Grillat Mackor Nötkött

Bookmaker toast – så gör du den allra godaste biffmackan!

Bookmaker toast

Jag älskar bookmaker toast. Eller steak sandwich, som många också kallar det.

Eller biffmacka, kärt barn har många namn. Det är enkelt men ändå riktigt lyxigt. Vi brukar ofta äta det på fredagar eller lördagar.

Varför heter det Bookmaker toast?

Det sägs att den här biffmackan kom till i England under det tidiga 1900-talet, och att det var sådana här snabba mackor med kött på som man åt om man jobbade som ”bookie”.

En bookie var på den tiden oftast någon som satt i bås på till exempel hästkapplöpningar och tog emot vadslagningar. Då behövde maten gå undan, och man kunde inte lämna båset.

Ingredienser

Ingredienser till bookmaker toast

De allra viktigaste ingredienserna är kött, bröd, majjonnäs, sallad och pepparrot. (Salladsbladet behövs för att fånga upp eventuell vätska från köttet så det inte blöter ner brödet.)

En bookmaker toast är väldigt fri för tolkning, vill man inte ha dijonmajjonnäs kan man smaksätta sin majjo på annat sätt, och en del har gärna en rå äggula högst upp på mackan.

En del vill ha pommes till sin macka, andra inget tillbehör alls. Själv vill jag ha friterade jordärtskockschips, alla dagar i veckan!

Vilket kött ska man använda?

Vill man lyxa till det kan man absolut använda oxfilé, men vi brukar satsa på flankstek.

Andra styckdetaljer som funkar fint i en bookmaker toast är ryggbiff och entrecôte.

Gör en dijonnaise

Dijonnaise

Eftersom jag själv gillar varianten av bookmaker toast som kombinerar dijonmajonnäs med pepparrot brukar jag göra mig en dijonnaise, som det det heter.

Annars är tryffelmajjo gott också, men då brukar jag inte riva färsk pepparrot över biffmackan.

Att röra ihop en dijonnaise är superenkelt, bara blanda 1 dl majonnäs med 1 msk dijonsenap så är det klart!

Grilla eller stek köttet

Så gör du bookmaker toast!

Vi brukar steka köttet i stekpanna och köra det klart i ugnen såvida det inte är sommar och vi grillar det.

Jordärtskockorna friterar vi i fritös, men de går som sagt bra att utesluta om man vill att det ska gå fortare.

En annan steak sandwich

toast med biff och ramslöksaioli

Den här varianten av steak sandwich brukar jag göra på våren, med pak choi istället för salladsblad och ramslöksmajjo istället för majonnäs. Supergod den med!

Här hittar du recept på bifftoast med ramslök.

Jordärtskockschips med timjan- och citronaioli

Att fritera jordärtskockschips är enkelt, men vill du läsa mer om hur man gör det kan du läsa mer om hur man kan göra jordärtskockschips här.

Ibland vill man ju ha dem som tilltugg före en middag, och då brukar jag i receptet ovan servera dem med en aioli som smakar timjan och citron.

Print

Bookmaker toast – så gör du den allra godaste biffmackan!

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 av 1 recension

Lyxigaste mackan som finns, med biff, dijonmajjo och pepparrot. Servera den gärna med friterade jordärtskockschips till!

  • Författare: Helena
  • Föreberedelsetid: 25 min
  • Tillagningstid: 30 min
  • Total tid: 55 min
  • Antal portioner: 4 1x

Ingredienser

Skala
  • 48 skivor surdegsbröd (beroende på storlek)
  • ca 500 g flankstek
  • flingsalt
  • 48 salladsblad (beroende på storlek)
  • färskriven pepparrot efter smak

Dijonmajonnäs:

  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk dijonsenap

Friterade jordärtskockschips

  • ca 300 g jordärtskockor
  • salt
  • frityrolja att fritera i

Instruktioner

Börja med att röra ihop en dijonmajonnäs i en skål med sked, och ställ den sedan i kylen.

Skrubba jordärtskockorna rena och skiva dem tunt, alternativt gå loss med potatisskalaren och bara skala dem tills de tar slut. Då får du tunna fina chips där även skalen är med. Lägg dem i en skål med kallt vatten så länge.

Sätt ugnen på 125C. Putsa köttet om det behövs och bryn det runt om i en stekpanna på ganska hög värme. Stek det sedan klart i ugnen tills innertemperaturen går upp till 56 grader (om du gillar ganska rött kött). Låt det sedan vila ca 30 min, inte inslaget i någonting. (Detta är för att vätskorna ska bli kvar inne i köttet och inte rinna ut som de gör annars om man skär upp det direkt.)

Medan köttet vilar – låt jordärtskocksskivorna rinna av i ett durkslag alternativt låt dem få torka upp lite lätt på en kökshandduk, och fritera dem sedan på hög värme. Salta direkt efter att du tagit upp dem. De behöver inte vara varma vid servering.

Rosta eller stek surdegsskivorna. (Funkar fint att rosta dem i ugnen också.)

Precis före servering – värm upp stekpannan igen och stek flanksteken på båda sidor på hög värme, max en minut per sida. Detta är för att värma upp den lite inför servering. Skär sedan köttet i bitar och strö på ganska mycket flingsalt.

Montering

Bre på dijonmajonnäs på varje brödskiva, lägg på ett stort salladsblad och lägg på strimlat kött.

Finriv lite pepparrot ovanpå varje bookmaker toast och servera med jordärtskockschips, både ovanpå mackan och vid sidan av. 

11 mars, 2025

2 kommentarer

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration