Andra Öland Säsong

Följ med ut i trädgården

Idag bjuder jag på en tur i trädgårdslandet så att ni ska få se vad som växer i vår lilla köksträdgård. Jag älskar faktumet att vi sedan två år tillbaka bor i hus med trädgård, det är en fantastisk frihet att kunna gå runt och spatsera i sin egen trädgård. För att inte tala om hur härligt det är att kunna gå ut ur köket och bort till trädgårdslandet för att klippa till sig ett knippe färska kryddor till kvällens middag.

Rundturen börjar med en salvia som är ny för i år, och fortsätter med timjan som vi satte för två år sedan. Timjan i trädgården smakar mycket starkare och får mycket tjockare stjälkar än den man köper i kruka i mataffären.

Myntan satte vi förra året, dels för att ha den i vattenkannor för att göra dricksvattnet roligare, dels för att garnera mat och desserter med, men helt ärligt – främst för att ha till mojitos. Lavendeln behöver man väl inte ens motivera – den är vacker, luktar gott, håller sig länge både ute och i buketter inne, och blir perfekt till lavendeldrömmar och lavendelglass.

Och så har vi jordgubbar också! Och smultron. Underbart till frukosten på sommarmorgnarna.

Till vänster står en dragon som vuxit sig ganska hög, och till höger har vi ett litet rosmarinträd som ser ut att ha sett sina bästa dagar. Det har det dock inte, jag är hoppfull och tror att det tänker repa sig. Det ser redan gladare ut än häromdagen när vi fotade bilderna! I bakgrunden ser man oregano, som växer som ogräs överallt i trädgården och som gör att det luktar riktigt gott när man klipper gräset.

Och så lite tema citron – en citrontimjan till vänster som är gott till citronpasta, och citronmeliss till höger som tillsammans med oreganon är ett riktigt ogräs och växer hejdlöst överallt. Men jag klagar inte, det finns sämre ogräs. Citronmelissen brukar jag garnera bakverk med, och lägga i vattenkannor tillsammans med några myntakvistar för att piffa upp dricksvattnet lite.

Och så har vi ju fem sådana här tomatplantor också, icke att förglömma! De som Bally och jag planterade i våras och sedan dess har fjäskat för varje dag. Snart hoppas jag på små tomater på dem. Jag ska bara köpa mig en kruka basilika också, så blir kryddträdgården komplett!

2 juli, 2011

6 kommentarer

  1. Så härligt med egen fin kryddträdgård, åh vad vi önskar… Men vi gör vårt bästa och basilikan i köksfönstret växer så det knakar. Tänkte slänga upp någon bild en dag.

  2. Underbar köksträdgård 🙂 Ett riktigt fint kryddland.. är det inte underbart 🙂
    Här där vi bor nu som e nytt nu…. ja det är ju första sommaren vi bor här. Så har gubben gjort ett liiiitet litet land. Vi har ännu kryddorna i krukor ute på den stora altanen för vi kan inte riktigt bestämma oss än var vi vill ha våra kryddor 🙂
    Men det kommer väl :))

  3. Så avis jag blir… Bor ju i lgh utan ens balkong, men har iaf en blommande chiliplanta nu och en hög tomatplanta som delades ut som stickling utanför tunnelbanan. Vissa freebees är bättre än andra. 🙂 Myntan vi hade tog dock över köket, så drömmen om en trädgård finns i allra högsta grad!

  4. Underbar kryddträdgård! 🙂 Jag längtar tills vi har en trädgård. Då kan Malva få springa fritt på tomten medan jag gör annat.

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration