Frukost

Frukostpannacotta med vanilj och kanelstekta äpplen

Frukostpannacotta

Härom helgen åkte Olof och jag ut till sommarstugan och hade en riktigt mysig hösthelg. Vi gick promenader, lagade god mat, satt i de slitna gamla skinnfåtöljerna och läste böcker och bara tog det lugnt. Jag brukar tycka att det allra bästa med att sova någon annanstans, som på sommarstugan till exempel, är frukosten morgonen därpå, då man sitter ner en bra stund, hinner med flera koppar finkaffe och kan sitta länge och läsa en tidning eller bok. Och då får frukosten gärna vara något extra! Den här gången fick det bli en frukostpannacotta på turkisk yoghurt och vaniljstång, med en topping av kanelstekta äpplen.

Skriv ut

Frukostpannacotta med vaniljstång och kanelstekta äpplen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.3 from 3 reviews

Pannacotta till frukost? Javisst! Gör man den på turkisk yoghurt och serverar den med kanelstekta äpplen känns det helt legitimt.

  • Total tid: 10 min + tid i kyl
  • Antal portioner: 4

Ingredienser

4 dl turkisk yoghurt
1 gelatinblad
1 vaniljstång
1 dl mjölk
2 msk råsocker
———-
1 äpple skuret i tärningar
lite kanel att pudra över
smör att steka i

Instruktioner

Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten. Häll turkisk yoghurt, mjölk och socker i en kastrull, och skrapa ur fröna ur en vaniljstång och blanda med yoghurtröran. Värm den sakta på medelvärme, och ta den från värmen precis innan du skulle gissa på att den tänkt börja koka. Rör ner gelatinbladet, och häll sedan upp pannacottan i portionsformar. Låt stå minst 4 timmar i kylen, gärna över en natt. När det är dags för servering, skär ett äpple i tärningar och stek tillsammans med en liten klick smör och pudrad kanel. Stek på medelvärme i 5-10 min, tills äpplena mjuknat lite men ändå har kvar sitt tuggmotstånd. Garnera varje pannacotta med stekta äppelbitar, och servera genast.

Bally satt på första parkett och spanade ut genom fönsterrutan på allt som hände utanför. Hägern som landade på trädgården var lyckligt ovetandes om den gruffande och småmorrande lilla chihuahuamixen som satt i tryggt förvar på andra sidan rutan och bröstade upp sig.

Fusksuris! Så klart. Och ägg. Jag älskar ägg.

Efter hägern kom det en hare. Som sagt, det fanns mycket att spana på för en liten hund.
22 oktober, 2012

15 kommentarer

  1. Vilken frukost, pannacotta och ägg. Kan inte bli mycket bättre. Hade jag fått välja en sak att äta resten av mitt liv, så hade det varit äggamacka med kaviar eller Hellmanns majonäs. På senare tid har faktiskt Hellmanns tagit över ledningen över Kalles. Men det är ett close call, så to speak.

    Kram på dig!

  2. Hejena!
    Jag har följt din blogg ett tag nu men är dålig på att kommentera….
    Men nu har jag beundrat er lille fyrfoting och förundras över likheterna med vår lilla juvel.
    Skulle vilja veta vadet är för ras/raser i er??
    Vår är en korsning mellan chihuahua, papillon och shih tzu, men shihuahuan överväger det är endast benen som är shih tzu. Jag kan skicka bild på henne om du vill se, meddela mig bara så skickar jag till din mail.
    Tack för en underhållande och matnyttig blogg. Maritha

  3. Tack för fina kommentarer!

    Maritha – Bally är också en blandning av papillon, chihuahua och shih-tzu! Jag känner ingen annan som har en sådan blandning, men det var 6 valpar i Ballys kull. Det vore jättekul om du ville maila en bild på din lilla vovve till mig på h.sjogren@gmail.com! 🙂

  4. Hej och tack för fina recept och massa inspiration! Din blogg är verkligen superfin! Testade det här receptet men tyvärr blev den grynig och inte lika fast som jag önskat. Kanske blev den för varm och kanske ska jag ta 2 gelantinblad. Vad tror du? För testa igen ska jag göra 🙂 //Loppan som i http://www.loppanfixar.wordpress.com

  5. Hej Loppan! Tack för din kommentar! Vad skumt med frukostpannacottan, min blev inte grynig när jag gjorde den. Men testa med två gelatinblad, det borde också funka fint. Och ta av den från värmen när den är så varm att du tror att gelatinbladen kan smälta i den, för den får inte koka, det lär göra den grynig. Lycka till nästa gång! Kram!

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe rating 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration