Bröd

Snabbjäst källarfranska till frukost

Snabbjäst källarfranska

De här källarfranskorna behöver bara jäsa en gång, vilket gör att de kan bakas samma morgon de ska ätas ifall man är uppe tidigt och inte avlider av hunger. Man kan ju alltid dricka en stödkaffe innan, och knapra på en skorpa eller något medan man väntar. Så att man överlever, menar jag.

Skriv ut

Snabbjäst källarfranska till frukost

Snabbjäst källarfranska

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars 4,20 av 5 recensioner

Loading…

Snabbjäst källarfranska som bara behöver en kort jäsning och smakar fantastiskt nybakat till frukost med smör som får smälta ovanpå.

  • Författare: Helena
  • Förberedelser: 10 min
  • Tillagningstid: 10 min + jäsning
  • Total tid: 20 min + 40 min jäsning
  • Antal portioner: 16 1x
Scale

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl fingervarmt vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 3 msk rapsolja
  • ca 13 dl vetemjöl

Instruktioner

Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen löst sig. Rör ner resten, och arbeta ihop till en smidig deg, gärna i maskin.

Dela degen i 4 lika stora delar, och dela sedan varje del i 4 bullar. Rulla dem till runda bollar, strö på lite mjöl om du vill (eller solrosfrön eller några andra trevliga frön) och lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa i ca 40 min, och grädda sedan i mitten av ugnen på 250C i ca 10-12 min. Låt svalna på galler.

Andra toppenbröd att baka är fusksurdegsbrödet man rör ihop kvällen innan, eller havrerutor i långpanna.

Lämna en kommentar