Sponsrat inlägg

Saffransmarinerade ostsnittar till glöggminglet

Inlägg i samarbete med Birgittas Matbod

Saffransmarinerade ostsnittar till glöggminglet

Känner ni också att ni vill prova något annat än ädelost på pepparkakor till glöggminglet i december? I så fall har jag något för er! Den här lilla ostsnitten har jag tagit fram i ett samarbete med Birgittas Matbod och deras jättefina produkter, och jag lovar att den kommer att gå åt som smör i solsken på glöggminglet. De främsta smaktonerna i ostsnitten är uppfriskande ingefära, fyllig tomat, kryddig saffran och sötsyrlig citronhonung, i kombination med en ost med precis lagom mått av sälta.

Ingefäran och tomaten kommer från tomatmarmeladen från Birgittas Matbod, och just den marmeladen är deras storsäljare sedan företaget startade för snart 20 år sedan. Här kan ni läsa mer om hur just den marmeladen blev till för många år sedan, som ett sätt att ta tillvara på tomater som inte kvalade in hos en lokal bondes återförsäljare.

Saffransmarinerade ostsnittar till glöggminglet

Den uppfriskande citronhonungen är också en av mina favoriter från Birgittas Matbod, liksom den långlagrade osten Grindstugan som de tillverkar själva. En riktigt god ost, vars tid i mitt kylskåp alltid blir ytterst kortvarig, speciellt om Olof eller mamma får nys om att jag har en hemma.

Den här ostsnitten kan man antingen förbereda till ett glöggmingel innan gästerna kommer, eller förbereda till det stadiet att man brutit fröknäcket i små bitar, marinerat osten, ställt fram marmeladen, ett paket krasse och en liten sax, och låta gästerna själva få montera sina ostsnittar. (Här hittar du recept på fröknäcke.)

Nu i december månad kan man hitta produkterna från Birgittas Matbod på många julmarknader runtom i landet. Och som alltid, hos de över 300 återförsäljarna de har i Sverige där ni kan hitta er närmsta här. I Stockholm finns de även med en egen bod på Stortorget hela december ända fram till jul.

Skriv ut

Saffransmarinerade ostsnittar till glöggminglet

Saffransmarinerade ostsnittar till glöggminglet

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 5,00 av 2 recensioner

Loading…

Gyllengula små ostkuber som passar perfekt till glöggminglet! Kombinationen av salt ost, söt citronhonung, kryddig saffran och uppfriskande tomatmarmelad med ingefära är fantastiskt god.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 15
  • Tillagningstid: 10
  • Total tid: 25 min
  • Antal portioner: 1520 portioner 1x
Scale

Ingredienser

  • 1 pkt á 0,5 g saffran
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 tsk citronhonung från Birgittas Matbod
  • svartpeppar
  • 500 g ost, t ex Grindstugan från Birgittas Matbod

Till servering:

  • Fröknäcke alt. kex
  • Ca 0,5 burk tomat- och ingefärsmarmelad från Birgittas Matbod
  • 1 pkt smörgåskrasse

Instruktioner

Börja med att stöta samman saffran med salt i en mortel. Blanda det sedan i en bunke med rapsoljan, citronhonungen och lite svartpeppar.

Skär osten i små kuber och rör ner dem i saffransmarinaden. Låt dem gärna marinera minst tio minuter däri.

Vid servering – bryt frönäcke i små bitar, lägg en marinerad ostkub på varje bit fröknäcke och klicka över en liten tesked tomat- och ingefärsmarmelad. Klipp lite krasse och strö över varje ostsnitt.

Lämna en kommentar