Fest Pizza

Pizza på grillen – hur kul som helst!

Igår var vi ju som sagt på Bauhaus och inhandlade en pizzasten till grillen från Weber för 299 kr. Det var jättekul att göra pizza på grillen, vår nya pizzasten kommer att gå varm här hemma! Och pizzan blev helt underbart god, den smakade som om den kom från en riktig pizzeria, fast den var ännu godare! Olof lekte pizzabagare och kastade deg, Bally höll sig i närheten och hoppades att han skulle tappa något. Vi kavlade ut degen på en marmorskiva som legat ovanpå en gammal byrå som mormor har tröttnat på, det ska ju vara extra bra att kavla på marmor, degen fastnar inte då. Och det stämde verkligen!

Vi utgick från recepten i Leilas nya bok ”One more slice” (superbra bok, rekommenderas varmt!) när vi gjorde såväl pizzadeg som tomatsås. Recepten kommer lite längre ner…

Som topping på pizzan hade vi färska champinjoner, mozzarellaost, parmaskinka och lite färsk timjan från grönsakslandet.

Det stod på bruksanvisningen till pizzastenen att man skulle strö lite mjöl på den innan man la på pizzan, men vårt mjöl blev svart direkt, så första pizzan fick vi slänga för att den blev så bränd. Vi la nog på pizzan för tidigt också, grillen var lite för varm just då. Men vadå, man är ju hungrig…

Till pizzastenen medföljde även en rund bakplåt i någon slags aluminium, så om pizzastenen är för varm, kan man lägga bakplåten mellan stenen och pizzan. Man kan även låta pizzan gräddas på stenen en stund, för att efter ett par minuter lägga in bakplåten emellan. Det beror på hur varm grillen är, helt enkelt.

Basic pizzadeg:
15 g färsk jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk strösocker
1 tsk flingsalt
2 msk olivolja
1 dl durumvete
5,5-6 dl vetemjöl special
Smula jästen i en bunke, häll över vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och olivolja. Blanda i mjölsorterna och knåda degen smidig. Låt den jäsa under bakduk i ca 45 min till dubbel storlek. Dela degen till 4 pizzabottnar och använd till dina pizzor. Ifall pizzan görs i ugn är det 225C i ca 5 min som gäller. Det här är utan tvekan det bästa receptet på pizzabotten jag har provat!

Tomatsås till pizza:
2 vitlöksklyftor
5 solmogna tomater
1 msk smör
1 msk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
flingsalt
svartpeppar från kvarn
Skiva vitlöken tunt och skär tomaterna i tärningar. Fräs vitlöken i lite smör i en kastrull, tillsätt sedan honung och tärnade tomater. Koka såsen tills den har tjocknat lite och tomaterna är helt mjuka, ca 20 min. Smaksätt såsen med vinäger, salt och peppar, och låt den sedan svalna.

Förslag på fyllning:
parmaskinka
mozzarellaost
färska örtkryddor
parmesanost
färska champinjoner
Man börjar med att lägga sin utkavlade pizzadeg på den varma pizzastenen som redan ligger på grillen. Sedan brer man snabbt som ögat på tomatsåsen och strör över fyllning och ost, sedan lägger man på locket. Efter 5-10 min är pizzan klar. Man får passa värmen lite, vår första pizza blev bränd, medan den fjärde tog hur lång tid på sig som helst. Gott är det i alla fall, och ett perfekt sätt att umgås kring grillen i goda vänners lag!
15 juli, 2010

12 kommentarer

  1. Mums, vad gott med pizza! 🙂 Trodde först att du målat på den första bilden haha. Ser precis ut som om du försökt dölja Olofs ansikte 🙂

  2. Det här inlägget ska jag visa maken när han kommer hem, han fick en ny webergrill i för tidig 30-årspresent i tisdags med en massa tillbehör, docj ingen pizzasten men oj, vad han vill ha en! Låter gott!

  3. Härliga bilder, Helena! Vad kul att baka pizza på grillen, en sån skulle jag med vilja ha! Kan man den i ugnen också eller? Ska visa dessa bilder för sambon, får se om det blir något köp… 🙂

  4. Oj vad gott med pizza och kul ide att göra den på grillen, det har jag aldrig testat, skall ta och testa receptet på pizzadeg och pizzasås nästa gång jag gör pizza, fast jag gör nog pizzan i mín vanliga ugn där jag ändå har en baksten.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration