Andra Fläskkött Grillat Sås

Dragen gris

Vi har testat att laga pulled pork! Ni vet när köttet har grillats sådär länge och sedan fått vila ännu längre, så att man sedan bara kan dra det i trådar? Precis så har vi gjort! Eller jaja, Olof har gjort det i alla fall. Jag har ätit det och kommit med glada tillrop. Olof är ju trots allt projektledare för grillen här hemma.


Hur går man då tillväga? Vi började med att köpa ett helt stycke fläskkarré på ca 1 kg, som klappades in runt om med en krydda som heter Smoked paprika. (Finns i vanliga kryddhyllan i matbutiken, vår kom från Santa Maria.) Sedan börjar man förbereda grillen. Olof hällde öl i en värmetålig form som fick grilla tillsammans med fläskkarrén under lock, för att den skulle stå där och avge lite trevliga, aromatiska ångor. I vår grill har vi två galler, ett undre galler där vi lägger kolen och ett övre galler där vi lägger köttet, och på det undre gallret tillsammans med kolen ställde vi den här aluminiumformen med öl.

Vid sidan av hälldes det vatten i en form fylld med spån av hickoryträ för att ge en rökig smak. (Vi köpte vårt spån på Bauhaus, det såldes i en påse från grillmärket Weber.) Spånen används som så att de får dra några timmar i vatten i en form, och sedan när man grillar så tar man en näve uppblötta spån då och då och slänger på grillkolen. Här underlättar det om grillgallret som köttet ligger på är delbart, men det är nog ganska vanligt att grillgaller idag är delbara. Gissar jag på, helt utan empirisk fakta.

Köttet grillades ca två timmar på grillen, (inte direkt ovanför kolen, utan vid sidan av) och penslades några gånger under grilltiden med rapsolja blandat med smoked paprika-pulver. Det skulle upp i 85-90 grader. En bra temperatur på grillen här är ca 110C. Olof (som onekligen går in väldigt mycket för sitt grillande) hade en termometer i köttet och en på grillgallret. Dessvärre hann kolen dö ut, så vi körde in karrén i ugnen i ca 30 min på 110 grader för att den skulle uppnå sina 85 grader. Omständigt, kan tyckas, men det är när köttet får grilla så här länge på så här låg temperatur som det blir så här bra. (Nästa gång ska vi testa några speciella briketter som tydligen ska hålla extra länge.) När köttstycket kommit upp i 85 grader tog vi det av värmen och lindade in det i folie, så fick det ligga så i kylen fram till nästa dag.

Dagen därpå gjorde Olof cole slaw, som räckte till 4-6 portioner och innehöll följande:

7 dl finstrimlad vitkål
1 riven morot
1 finstrimlad liten rödlök
1 dl crème fraîche
0,5 dl majonnäs
2 msk vispgrädde
2 tsk fransk senap
1 tsk strösocker
salt och peppar

Allting blandas samman till en finfin coleslaw, som gärna ska vänta en stund i kylen innan den serveras. Receptet på coleslaw kommer från Per Morbergs bok ”Morberg grillar”.

Köttet kunde man bara dra i trådar, och sedan servera. För att gotta till det lite extra la Olof alla köttstrimlor i en skål, öste på lite mer smoked paprika och hällde på lite olja. Sedan mikrade vi det lite grann i mikrovågsugnen, bara så att det blev lite ljummet.

Därefter serverades köttet med cole slaw i hamburgerbröd som gjorts på exakt samma deg som fusksurdegsbrödet. Istället för att baka ut degen till de sedvanliga tre baguetterna gjorde vi 4 platta bullar och använde som hamburgerbröd.

Pulled pork var otroligt gott, och coleslawen var fantastisk till. Det höll sig gott och saftigt i flera dagar, och räckte länge. Det här kommer vi absolut att göra fler gånger. Dessutom är det supertacksamt att förbereda dagen innan, om man ska ha gäster och vet att man kommer att ha ont om tid. Bara att montera ihop hamburgarna när gästerna kommer, så kan alla äta inom 5 minuter!

31 maj, 2012

9 kommentarer

  1. Pulled pork är så grymt gott. Coolt att göra det på grillen. Klart Olof inte kör det i ugnen eller på spisen som oss andra 😉 Jag är sugen på att testa pulled beef också.

  2. Lägger härmed en beställning till Olof och dig!! När vi kommer på besök till ert "B&B" vill vi ha pulled pork på menyn!! 😉 Mums!!!
    <3 Tack och bock 😀 😀

  3. Ser grymt gott ut! Vi åt ofta pulled pork sandwich när vi bodde i Kanada men jag har aldrig gjort det själv¨. Får bli ändring på det… om du inte kan hyra ut Olof som mästerkock (jag tror vi är ett gäng på kö att få hyra in honom som grillkock i sommar).

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration