bli serverad en dålig kaka på kafé gör mig verkligen besviken. Då bakar jag hellre något eget. Och blir det inte perfekt, så gör det faktiskt ingenting. Det är en del av charmen med det hembakta hantverket. En lite sned, lätt smulig muffins bakad av en kär vän kan vara bland det finaste man kan få. 

9 juni, 2013

13 kommentarer

 1. Hej blir alltid helt ärlig skitglad när jag läser din blogg…..sitter alltid med ett härligt leende på läpparna o nickar igenstämmande! Dina eller om det e makens bilder är helt otroliga skulle ni göra en kakbok med de vackra bilderna i skulle jag hänga på låset till bokhandeln!!!! Ha en fin vecka kram från Maja Öland

  1. Hej Maja! Tack för din kommentar, vad glad jag blir! Ja, en kakbok vore ju underbart att få ge ut någon gång. 🙂 Massor med kramar till dig!

 2. Vi har haft sommar hela veckan lång för det har varit så fint väder med solen som strålat så varm. Extra roligt när man är långledig som vi har varit nu i fyra dagar. Älskar dina krönikor det vet du och den där tårtan alltså… det är verkligen matporr på hög nivå, nom nom kram!

 3. Håller med dig till fullo angående konditoriers bakverk. Ska man köpa en kaka på ett konditori så ska den vara bakad där och inte massproducerad på en fabrik. Riktigt trist! Men som tur är brukar det inte enbart vara prefabricerade bakverk i utbudet utan även några hembakade, väl värda att avnjuta 😉

 4. Hej! Nu har jag varit inne o kikat i din blogg, dagligen i ca två år, men aldrig skrivit något…..och nu vill jag säga, VILKEN TREVLIG O SUPERFIN BLOGG DU HAR! Man blir glad av dina fina bilder, ert fina hus, härliga recept och fine Bally!
  Dessutom verkar du vara en väldigt sympatisk person. Önskar dig all lycka och tack för att jag får kika in här! Kram Irena

  1. Hej Irena, och tusen tack för dina jättefina ord! Det är läsare som du som gör det så roligt att blogga. Massor med kramar till dig! (Bally hälsar också! 🙂

 5. Hej min lilla kakmoster!

  Håller fullkomligt med dig. De enda köpekakor som är bra är Delicatos dammsugare och kokosbollar. Nu gjorde jag visst reklam!

  Gillar dina krönikor, skriva har du aldrig haft svårt för!

  Kram på dig,
  Mamma

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration