Andra Nötkött

Helgmiddag – helstekt oxfilé med ljummen rödbetssallad och getostcrème

Ibland på helgerna är Olof matansvarig, och då tycker han om att slå på stort. I skrivandets stund står han och bankar köttbitar med en stekpanna. Han ropade nyss inifrån köket att han känner sig som Per Morberg. Han är för övrigt väldigt inspirerad av Per Morbergs program och säger att han ska odla lite längre hår så att han kan slänga med det i takt med att han slänger stekpannor omkring sig. Vi får väl se hur det blir med det. Förra lördagen stod i alla fall det här på menyn, ett recept från förra numret av ICAs tidning Buffé:

700 g oxfilé i hel bit (beräknat för 4 portioner)

Getostcrème:
100 g getost (av chèvretyp)
2 dl crème fraiche

Sallad:
2 rödbetor
1 ask sockerärter (150 g)
1 konservburk matvete
ca 70 g babyspenat
2 msk färskpressad limejuice
1 msk olja

Sätt ugnen på 125C. Putsa och bryn oxfilén i lite olja i en stekpanna. Lägg den sedan i en ugnsfast form och stick in en köttermometer där köttet är som tjockast. Låt köttet stå i ugnen tills det har en innertemperatur på 58C, ifall du gillar när det är så rosa som på bilden ovan. Vill du ha det mer genomstekt kan du vänta tills temperaturen uppnår 65C. Det tar ca 1 timme, men håll koll på termometern. Ta ut köttet och låt det vila invirat i smörpapper i ca 15-20 min.

Till getostcrèmen är det bara att mosa osten lite och röra ihop med crème fraichen. Salta och peppra lite. Till salladen ska rödbetorna kokas mjuka. Gnid bort skalet under rinnande kallt vatten efter att de kokat. Dela dem sedan i relativt tunna klyftor. Skär sockerärterna på snedden. Fräs i olja i en stekpanna i ca 2 minuter. Häll av vattnet från matvetet och ös i matvetet i stekpannan och fräs någon minut till. Tillsätt spenaten och låt det bli varmt. Häll i 1 msk olja och den färskpressade limejuicen, och krydda med salt och peppar. Skär köttet i skivor, och servera med rödbetssalladen och getostcrèmen.

Fina färger blandas i stekpannan när man fräser rödbetor och sockerärter!
20 mars, 2010

10 kommentarer

  1. Men visst är det skönt att ngn annan kan laga mat ibland också. 🙂 Det låter riktigt gott. Duktig han är. Det är väldigt få killar som passar i långt men han kan ju alltid testa och cirkusa med stekpannorna 🙂 Lite underhållning kan ju inte vara fel.

  2. Rödbetor, mumma! Riktigt gott. Hjumlans fräsch bild måste jag säga! Det ser kanongott ut.
    Det är väl härligt med en alldeles egen Morberg, tänk om man ändå kunde ha det. Min man har ju inte ens nåt hår 🙂

    Hoppas att du haft en fin helg.

  3. mmm, rödbetor och chevré slår ju aldrig fel. inte oxfilé heller, men det säger ju sig självt 😉

    yes, jag åt chips både i fredags och i lördags. woohoo! fast det var ju samma chips, eller ja, ur samma påse så jag var ju tvungen att äta upp dem så att de inte blev gamla. haha!

  4. Älskar också Per Moberg när han står och lagar mat med yviga rörelser och med håret hängande i ansiktet. Konstigt egentligen att det inte blir oaptitligt, men det är nog inlevelsen och passionen. Som Olof verkar ha också 😉

  5. Bytte ut köttet mot lax.Då blev det en ännu vackrare färgkavalkad på tallriken. Så det blev middag med njutning för både smak och syn 🙂

    1. Vad roligt att du provar så många recept ur arkiven! Det gör att jag själv blir påmind om godbitar jag gömt. 🙂 Jag kan tänka mig att den här maträtten blir jättegod och vacker med lax! Måste bara lära mig att tycka om lax… Jag jobbar på det!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration