Godis Jul

Chokladpraliner

Jag har börjat göra egna praliner på löpande band efter att ha insett dels hur gott det är, och dels vilken jättebra gå bort-present det är med hemmagjorda praliner! Jag har till och med börjat experimentera med olika smaker! Än så länge har jag inte provat några revolutionerande annorlunda smaker, men det kommer nog det med… Hittills har jag gjort praliner med havssalt och med polka/mintsmak. Grundreceptet kommer från senaste numret av ELLE Mat och Vin, och antalet praliner beror på hur stora man gör dem. De tenderar att bli större och större ju tröttare man blir på att rulla dem… men ca 16-17 st skulle jag tippa på. Gör gärna dubbel sats…

Chokladpraliner:
200 g mjölkchoklad
1 dl socker
2 msk vatten
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
Ev. lite kakao

Smaksättning:
1 tsk havssalt + mer till garnering eller
ca 6 droppar mintolja och krossade polkagrisar till garnering

Dela mjölkchokladen i småbitar och lägg i en bunke. Blanda vatten och socker i en kastrull och koka upp. Efter ett tag kommer vattnet att ha kokat bort, och sockret kommer sedan att smälta ner till en karamellaktig sirap. (Tar ca 5-10 min totalt.) När alla sockerklumpar smält i sirapen, häll på grädden och koka tills allting har löst sig igen. Häll ner den varma sockerblandningen i bunken med chokladen. Rör om tills en jämn smet bildats, och låt svalna i rumstemperatur en stund. Häll i antingen flingsalt eller mintolja. Eller dela smeten i två delar och smaksätt varje del olika. Ställ in i kylen i ca 1 timme. Forma sedan till kulor, doppa eventuellt i kakao för att underlätta rullandet. Frys kulorna i en timme, och doppa dem sedan i den mörka chokladen som fått smälta över vattenbad. Garnera med antingen havssalt eller polkakross innan chokladen hunnit stelna.

Dopp i grytan!

Man får vara snabb med garneringen så inte chokladen hinner stelna…

Polkaspån från karamellkokeriet i Mariannelund blir finfin garnering!

Oskyldiga små praliner…

18 december, 2009

9 kommentarer

  1. Å vilka vackra praliner du gjort! Provade din lingon-parfait med kolasåsen o det fick högsta betyg av mig o gästerna! God jul o gott nytt år till dig! Kram Anna

Svara

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration

Följ @baraenkakatill på Instagram för ännu mer matinspiration

Följ Bara en kaka till på Facebook för ännu mer matinspiration